BM Güvenlik Konseyi, ilk kez koronavirüsü görüşecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), yeni tip koronavirüs (COVID-19) gündemiyle ilk kez toplanacak. Video konferans yoluyla yapılacak olan toplantı perşembe günü gerçekleşecek.

ads ads ads ads
07/04/2020

ads
BM Güvenlik Konseyi, ilk kez koronavirüsü görüşecek

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, koronavirüs salgına karşı hiçbir adım atmamakla eleştirilen BM Güvenlik Konseyi, perşembe günü COVID-19'u video konferans yoluyla yapacağı kapalı oturumda ele alacak. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in salgının uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiği ve 2. Dünya Savaşı'ndan beri en zorlu kriz olduğu uyarılarına rağmen, uluslararası barış ve güvenliği korumakla yükümlü BM Güvenlik Konseyi, uzun bir süre COVID-19 konusunda adım atmadı.

Çin toplantıya sıcak bakmıyor

Küresel işbirliği çağrılarına rağmen birçok konuda görüş ayrılığının yaşandığı BM Güvenlik konseyinde, salgın konusunda da anlaşmazlıklar ortaya çıktı.

BMGK'nın seçilmiş geçici 10 üyesi toplantıya çağrılırken, diplomatik kaynaklar eleştiri ve suçlamaların odağı olma endişesi taşıyan Çin'in toplanma fikrine sıcak bakmadığını söyledi.

Diplomatlar, salgın konusunda veto gücüne sahip ülkeler arasındaki anlaşmazlıkta ayrıca ABD'nin COVID-19 için ''Çin virüsü'' söylemi üzerinde ısrar etmesinin etkili olduğunu ve bu nedenle Çin ve Rusya'nın başlangıçta BM Güvenlik Konseyi'nin COVID-19'u görüşmesine itiraz ettiği ifade etti.

07/04/2020 09:04
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bm, ilk, koronavirüs, toplantı, dünya, çin,
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.