Bilim insanları şaştı kaldı: İlk kez bu kadar net çekildi

Bilim insanları yıllardır merakla bekledikleri Neptün'ün en detaylı fotoğrafını çekmeyi başardı. Neptün, James Webb Uzay Teleskobu aracılığıyla görüntülendi.

ads ads ads ads
22/09/2022

ads
Bilim insanları şaştı kaldı: İlk kez bu kadar net çekildi

Güneş’ten yaklaşık 4.5 milyar kilometre uzakta bulunan ve Güneş çevresindeki bir turunu 164.79 yılda tamamlayan Neptün’ün bu güne kadar çekilmiş en net fotoğrafı kamuoyu ile paylaşıldı. 1846’da astronomlar tarafından keşfedilen Neptün’ün en net ve detaylı fotoğrafını James Webb Uzay Teleskobu çekmeyi başardı.

Neptün’ün yukarısında görülen parlak ışığın Neptün’ün Ay’ı Triton olduğu belirtildi.

Bilim insanları ve kuruluşlar en gelişmiş görüntüleme sistemi olan James Webb Uzay Teleskobu aracılığıyla Neptün’ü ve halkalarını görüntülemeyi başardı. En son 1989’da NASA’nın gönderdiği Voyager 2 isimli uzay mekiğinde bu halkaların belirgin olduğu belirtildi. Yetkililer, halkaların ilk kez bu kadar net ve belirgin olduğunu açıkladı.

Hem Voyager 2 de hem de James Webb Uzay Teleskobu’nda görev yapan Dr. Heidi Hammel, “Neptün’ün fotoğraflarını gördüğümde ağlamaya başladım. Bu halkalara bakın dedim. Anneme, çocuklarıma, kedime bile gösterdim” dedi.

Dünya’dan çıplak gözle görünür olmayan tek gezegen olan Neptün, atmosferindeki metan gazı dolayısıyla mavi görünüyor.

Bilim insanları James Webb Uzay Teleskobu’nun ayrıca Neptün’ün 14 bilinen Ay’ından 7’sini de görüntülemeyi başardı. Fotoğrafta Neptün’ün üzerindeki parlaklığın kaynağının bir yıldız olmadığı belirtilirken bunun Neptün’ün büyük Ay’ı Triton olduğu duyuruldu.

22/09/2022 09:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Bilim insanları, haber,
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.