Bizimkiler’in Cemil’i Uğurtan Sayıner’e veda… ‘Bugün de ‘Sevim koş’ dedi’

İzmir’de hayatını kaybeden Bizimkiler dizisinin Cemil'i Uğurtan Sayıner (77) için Ahmet Piriştina Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi. Dizide eşi Sevim'i canlandıran Sabriye Kara, "Bugün de 'Sevim koş' dedi. Geldim ama bu çok kötü oldu" diyerek gözyaşı döktü.

ads ads ads ads
29/06/2021

ads
Bizimkiler’in Cemil’i Uğurtan Sayıner’e veda… ‘Bugün de ‘Sevim koş’ dedi’

Türk televizyonlarının unutulmaz dizisi Bizimkiler’de “Benim adım Cemil” cümlesiyle hafızalara kazınan oyuncu Uğurtan Sayıner (77) oyuncu arkadaşları Osman Cavcı ve Şehmus Yığın ile yaşadığı İzmir Karşıyaka’daki evinde yaşlılığa bağlı sebeplerden ötürü 27 Haziran’da vefat etti.

SAYINER’İN SON İSTEĞİ…

Usta sanatçı için Ahmet Piriştina Kültür Merkezi’nde tören düzenlendi. Törene, Sayıner’in yakınları, sanatçı dostları ve sanatseverler katıldı. Sahneye getirilen Sayıner’in naaşının üzerine karanfiller bırakılırken, Sayıner’in fotoğrafları da sahnede yer aldı.

Törenin açılış konuşması, usta sanatçının anı defterinin giriş kısmı ile başladı. Törende, Sayıner’in yazdığı anı defterinin tek kişilik oyun haline getirilerek sahneleneceği ve Sayıner’i ev arkadaşı Şehmuz Yığın’ın canlandıracağı öğrenildi.

Öte yandan, Sayıner’in son isteğinin son kez sahneye çıkmak olduğu ifade edildi.

“GELDİM AMA BU ÇOK KÖTÜ OLDU”

Dizide Cemil’in eşi Sevim karakterine hayat veren Sabriye Kara’nın tören konuşması ise salonda bulunanları duygulandırdı.

Sabriye Kara, “Çok zor bir görev. Uğurtan’ı kısa cümlelerle anlatmak gerekirse, dünyevi hiçbir şeyle ilgisi olmayan, para pul sevmeyen dünya mutevazısı bir insandı. O kadar mütevazıdır ki her röportajında ‘Çok iyi oynuyorsunuz’ dendiğinde ‘Ben oynamıyorum, Sabriye oynatıyor beni’ derdi. 15 sene ona ‘Sanal kocam’ dedim. O da bana ‘Hayatta en mutlu olduğum evliliğim, en sevdiğim karım’ derdi. Hani ‘Sevim koş’ var ya, bugün de ‘Sevim koş’ dedi. Geldim ama bu çok kötü oldu. ‘Nasıl hatırlarsınız?’ diye sordular. Hatırlamak için önce unutmak gerekir” diyerek gözyaşlarını tutamadı.

“O DEFTERİ BANA VERDİ”

Karşıyaka’da bulunan Uğurtan Sayıner Gösteri ve Sanat Merkezinin kurucusu Hasan Kızılaslan, “Biz ona ‘Baba’ diyoruz. Onunla sanat merkezimizde hem tiyatro hem de sanatın diğer dallarında yüzlerce öğrenci yetiştirdik. 15 günde bir hiç ücret almadan sanat merkezimizde sahneye çıkardı. Mezuniyetlerde öğrencilere belgelerini verirdi. O bize çok şey öğretti. Tiyatro sahnesi veya gösteri sanat merkezi kurmaya karar verdiğimde merkezin adı için başka bir isim düşünüyordum. Sonra Şehmuz Hoca ile otururken, ‘Uğurtan Hoca’nın ismini verelim’ dedi. ‘Keşke kabul etse. Çok mutlu olurum’ dedim. Sonra kendisiyle konuşmuş. Akşam Uğurtan Hoca bizi çağırdı ve gözleri yaşlı bir şekilde, ‘Biz tiyatrocuları öldükten sonra hatırlarlar. Sen beni ölmeden önce hatırladın. Sana ne kadar teşekkür etsem azdır’ dedi. Bu, benim hayatımda alabileceğim en güzel geribildirimdi. Onun adı yaşamaya devam edecek. Hayatını bir deftere yazmıştı. O defteri bana verdi ve ‘Buradan benim hayatımı anlatan tek kişilik bir oyun yaz ve benim hayatımı Şehmuz Yığın oynasın’ dedi. O defter şu an bende. O anıları yazmaya başladık. Umarım ona yakışır bir Uğurtan Sayıner oyunu olacak” dedi.

