Boğaz ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?

En yaygın nedeni soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlar olan boğaz ağrısı hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

ads ads ads ads
23/04/2019

ads
Boğaz ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Ateş, öksürük, yorgunluk veya kaslarda ağrıya neden olan boğaz ağrısı son derece yaygındır ve hayatımızın bir noktasında çoğumuzu etkileyen çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir. Şimdi, boğaz ağrısı için hangi bölüme gidilir? sorusunun cevabını birlikte öğrenelim…

BOĞAZ AĞRISI NEDİR?

Boğaz ağrısı son derece yaygındır ve hayatımızın bir noktasında çoğumuzu etkileyen çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir. Boğaz ağrısının en yaygın nedenlerinden bazıları, soğuk algınlığına neden olan bir virüs, reflü, bademciklerin şişmesi, alerjik rinit ve tümörleri içerebilir.

Boğaz ağrısı sadece rahatsızlık vermekle kalmaz, aynı zamanda yeme ve içme konusunda da zorluklara neden olabilir. Yeterince şiddetli ise, yutma sorunları kilo kaybına veya diğer komplikasyonlara neden olabilir.

BOĞAZ AĞRISI NEDEN OLUR?

Boğaz ağrısının en yaygın sebeplerinden bazıları şunlardır:

– Viral enfeksiyonlar: Grip, soğuk algınlığı, krup, mononükleoz ve daha az yaygın olarak, herpangina, kızamık ve suçiçeği.

– Bakteriyel enfeksiyonlar: Strep boğaz, şiddetli boğaz ağrısına ve yutma zorluğuna neden olabilir. Bademcikler de çok şişmiş olabilir. Arcanobacterium haemolyticum adı verilen başka bir bakteri aynı zamanda boğaz ağrısına ve kızarıklığa neden olabilir. Boğaz ağrısının bakteriyel nedenleri antibiyotiklerle tedavi edilmelidir.

– Nazal geçiş yollarının veya sinüslerin enfeksiyonları: Enfeksiyonlar, farklı enfeksiyon türlerinden (bakteri, virüs ve hatta mantar) kaynaklanabilir. Enfekte olan mukoza boğazın arkasından aşağıya doğru aktığında boğaz ağrısı meydana gelir.

Alerjiler: Özellikle toz, küf, ev tozu akarları, polenler, tüy gibi maddelere alerjisi olanlarda, alerji sırasındaki nazal burun akıntısı boğaz ağrısına katkıda bulunabilir.

Reflü: Reflü nedeniyle oluşan boğaz ağrısı sabahları genellikle daha kötüdür çünkü mideden gelen asit uyurken gece boyunca yemek borusuna, boğazın arkasına ve ağzına (diş erozyonuna katkıda bulunan) girebilir.

– Kuru hava, kimyasal madde veya sigara dumanı tahrişi: Bu, ağzı açık şekilde nefes alanlarda boğaz ağrısının şiddetlenmesine sbep olabilir.

– Sesin aşırı derecede kullanılmasından kaynaklanan larenjit: Bu genellikle şarkıcılar, sesini mesleklerinin bir parçası olarak kullanan kişiler için bir problemdir. Larenjit genellikle konuşurken ses kısıklığına ve acıya da neden olur.

– Entübasyon sonrası: Ameliyat sırasında veya hastalık veya yaralanma nedeniyle solunum tüpü taktıysanız, boğaz ağrısı gelişebilir. Bu geçicidir ve genellikle tüpün çıkarılmasından bir veya iki gün sonra azalır.

– Cerrahi: Tiroidektomi gibi ameliyatlar da boğaz ağrısına neden olabilir. Bir endoskopun ağızdan ve boğazın arkasından sokulduğu bir EGD (özofagogastroduodenoskopi) gibi diğer prosedürler de bu tip boğaz ağrısına neden olabilir.

– Kanser: Çok nadir olsa da, tümörler veya diğer büyüme boğaz ağrısına yol açabilir.

BOĞAZ AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Bilinmeyen nedenlerle sürekli boğaz ağrısı, tehlikeli sağlık komplikasyonlarına yol açabilecek ciddi nedenleri dışlamak için bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Boğaz ağrısına neden olan bir enfeksiyon durumunda, ateş, öksürük, yorgunluk veya kaslarda ağrı gibi başka semptomlarınız da olacaktır. Boğaz ağrısının diğer nedenlerinden bazıları, çözülmesi biraz daha zor olabilir. Boğaz ağrınızın temel nedenini belirlemenize yardımcı olabilecek bir doktora görünmeniz gerekebilir.

Boğaz ağrısı ile ilgili öncelikle hastalerin Kulak Burun Boğaz (KBB) polikliniklerine başvurulması gerekir. Bazı boğaz ağrıları kulak kaynaklı sorunlar nedeniyle meydana gelebilmektedir. KBB doktoru gerekli tedavileri uygular ve sonuç alamazsa diğer branşlardan yardım alabilir. Diğer bölümlere yönlendirme ise hastanın tıbbi öyküsü, fizik muayenesi ve yapılan testleri esas alınarak yapılır.

23/04/2019 10:07
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Boğaz ağrısı, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.