Bu iş tatlılıkla olmayacak, reel sektörün diğer yüzünü göstermesinin zamanı geldi

**Artık rica etmenin, talep etmenin zamanı geçti, söküp almanın vaktidir

ads ads ads ads
08/03/2021

ads

Ali Baturay Ali Baturay


Birçok sektör isyanlarda, her gün başka bir eylem yapılıyor.

    Yürüyüş yapanlar, çadır eylemi yapanalar, başbakanlığın ya da meclisin kapsına dayananlar, inisiyatifler kuranlar, her gün açıklamalar yapanlar artıyor ama ortada gerçek bir güç gösterisi yok.

    Covid-19 salgınının yaktığı reel sektörün dayanacak gücü kalmadı, çaresiz, ne yapacağını bilemez halde, yardım eli bekliyor ama hükümet o eli uzatamıyor.

    Hükümet edenler ısrarla ortadaki vahim durumu görmek istemiyor.

    Küçüklü büyüklü birçok işletme çok zor durumda, arka arkaya iflaslar geliyor ama hükümet halen açılım yapamıyor.

    Bu sessizlik, bu duyarsızlık reel sektörü ve çalışanlarını çıldırtmak üzere.

   Yanılmıyorsam 14 sivil toplum örgütü ortak açıklama yaparak, “İflası kabul etmeyeceğiz” dedi.

    Ortak açıklamada; küçüklü büyüklü tüm iş yerlerinin, hizmet sektörünü oluşturan bireylerin, ofislerin, büroların, acentelerin, otelcilerin, turizmin paydaşları olan tüm işletmelerin, hayvancıların, çiftçilerin, taksicilerin, kahvecilerin, restorancıların, büfecilerin, elektrikçilerin, boyacıların, taşeronların, müteahhitlerin, sanayicilerin, esnafın, işçinin, memurun, emeklinin, işsizin, herkesin yaralarını sarmaya çalıştığı belirtildi ve bu sektörlerin ve de çalışanlarının yaşadığı sıkıntıları görmezden gelen bir yönetim şeklinin kabul edilebilir olmadığı vurgulandı.

    Kabul edilebilir değil ama böyledir ve tepkiler büyümedikçe, sesler yükselmedikçe de böyle gidecek…

    Örgütlerin temsilcileri, çarenin olduğunu söylüyor…  Çarenin birlikte üretmek, birlikte paylaşmak, birlikte yönetmekte bulunacağını, bu anlayışla herkese, her kesime eşit ve adil olacak yaklaşım ve kararlara destek verilebileceğini vurguluyorlar.

    Sektörler, iş çevreleri, emekçiler, Covid-19’u bir savaş olarak niteleyip, savaştan çıkan halkına gerektiği gibi davranan bir devlet yaklaşımı beklediğini kaydediyor.

   Reel sektör, geçmişte de sıkıntı yaratan ama Covid-19 salgınında halkı yakan, toplumun her bir bireyinin olumsuz etkisinin bedelini ödediği “Faiz Yasası”nın hazırlanıp geçirilmesini talep ediyor.

    “Salgın dönemindeki enkazı yalnızca bizim sırtımıza bırakmayacak, işletmelerin ayağa kalkabilmesine olanak sağlayacak şekilde devletin varlığını hissedeceğimiz bir ‘Yapılandırma Yasası’ istiyoruz” diyorlar.

    Sektör temsilcileri, devlete ve bankalara olan tüm borçların ve taahhütlerin, cezasız ve faizsiz olarak salgının sona ermesinden ve ekonominin çarklarının dönmeye başlamasından itibaren en az 6 ay sonrasından başlamak üzere taksitlendirilmesini istiyorlar…

   Reel sektör, devlet ve özel dahil tüm kira ve kiracı ilişkilerine yasal yapılandırma talep ediyor…

   Bunlar ayladır, her türlü platformda gündeme getiriliyor, bunlar yapılmazsa reel sektörün iflasının kaçınılmaz olduğu vurgulanıyor ama duyan kim?

    Peki hükümetten yardım bekleyen reel sektöre Başbakan Ersan Saner nasıl bir müjde veriyor?

    Başbakan Saner, “Türkiye ile imzalanan protokol uyarınca verilecek hibenin tamamının yatırımlara gideceğini, 750 milyon TL’nin savunmaya, 800 milyon TL’nin bütçe açığına aktarılacağını” söyledi.

    Sanki normal bir zamandayız? Hibe, bunca yıldır tamamlanamayan yatırımlara gidecek…

    İyi, güzel yatırımlara da gerek var ama şu anda gelecekteki yatırımlardan çok, bugün önemli.

    Bugün ne olacak? Bunca sektör batıp yok olduktan, insanlar işsiz, sefil olduktan sonra yatırımın önemi mi kalacak?

     Siz reel sektörü ayağa kaldırmaz ve çarkların dönmesini sağlamazsanız, yarın maliyenin yapısı daha da kötü olacak… Gün gelecek bütçe açığı hiç kapanamayacak, bu çark durursa siz o zaman felaketi görün.

    Türkiye’den reel sektör için kurtarma planıyla gelecektiniz, iflas etmek üzere olan birçok işletmeye hibeler vermeliydiniz ama yapmadınız, yapamadınız…

    Geleceğin yatırımları, planları mutlaka olacak ama şu anda ölmek üzere olan reel sektör için bir şeyler yapmalısınız.

     Millet kan ağlarken siz meclis kürsüsünden “hibeler yatırımlara gidecek” diyerek herkesi çıldırtmak mı istiyorsunuz?

      Sanırım artık basın açıklamasıyla, basın bildirisiyle, televizyonlarda konuşarak olmayacak bu iş.

      Ortak açıklama yapan 14 örgüt, hükümete diğer yüzünü göstermelidir, artık rica etmenin, talep etmenin zamanı geçmiş, söküp almanın vakti gelmiştir…

      Eğer tatlılıkla bu işi olacağını, hükümetin onlara yardım elini uzatacağını sanıyorlarsa yanılıyorlar.

      Hükümet edenlerin reel sektöre, zordaki işletmelere ve emekçilere herhangi bir açılımı yoktur, olmayacaktır, onlar başka havadadır, çıkarın bakalım torbadaki diğer yüzünüzü ve gösterin gücünüzü, sokağa inmeden ve öfkenizi göstermeden bu mücadeleyi kazanamazsınız.

08/03/2021 22:04
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ali baturay
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.