Bütün gece uyumadığınızda vücudunuza ne olur?

ads ads ads ads
14/11/2022

ads
Bütün gece uyumadığınızda vücudunuza ne olur?

Bazen isteğimiz dışında bazense bilinçli olarak tüm gece uyanık kalırız ancak bu durum vücudumuzun pek de hoşuna gitmeyen bir olaydır. Norveç ’te sinir bilimi üzerine çalışan insanları bu durumun vücut üzerine olan etkisini araştırmak için bir çalışma yaptılar.Çalışmada 21 yaşındaki sağlıklı erkek katılımcılara vücuttaki gerilimi ve bunun sinir sistemi üzerine olan etkisini ölçen Gerimli Dağıtım Görüntülemesi Testi’ni (DTI) uygulandı.

Katılımcılara test öncesi bir takım sınırlamalar getirildi. Katılımcılar alkol, nikotin ve kafein tüketmeden 23 saat boyunca uyanık kaldı ve test öncesi yemek yemediler.

2015 ’te yapılan araştırmada uykusuzluğun ‘Uykusuzluğa Bağlı Yaygın Bölgesel Bölünme’ olarak bilinen olayın gerçekleştiğini görüldü. Bu olay kısaca beynin beyaz cevherinde bağlantıların zayıflamasıyla karakterizedir ki siz de bu olayın etkilerini birinci elden yaşamış olabilirsiniz. Bu değişimler en çok iki beyin küresini bağlayan Corpus Callosum ’da, talamusta ve beynin ön-yön bölümünde görme olayını da kontor eden arka-yan bölümlerinde gerçekleşiyor.

Bu keşif beraberinde bir soru getiriyor:

Beyinde oluşan bu hasarlar ne kadar kalıcı?

Örneğin ertesi gece iyi bir uyku çekerek bu etkilerden kurtulabilir miyiz?

Ya da uykusuzluk dışındaki faktörlerin sinir sistemimizdeki bu değişimler üzerine olan etkisi ne kadar?

Yapılan bu çalışma kısa süreli ve az katılımcılı küçük bir çalışma olduğu için gelecek diğer çalışmalarda farklı taramalarında yapılması bekleniyor. Çalışmayı yapan ekibin açıklamasına göre bir gecelik bir uykusuzluğun beyinde oluşturduğu mikro yıkımın etkileri birkaç gecelik normal uykuyla giderilebilse de kronik uykusuzlukta bu etkilerin giderilmesi bu kadar kolay olmayabilir.

Katılımcılardan ikisinde test sonrası diğer katılımcılarda oluşan etkiler görülmedi yani bazı insanların vücudu uykusuzluğa karşı daha dirençli. Geçen yıl İtalya ’da yapılan bir çalışma yeterince uyunulmadığında beynin kendisini tüketmeye başladığını göstermişti. Uykusuzluk genlerimizi de etkilediği için bu konu hala önemini koruyor.

14/11/2022 21:19
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Bütün gece uyumadığınızda vücudunuza ne olur?
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.