Bir başarı öyküsü

ads ads ads ads
02/05/2020

ads

Aybike Yektaoğlu Aybike Yektaoğlu


Ülkelerin bir başarı öyküsü yazabilmek için birlik ve dayanışmaya ihtiyacı vardır. Toplumun içinde olduğu ve olumsuzluklara rağmen dirençle kazanarak elde ettiği başarılar, o ülkenin başarı öyküsü olabilir.

Bölünmüş bir adada birkaç insanın bir araya gelerek kurduğu bir üniversite ile istihdam olanakları sağladığı, yetiştirdiği öğrencileri dünyanın dört bir tarafına gönderdiği, bulunduğu şehri kalkındırması bir başarı öyküsüdür, bir örnektir. Daha başka başarıların oluşumuna bir katkıdır, rekabet gücüdür, kalitedir.

Bölünmüşlüğün yıllarca bu halka yaşattığı gettolaşma halinden kurtulup Annan Planına evet demek bir başarı hikayesidir. Sınırların kalkmasıyla, esnafın canlandığı, turizmin geliştiği, inşaat sektörünün canlandığı durum gerçek bir başarı öyküsüdür. Bu öykü evetçisi veya hayırcısı ile beraber verilen mücadelenin sonunda ortaya çıkan bir başarıdır.

Ülkemizin tanınmamış olmasına rağmen, gençlerinin gidip yurtdışında öğrenim alarak, çalışarak veya gezerek fikirler toplayıp adaya dönmesi ve birikimlerini herşeye rağmen bu küçücük adaya taşıması bir başarı hikayesidir.

İflas etmiş olmasına ve sonucu başarız olmasına rağmen senelerce hiçbir kaza geçirmeden yerel havayollarımızın olması bir başarı hikayesiydi.

Bugün pandemi ilan edilen tüm dünyada, toplumun da uzun süreli duyarlı davranması bir başarı hikayesidir. Sağlıkçıların, polisin, yerel yönetimlerin, market çalışanlarının, fırıncıların, eczanelerin ve açık olması en elzem olan yerlerin ön cephede savaşarak, toplumla birlikte verilen bu mücadele henüz son bulmamış olmasına rağmen bir başarı öyküsüdür.

Dün öncü sektörler olarak tanımlanan ve bu ülkede çarkların dönmesini sağlayan turizm, inşaat ve yüksek öğrenim, toplumun yine kenetlenerek ayakta tutması gereken sektörlerdir. Aksi büyük bir başarsızlık öyküsü ve ekonomik yıkım olacaktır.

“KKTC bir başarı öyküsü yazmıştır” cümlesinin altı dolu olmadığı gibi, altını dolurmanın yollarını aramadığımız takdirde slogandan öteye gitmeyecek, birbirimizi karşılıklı alkışlamaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Aralık 2019 muydu, Mart 2020 miydi hangi ayda bu ülkede önlemlerin alındığı belli olmayan tarih ciddi şekilde açıklanıp, bugüne kadar toplanan verilerin hepsi ele alınıp, bu başarı öyküsü gelecek planlaması için yazılmalıdır. Nasıl mı? Devletin kurumları ile bir araya gelerek, yine devletin üniverisiteleri ile birlikte bu başarı öyküsü dünyaya duyurulmalıdır. Nasıl mı? Bu ülkenin üniverisiteleri, özellikle Times Higher Eduction’a girmeyi başaranlar, dünyaya açılan ve bağlantısı olan kurumlarıdır. Bu kurumların ilgili fakülteleri, bölümleri ile birlikte ülkenin Covid-19’a dair olan verileri değerlendirilmeleri gereken her alanda yazıya dökülmeli ve bu verilerle yayın yapılması için Sağlık Bakanlığı’ı ve devletin desteği ile girişimler başlatılmalıdır. Üniversiteler yaptıkları yayınlar ile ayakta kalan, kaliteyi güçlendiren kurumlardır. Devlet-Üniversite işbirliği, gelişmiş olan ülkelerde, ülkelerin gelişmişliklerini ön plana atan olgudur. Çünkü veriler ile çalışma, bir ülkeyi inşaa etme veya geliştirme için en önemli arşivdir.

Covid-19 süresi boyunca otellerde sağlanan karantina koşulları, yapılan hızlı testler ve PCR testleri, bu süreçte ülkenin yüksek makamlarının ve özellikle sağlıkçıların aldığı önlemler bir veridir. Bu verilerin dünyaya duyurulması ve “KKTC bir başarı öyküsü yazmıştır” diyebilmek için en hızlı reklam enstrümanı, üniversitelerdeki kalemlerdir.

Covid-19 yayınları, pandemi döneminde en üst sırada okunan yayınlar olmakla birlikte, ülkemizde ilerde yaşanacak ekonomik buhranda bizlere en çok yardımı dokunacak en iyi iletişim aracı olacaktır. Başarı öyküleri kaleme alındığı zaman veya hakkında bizlerden başka birilerinin yazdığı takdirde bir başarı öyküsü olabilir. Hem turizm, hem inşaat, hem de özellikle yüksek öğretim alanında reklam amaçlı tükenen ve uzun süre çıkmazda olacak olan ve yaratılamayacak kaynaklar doğru ve ciddi veri ile ilerisi için dünyaya anlatılabilme denenebilir.

Belki o zaman “KKTC bir başarı öyküsü yazdı” diyebiliriz.

02/05/2020 12:25
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Aybike Yektaoğlu, Bir başarı öyküsü
MANŞETLER

HK Aybike Yektaoğlu

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.