Bilim insanları gri sincaplara doğum kontrol hapı verecek

ads ads ads ads
26/01/2021

ads
Bilim insanları gri sincaplara doğum kontrol hapı verecek

Britanyalı bilim insanlarının, istilacı gri sincapların sayısını kontrol altına almak için ağızdan alınan bir doğum kontrol ilacı ürettiği açıklandı.

Lordlar Kamarası’nın hayvan refahından sorumlu Muhafazakar üyelerinden Zac Goldsmith, uzmanların, dişi sincapları kısırlaştırmanın yollarını aradıklarını söyledi.

Gri sincaplar ve diğer yabancı, istilacı türler, Birleşik Krallık ekonomisine yılda yaklaşık 1,8 milyar sterline mal oluyor.

Kuzey Amerika’ya özgü gri sincaplar, Britanya’ya ilk kez 19. yüzyılda toprak sahipleri tarafından getirildi ve hızla çoğalarak, aynı yaşam alanını paylaştığı yerli kızıl sincap türünü tehdit etmeye başladı.

Bu hayvanlar aynı zamanda, ağaç kabuklarını soyarak ağaçlara zarar verdiği için ormanlık alanlar açısından da tehdit oluşturuyor.

Sincaplarda doğum kontrolüne yönelik araştırmaları finanse eden Kraliyet Ormancılık Derneği, geçen hafta gri sincapların itlaf edilmesi için çağrıda bulunmuştu.

DAHA FAZLA OKU

New York sakinleri agresif sincapların kanlı saldırılarından şikayetçi

ABD'de sincapta hıyarcıklı vebaya rastlandı, yetkililer sağlık uyarısı yaptı

Telegraph’a konuşan dernek başkanı Simon Lloyd, gri sincaplar kontrol altına alınmazsa, karbonu depolaması ve biyolojik çeşitliliği koruması için dikilen yeni ağaçların hayatta kalamayacağını söylemişti.

Lord Goldsmith de bu sincapların kontrolsüzce çoğalmasının, hükümetin iklim kriziyle mücadele kapsamında 2025’e kadar her yıl 30 bin hektarlık yeni ormanlık alan oluşturma hedefini baltalayabileceğini aktardı.

"Gri sincaplar ve munçak geyikleri gibi istilacı türler, doğal biyoçeşitliliğimizi açıkça tehdit ediyor" diyen Goldsmith, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ormancılık Komisyonu, kızıl sincap habitatını koruma ve gri sincapları kontrol altına almak için yönergeler düzenliyor.

Ancak daha uzun vadede, Roslin Enstitüsü, dişi gri sincapları kısırlaştırmanın yollarını araştırıyor. Bu, sincapların sayısını azaltmak için daha insancıl bir yol açacak.

Buna ek olarak, Birleşik Krallık Sincap Birliği’nin gri sincap nüfusunu azaltmak için ağız yoluyla uygulanan bir doğum kontrol yöntemi geliştirmeye yönelik çalışmasını destekliyoruz.

Lord Goldsmith'in açıklamalarının kızıl sincaplara hayran olduğu bilinen Prens Charles'ın da desteğini alacağı düşünülüyor.

Galler Prensi, 2017'de Birleşik Krallık Sincap Birliği üyeleriyle yaptığı bir toplantıda, hükümetin gri sincapları çikolatayla doldurulmuş tuzaklar ve doğum kontrol hapları aracılığıyla kısırlaştırma planını desteklemişti.

Galler prensi 70. doğum gününü kutladığı sırada, Country Life dergisinde kızıl sincaplara sevgisini dile getirdiği bir mektup yayımlamıştı. Mektupta şu ifadeler yer almıştı:

Bazen ceketlerimin ceplerine fındık doldurup, bahçede bırakıyorum ve kuyruklarını gördüğümde fındık avlamak için geldiklerini anlıyorum. Son derece özel yaratıklar.

 

Independent Türkçe, The Telegraph

26/01/2021 12:15
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Bilim insanları, gri sincaplar, doğum kontrol hapı
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.