Birtan: 2020’de, 2399 anjiyo ve 975 stent operasyonu, 194 açık kalp ameliyatı yapıldı

    Dr. Hasan Birtan, Haber Kıbrıs Web TV’de “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı...

ads ads ads ads
04/03/2021

ads
Birtan: 2020’de, 2399 anjiyo ve 975 stent operasyonu, 194 açık kalp ameliyatı yapıldı

   Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Hasan Birtan, dünyada ve ülkemizde ölüm sebeplerine bakıldığında, kalp ve damar hastalıklarının birinci sırada yer aldığını vurguladı. Birtan, ikinci sırada kanserin geldiğine işaret ederek, salgından ölümlerin bu sıralamayı değiştirmediğini kaydetti.

   Dünyada kalp damar hastalıklarından kaynaklı ölümlerin yanında bu hastalıklarla mücadele ve ameliyatlara harcanan meblağların çok büyük olduğuna işaret eden Birtan, birçok ülkede koruyucu hekimliğin ön plana çıkarıldığına vurgu yaptı.

   Hasan Birtan, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 2020 yılında, hastanede çıkan yangına ve pandemiye rağmen 194 açık kalp ameliyatı, 305 atar ve toplardamar ameliyatı yapıldığını, 2399 anjiyo ve 975 stent operasyonu gerçekleştirildiğini vurguladı.

    Dr. Hasan Birtan, Haber Kıbrıs Web TV’de “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

“Yangının üzerinden bir yıl geçti”

   Hasan Birtan, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde sabaha karşı Kardioloji bölümünde yaşanan yangının üzerinden bir yıl geçtiğine dikkat çekti. Hasan Birtan, bölümün ciddi hasar gördüğünü ancak yapılan çalışmaların ardından ameliyatlara başlandığını kaydetti.

“Kalp ve damar hastalıkları ölümlerde birinci sırada”

   Hasan Birtan, dünyada ve ülkemizde ölüm sebeplerine bakıldığında kalp ve damar hastalıklarının birinci sırada yer aldığını söyledi. Birtan, ikinci sırada kanserin geldiğine işaret ederek, salgından ölümlerin bu sıralamayı değiştirmediğini vurguladı. Birtan, trafik kazalarından daha çok insanın kalp ve damar hastalıklarından yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

“Birçok ülkede koruyucu hekimlik ön plana çıkarıldı”

   Hasan Birtan, kişilerde strese uykusuzluğa ve kafein yüklemesine göre çarpıntı yaşanabileceğine dikkat çekerek, ileri yaşlarda görülen taşikardi olarak da nitelendirilen bu rahatsızlığın ciddi bir kalp rahatsızlığı habercisi olabileceğini, bu nedenle ciddiye alıp bir uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı.

   Dünyada kalp damar hastalıklarından kaynaklı ölümlerin yanında bu hastalıklarla mücadele ve ameliyatlara harcanan meblağların çok büyük olduğuna işaret eden Birtan, birçok ülkede koruyucu hekimliğin ön plana çıkarıldığına vurgu yaptı.

“2007 yılında ameliyatlara başladı”

   Yurt dışında yapılan ameliyatların maliyetli olduğuna, sağlık travması yanında psikolojik travma da yarattığına vurgu yapan Birtan, Dr. Ozan Emiroğlu ve Dr. Mehmet Arıkbuka ile beraber 2007 yılında servisin kurulduğunu, ardından kalp ve damar konusunda operasyonlar yapılmaya başlandığını söyledi.

    2008 yılında Türkiye’den bağımsız olarak bypass ameliyatı yaptıklarını, ardından kalp kapağı ile ilgili operasyon yaptıklarını aktaran Birtan, aortla ilgili operasyonlar, yapay kalp ve kalp nakli konusunda ameliyatlar gerçekleştirdiklerini vurguladı.

“Kalp ve damar konusunda tabuları yıktık”

  Hasan Birtan, KKTC’de kalp ve damarla ilgili operasyonların yapılmasının uzaya çıkmakla eşdeğer olduğuyla ilgili eleştirilerin geldiğini ancak bu tabuları yıktıklarını söyledi.

   Güney Kıbrıs dahil, Kıbrıs’ta ilkleri gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Birtan, bugüne kadar 3 kez kalp nakli yaptıklarını vurguladı.

“Kalp yetmezliğinin kesin çözümü kalp naklidir”

   Kalp nakli ile yapay kalp operasyonunun birbirine karıştırılmamasını gerektiğine işaret eden Birtan, “Kalp yetmezliğinden dolayı hastaları kaybediyorduk, bu nedenle Ozan Emiroğlu arkadaşımla, kalp nakli ve yapay kalp uygulamalarını yurt dışında öğrendiklerimizi ülkede uygulamaya başladık. Yapay kalp, önemli bir adımdır ancak kalp yetmezliğinin kesin çözümü kalp naklidir” dedi.

“Kalp nakli bekleyen 40’a yakın hasta var”

   Hasan Birtan, ülkede kalp yetmezliği olan ve nakil bekleyen 40’a yakın hasta olduğuna dikkat çekerek, dünyada kalp yetmezliğinden ölenle trafik kazasında ölen hasta sayısına eşit olduğuna vurgu yaptı. Organ bağışı yapılması konusunda çağrıda bulunan Birtan, “65 yaş altı ve sağlık durumu iyi olan kişilerden nakil yapılabilir” dedi.

