Böbrekleri tüketen 10 neden

Uzmanlar uyarıyor: "Böbreklerinizi sağlıklıyken koruma altına alın, diyalize mahkum olmayın!" Böbrek hastalıklarının nedenleri...

ads ads ads ads
13/02/2018

ads
Böbrekleri tüketen 10 neden

Türk Nefroloji Derneği verilerine göre, Türkiye’de böbrek hastalığı tanısıyla izlenen 74. 475 bin hasta var. Böbrek nakli bekleme listesinde ise 22 bin hasta bulunuyor.

Antalya’da yapılan 34. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresinde konuşan, Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Siren Sezer'e göre, mevcut nakil sayısı ile bu rakamı eritmek mümkün değil. Böbrek naklinin bu denli yetersiz olmasının ve ihtiyacı karşılayamamasının nedeni ise kadavradan organ bağışının azlığı.

Böbrek yetmezliği geliştikten sonra sıkıntılı bir tedavi süreci başlıyor. İlaçlar, diyalizler, ameliyatlar derken ancak uygun donörle karşılaşabilenlerin yüzü gülüyor. Bu nedenle böbreklerin kıymetini sağlıklıyken bilmek, böbreklere zarar veren davranışlardan kaçınmak büyük önem taşıyor. Dr. Sezer’in verdiği bilgiye göre, böbreklere zarar veren ve yetmezliğe götüren 10 önemli neden ise şöyle:

1- Diyabet hastalığı

2- Hipertansiyon

3- Ateroskleroz (damar sertliği)

4- Obezite ve sağlıksız beslenme

5- Çok tuz tüketmek

6- Miktarı az ve düzensiz su içme alışkanlığı

7- Bilinçsiz bitkisel ürünler tüketmek

8- Yoğun ağrı kesici kullanmak

9- Boşaltım problemleri, gençlerde idrar tutma alışkanlığı, yaşlılarda prostat büyümesi ve mesane problemleri

10- Sigara içmek

13/02/2018 10:36
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: böbrek, sağlık
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.