Referandumun 8. yılı!

Nereden nereye!

ads ads ads ads
24/04/2012
Yenidüzen

ads
Referandumun 8. yılı!

Bugün Annan Planı için Kıbrıs’ın her iki yanında da gerçekleştirilen eşzamanlı referandumun sekizinci yıl dönümü. Sekiz yıl önce çözüme, neredeyse avuçlarının içinde tutabilecek kadar yaklaşan Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar, bugün ise çözümün çok uzağında olduklarını düşünüyor.

Kıbrıslı Türklerin %65’lik oranla “evet” dediği, Kıbrıslı Rumların ise %75’lik bir oranla “hayır” dediği referandumun başarısız sonuçlanmasının ardından uzunca bir süre buzdolabına konulan Kıbrıs sorunu, 8 Temmuz 2006’da İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs (güney) Yönetimi eski liderlerinden Tasos Papadopulos arasında imzalanan anlaşma ile yeniden masaya kondu. Anlaşmaya göre yeniden karşılıklı müzakerelere başlanması ve teknik komiteler ile çalışma gruplarının oluşturularak ön hazırlık yapması kararı alındı.

Kıbrıs’a barış getirmek için yaşanan süreç içerisinde en önemli dönüm noktalarından biri de 23 Mayıs 2008'de gerçekleşti. Bu tarihte bir araya gelen Talat ve Kıbrıs (güney) Yönetimi’nin şimdiki lideri Dimitris Hristofyas, bir deklarasyon yayınlayarak, “tek uluslararası kimliğe ve tek egemenliğe sahip iki toplumlu iki kesimli siyasi eşitliğe dayalı iki kurucu/oluşturucu devletin ortaya çıkaracağı birleşik federal Kıbrıs”ın hedeflerinin olduğunu açıkladılar.

2010’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından değişen Kıbrıs Türk liderliği, beraberinde müzakere masasına da değişik tezler ve fikirler gelmesine yol açtı. AB üyeliği, kendi kendini yönetme, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve en önemlisi barış içinde bir ülkeyi paylaşma idealiyle yola çıkan Kıbrıslı Türkler, referandumun ardından geçen sekiz yılın sonunda geldiği nokta: “B planı-KKTC’nin isminin değiştirilerek tanıtılması-anlaşmamak da anlaşmadır”

 

24/04/2012 09:44
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: referandum, annan planı, kıbrıs müzakereleri, kıbrıs sorunu
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.