“2019’da 233 açık kalp ameliyatı ve 2242 anjiyo yapıldı”

   Kalp ve damar operasyonları ile ilgili bilgi veren Hasan Birtan şöyle konuştu:

  “Son 3 yıldaki verilere bakacak olursak, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 2018’de 202, 2019’da 233 ve geçen yıl yangın ve pandemiye rağmen 194 açık kalp ameliyatı yapıldı. İlk yıllarda 50 ameliyat yapılıyordu sayı giderek arttı. İlk kalp nakli 2019 yılında ikincisi 2020’de ve üçüncüsü 2021’de oldu. 2019 yılında 374, 2020’de 305 ve 2021’de atar ve toplardamar ameliyatı yapıldı. 2018 yılında 2033 anjiyo yapıldı 719 stent takıldı. 2019’da 2242 anjiyo 773 stent ve 2020’de yangın ve pandemiye rağmen 2399 anjiyo 975 stent operasyonu gerçekleştirildi.

“Ulaşabileceğiniz aşıyı yapın”

  Hasan Birtan, Covid-19 salgını nedeniyle kalp ve damar hastaları ile ilaç tedavisi görenlerin koronavirüs aşısı olması gerektiğine dikkat çekerek, “Avrupa kalp ve damar cerrahisi bölümleri aşı yapmayı öneriyor. Dünya Sağlık Örgütü’yle birlikte ‘ulaşabileceğiniz aşıyı yapın’ diyor” ifadelerini kullandı.

   Birtan, “Kalp ve damar hastalıkları olanlar, gerekmedikçe kalabalık gruplara girmesin çünkü koronavirüs hastalığını ağır geçiriyorlar. Aşıyı yaptıktan sonra maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaya devam etmeli” dedi.

“Hastanede yoğunluk bir miktar azaldı”

   Covid 19’dan dolayı kalp ve damar cerrahisi servisindeki yoğunluğun bir miktar azaldığına dikkat çeken Birtan, vatandaşların virüsten dolayı hastaneye gitmeye korktuğunu, göğüs ağrısı yaşayanların bu nedenle hastaneye gitmeyi tercih etmediğini kaydetti.

“Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesine ihtiyaç var”

   Ülkede ‘Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesi’ adı altında pandemi hastanesi inşa edilmesi ve şehrin dışında olması gerektiğini anlatan Birtan şöyle konuştu:

   “Salgın görülmeden önce Sağlık Eski Bakanı Ali Pilli’ye pandemi hastanesinden önce ‘Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesi’ne ihtiyaç olduğunu söyledim. Ülkenin amiral gemisi Lefkoşa Dr. Burhan Nalbanoğlu Hastanesi’nin pandemi hastanesi yapılmasına karşı çıktım. Sırf bu nedenle mağduriyetler yaşandı. Gerekli tüm önlemlerin alınmasına rağmen diğer hastalar hastaneye gelmeye korktu. ‘Acil Durum Hastanesi’ ile pandemi hastanesi aynı değildir. ‘Acil Durum Hastanesi’ farklı bir şeydir.”

“Hekimlikte emeklilik yaşı artırılmalı”

   Hekim sıkıntısıyla ilgili gelen soruyu yanıtlayan Birtan, “Doktor eksikliği yaşanan ülkede emeklilik yaşının 60 olması yanlıştır. Hekim için erken bir yaştır. Dünyada hekim emeklilik 65-67’dir. Bu emeklilik yaşı yükseltilmelidir. Doktor alımlarıyla ilgili bürokrasi sorunu çözülmelidir. Kadroya hekim alımları ve sözleşme imzalanması konularında sıkıntılar aşılamıyor” diye konuştu.

“Yeni bir hastane yapılmalı”

   Ülkenin tam teşekküllü yeni bir hastaneye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Birtan, “Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin temeli 1971 yılında atıldı ve 1978’de tamamlandı. Hastane o yılların şartlarına göre inşa edildi. Örneğin, hastanedeki koğuş sistemi artık gelişmiş ülkelerde yoktur. Artık dünyada inşa edilen hastaneler, ileriki yıllar düşünülerek modüler sistem uygulanıyor ve ihtiyaca göre hastane büyütülüyor” dedi.

“Rutin kontrol yapılmalı”

   Hasan Birtan, kalp ve damar hastalarına çağrıda bulunarak, tedavi ve kontrollerini aksatmamaları gerektiğini söyledi.

    Birtan, genç yaşta kalp krizinin ölümle sonuçlanabileceğine, ailede kalp sorunu varsa 35’li yaşlardan sonra rutin kontroller yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Birtan, iyi beslenen sağlıklı olan ve ailesinde kalp sorunu olmayanların ise 50’li yaşlardan sonra kontrol yapması gerektiğini savundu. Koronavirüs nedeniyle evde kalan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesini ve açık havada yürüyüş yapmalarını tavsiye etti.

04/03/2021 17:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: hasan birtan, haberkibris, ali baturay, amarkaj, kıbrıs, anjio, kktc kalp ameliyatı,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.