Büyük destan böyle yazıldı!

ads ads ads ads
30/08/2016

ads
Büyük destan böyle yazıldı!



30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 94’üncü yılı kutlu olsun!


Atatürk önderliğinde Türk milletinin kaderini değiştiren bu zafer kolay kazanılmadı. İşte 94 yıl önce zafere giden yolda yaşananlar…

Osmanlı İmparatorluğu, 1. Dünya Savaşı sonunda yenik düştü. İmzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşması'yla vatanımızda hür olarak yaşama hakkımıza son veriliyordu. Türk milletinin bu durumu kabul etmesi elbette mümkün değildi. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkmasıyla, lideriyle kucaklaşan Anadolu, Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Daha sonra 27 Aralık 1919'da Ankara'ya giden Atatürk, 23 Nisan 1920'de TBMM'yi kurdu. Böylece hem memleketin yönetimi halkın iradesine veriliyordu hem de Kurtuluş Savaşı'nın merkezi Ankara oluyordu.

TAARRUZA GEÇİLDİ

İlk başarı, doğuda Ermeni çetelerine karşı kazanıldı. Daha sonra, batı cephesinde, Yunanlarla, I. İnönü ve II. İnönü Savaşları yapıldı. Bu savaşların kazanılmasıyla Yunanlara büyük bir darbe indirilmiş oldu. Bunun üzerine Yunan ordusu yeniden saldırıya geçti. Saldırı üzerine Atatürk, ordularına artık bir efsane haline gelen şu emri verdi: ‘'Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır.'' Türk askeri, büyük bir fedakarlıkla bu emre uydu. 23 Ağustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesi'yle, Türk milleti 1699 Karlofça Antlaşması'ndan beri ilk defa toprak kazanmaya başlıyordu. Sakarya Savaşı, Türk milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği önemli bir savaş olarak da tarihe geçti. Sakarya Savaşı'ndan sonra, büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı alındı.

Güneydeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde batı cephesine kaydırıldı. Hazırlıklardan sonra, Atatürk'ün başkomutanlığını yaptığı ordumuz, 26 Ağustos'ta düşmana saldırdı. Birkaç saatte düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos'ta, düşman ordusunun büyük kısmı dört taraftan sarılarak yok edildi veya esir alındı. Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı. Büyük Taarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman, İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla yurdumuz düşmandan temizlenmiş oldu. 

30/08/2016 08:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Eskişehir, Mustafa Kemal, saldırı, şehit, Taksim, TBMM, terör, Türkiye
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.