Bitkisel beslenme Kovid-19 riskini azaltıyor

ads ads ads ads
15/09/2021

ads
Bitkisel beslenme Kovid-19 riskini azaltıyor

Koronavirüs salgınının başından beri virüsle ilgili aşı, ilaç ve tedavi çalışmalarını sürdüren bilim insanları hem hastalığa yakalanmamız hem de yakalandığımızda kolayca atlatabilmemiz için çalışmalarına devam ediyor. Yapılan son bir araştırmanın sonuçlarına göre bitkisel beslenme Kovid-19 riskini azaltıyor.

King’s College London ve Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, 600 bin kişinin beslenme ve sosyoekonomik verilerini inceleyerek bilimsel araştırma sonuçlarını yayınladı. İncelenen verilerde, sıklıkla bitkisel gıda tüketen kişilerin, nadiren tüketenlere göre Kovid-19’a yakalanma risklerinin daha az olduğu belirtildi.

Bilim insanları tarafından 600 bin kişinin beslenme verileri üzerinden yapılan analiz bazlı araştırma sonuçlarına göre, bitkisel diyet uygulayanların, Kovid-19’a yakalanma, yakalansa da hastalığı ağır geçirme olasılığının daha az olduğu ifade edildi.

Araştırma sonuçlarında, hastalığa yakalanma riskinin uygulanan diyet ve bireylerin yaşadığı bölgelerin sosyoekonomik durumlarıyla ilişkili olduğu belirtildi. 

AZ SEBZE TÜKETENLER DAHA FAZLA RİSK ALTINDA

Çalışma kapsamında, pandemi öncesi beslenme alışkanlıklarıyla ilgili ankete katılanların yüzde 19’unun Kovid-19’a yakalandığı aktarıldı. Araştırmanın, belirli gıdalara veya besinlere bakmak yerine, insanların nasıl beslendiklerini yansıtan daha geniş diyet kalıplarına odaklandığı ifade edildi.

İnsanların korkularını sömürüyorlar... 'Virüs savar' diye satılan ürünlere dikkat!

Anket kapsamında, her katılımcının diyetinin değerini yansıtan bir ‘diyet kalite puanı’ oluşturuldu. Yüksek kalite puanlarına sahip diyetlerin meyve, sebze ve tam tahıllar gibi bitki bazlı gıdaların yanı sıra yağlı balıklar, daha az işlenmiş gıdalar ve rafine karbonhidratlar içerdiği belirlendi.

Düşük kalite puanı ise aşırı işlenmiş gıdaların ve düşük miktarda bitkinin olduğu beslenmelerde görüldü. Araştırmacılar, en kaliteli diyeti uygulayan kişilerin, en az besleyici diyete sahip olanlara göre Kovid-19’a yakalanma olasılığının yaklaşık yüzde 10 daha az olduğunu vurguladı.

Bitkisel diyet uygulayan bu kişilerin, hastalığı ağır geçirme riskinin yüzde 40 daha az olduğu ifade edildi.

İncelemelerde, sosyoekonomik faktörlerin, Kovid-19’un yayılmasında önemli bir etken olduğunu ifade edildi. Araştırmacılar, bu faktörlere bağlı ayrımın olmadığı koşullarda Kovid-19 vakalarının yaklaşık dörtte birinin önlenebileceğini vurguladı. Uzmanlar bu kapsamda, halk sağlığının iyileştirilmesinin altını çizdi.

15/09/2021 18:59
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Bitkisel beslenme Kovid-19 riskini azaltıyor, haberkibris,
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.