“KOCA ÇINARI KAYBETTİK”

Sayıner’in ev arkadaşlarından Sehmuz Yığın da, “17 yılı birlikte geçirdik. Koca çınarı kaybettik. Şu an ne olduğunun farkında değilim. Rüyada gibiyim. O benim babam gibiydi. Çok şey paylaştık. Birlikte turneler yaptık, ölümlerden döndük. Onun anı defterinden oyun yazacağız. Eksik kalan kısımları devam ettireceğiz. Bana hep ‘Benim hayatımı sen oynayacaksın’ derdi. Defter yarım kaldı ama biz devam ettireceğiz, oyunu hayata geçireceğiz” diye konuştu.

“SON KEZ SAHNEYE ÇIKSIN İSTEDİK”

Sayıner’in bir diğer ev arkadaşı oyuncu Osman Cavcı da, “Bütün Türkiye’nin başı sağ olsun. Çok değerli bir sanatçıydı. Bizimkiler dizisinin az sayıda kalmış yaşayanlarından birini de kaybettik. Son dönemde beraber yaşıyorduk. Beraber tiyatro yapıyorduk. Bir de ‘Uyan da balığa çıkalım’ diye bir sitcom yaptık. Pandemi vardı, tiyatro yapamaz olmuştuk. Evde üç oyuncuyduk ve ‘Dizi yapalım’ dedik. Eğleniyorduk. Bana, ‘Osman yeni bölüm yaz, ne zaman çekeceğiz?’ diyordu. Çalışmayı çok seviyordu. Kendine geliyordu. Hasta bile olsa kalkıyordu. Her sene periyodik olarak hastaneye yatar çıkardı. Yine onlardan biri sandık. ‘Ben hastanede kalmak istemiyorum, beni çıkarın’, demiş. Belki evde vefat etmek istedi. Bir iki gün iyiydi. Konuşuyorduk, televizyon seyrediyordu. Su tüketmediği için, yemek yeme zorlukları olduğu için uyumaya başladı. ‘Kalk sana bir kahve yapalım’ diyorduk. En son baktım ki çok derin uyuyor. Nefes de almıyordu. Şehmuz’u çağırdım ve öldüğünü anladık. Şimdi buradayız. Ona ‘Baba’ diyorduk. Ben ona bazen ‘Cemil’ derdim, öyle deyince bozulup ‘Yeter’ derdi. Son kez sahneye çıksın istedik. Oyuncunun en son yer alması gereken yer sahnedir” ifadelerini kullandı.

“AZALDIK”

Bizimkiler dizisinin Tertip’i Mehmet Gülerbaşlı ise şunları söyledi: “Parmakla sayılacak kadar azaldık. Gittikçe azalıyoruz. Uğurtan Sayıner ile 50 yıllık dostluğumuz var. Perihan Abla ile kamera önünde başladık, sonra Bizimkiler dizisinde devam ettik. İzmir’de 9 yıl tiyatro yaptık. Ömrü bu kadarmış. Işıklar içinde uyusun.”

Oyuncu Gülnihal Demir de gözyaşı dökerek, “Çok üzgünüm. O benim kankamdı. Onu çok seviyorum. En son hasta ziyaretinde onu görmüştüm. Onu çok özleyeceğiz” dedi.

Törene katılanlar da Sayıner ile ilgili düşüncelerini kürsüye çıkarak ifade etti. Usta sanatçının cenazesi programın ardından son yolculuğuna uğurlanmak üzere Beşikçioğlu Camii’ne götürülecek. (İHA)

29/06/2021 17:04
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Uğurtan Sayıner, Bizimkiler
MANŞETLER

HK MAGAZİN

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.