Britanyalı araştırmacılar, Dünya'daki yaşamın en eski kanıtını bulduklarını açıkladı

ads ads ads ads
17/11/2022
Independent Türkçe, Livescience, Science Alert

ads
Britanyalı araştırmacılar, Dünya'daki yaşamın en eski kanıtını bulduklarını açıkladı

Araştırmada milyarlarca yıl önce oluşmuş kayaçlar iki ve üç boyutlu görüntüleme teknikleriyle incelendi

Yeni bir araştırmaya göre, Batı Avustralya'daki katmanlı kayaçlar, Dünya'daki yaşamın bilinen en eski kanıtı olabilir.

Araştırmacılar, inceledikleri bu kayaçların, fotosentez yapan mikroskobik canlıların dışkılarıyla oluştuğunu düşünüyor.

Bilim insanları bu türden tabakalı kayaçlara "stromatolit" adını veriyor. Bilim dünyasının canlı organizmalar tarafından oluştuğunu kesin olarak belirlediği en eski stromatolitler 3.43 milyar yıl öncesine dayanıyordu.

Ancak daha eski örnekler de var. Zira bu araştırmada incelenen, Batı Avustralya'nın Dresser Formasyonu'nda yer alan kayaçlar 3,48 milyar yıl öncesine ait.

Öte yandan, aradan geçen milyarlarca yıl, bu eski kayaçlardaki organik madde izlerini sildi. Bu nedenle gerçekten canlı organizmalar tarafından mı oluşturulduğu yoksa başka jeolojik süreçler sonucunda mı ortaya çıktığı tartışma konusuydu.

Hakemli bilimsel dergi Geology'de yayımlanan yeni araştırma, bunların gerçekten de canlı organizmalar sayesinde oluştuğunu ileri sürüyor.

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nden araştırma ekibi bu stromatolit katmanlarını ayrıntılı incelemek için yüksek çözünürlüklü, iki ve üç boyutlu görüntüleme tekniklerini kullandı.

Gözlemlenen işaretler, biyolojik büyümeye işaret ediyordu. Fotosentezin göstergesi olan küçük kubbe şekillerini içeren katmanlar tespit edildi.

Araştırma ekibinden paleontolog Keyron Hickman-Lewis, "Bu kayaçların belirli katmanlarında biyolojik süreçlerin güçlü bir göstergesi olan belirli mikro yapılar bulduk" dedi.

Canlı organizmalara işaret eden en önemli ipuçlarından biri de katmanların düzensiz olmasıydı.

Çalışmanın bulgularını gözden geçiren ABD'li jeokimyager Linda Kah, "Mikroskobik canlılara ait örtüler, kalınlıkları eşit olmayan ve buruşuk veya buruşuk olma eğilimi gösteren, yukarı veya aşağı yönelmiş katmanlara sahiptir" diye konuştu.

Araştırma ekibi, Avustralya'daki kayaçlardan elde ettikleri bulguların Mars'ta yaşam arayışı için de ipuçları sunabileceğini söylüyor.

İncelenen kayaçlar, demirin oksijenle reaksiyona girmesiyle ortaya çıkan demir oksitle kaplanmıştı. Mars yüzeyinde de bu kimyasal reaksiyonun gerçekleştiği ve hatta gezegenin kırmızıya yakın rengini bu süreçten aldığı biliniyor.

Araştırmacılar, Kızıl Gezegen'deki kayaçların da milyarlarca yıl önce var olduğuna inanılan mikroskobik canlıların bıraktığı benzer yapıları koruyabileceğini düşünüyor.

Dolayısıyla Mars'taki benzer kaya oluşumlarını incelemek, gezegende eskiden yaşam olduğunun kanıtlanmasını sağlayabilir.

 

 

 

17/11/2022 22:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: britanya, araştırma, yaşam, kalıntı
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.