Lefkoşa'ya 3657 mümin aranıyor

POLİ dergisi araştırdı Lefkoşa'daki camiler doluyor mu diye baktı.

ads ads ads ads
20/02/2011

ads
Lefkoşa'ya 3657 mümin aranıyor

Lefkoşa’ya cami ve külliye yapılmasına yönelik tartışmalar süredursun, biz camilerimizin yeterliliğini araştırdık... Sonuç tahmin edildiği gibi; bırakın yeni cami ihtiyacını, eskileri doldurmak için bile 3 bin 657 mümin açığı var... Külliye, külliyen gereksiz...
Başkent Lefkoşa’nın göbeğinde yeni bir külliye projesi gündeme geldiğinde, konu büyük sansasyon yaratmış, hatta kamuoyunda espri konusu olmuştu. “Bunca eksiklik ve aksaklık ortada dururken, denizin karşı kıyısından bütçe denkleştirme bahanesiyle paketler dayatılırken, ne gerek var külliye için 32 milyon lira harcamaya… Hep bitti bir leğen örtüsü kaldı eksiğimiz” şeklinde esprili öz eleştiriler kahve sohbetlerine malzeme oluşturmuştu günlerce.
Kimileri inancın; göstergelere, binalara ya da sembollere ihtiyaç duymayan saf bir ruhani olgu olduğunu savunup, “külliye projesi”ni “külliyen gereksiz” olarak nitelendirirken, bir başka kesim de “camilerin adadaki Müslüman Türk varlığının göstergesi olacağına” vurgu yaptı.
Projenin hayata geçirilmesi için öngörülen yerin Lefkoşa’nın en yoğun bölgelerinden Kaymaklı’daki Terminal Alanı olması da tepkilerin bir diğer boyutunu oluşturuyordu.
Pek çok mimar, şehir planlama uzmanı, sanatçı, gazeteci ve daha da önemlisi çok sayıda Lefkoşalı bu projeye karşı çıkarken, bizzat AKP Hükümeti’nden geldiği aşikar olan “külliye yapılsın” direktifi, başta hükümet ve Lefkoşa Belediyesi’ni idare edenler tarafından coşkuyla karşılandı. Özellikle başkan Cemal Bulutoğluları’nın projenin en ateşli savunucularından olduğu dikkatlerden kaçmadı.
Son dönemde külliyenin inşa tartışmaları, ilk günkü ateşini yitirip biraz olsun küllense de, edinilen izlenim, pek çok konuda olduğu gibi bu projenin de AKP Hükümeti’ni kızdırıp gücendirmemek için her şeye ve tüm tepkilere rağmen “öyle ya da böyle” hayata geçirileceği yönünde…
Peki tarafsız bir gözle bakıldığında acaba gerçekten gerekli mi Lefkoşa’ya yeni bir cami?
Araştıralım dedik…
Muhabirlerimiz öncelikle başkent Lefkoşa’da halihazırda ibadete açık olan camileri ve kapasitelerini mercek altına aldı. Ardından sıra, camilere olan talebi az çok ortaya koyacak yeni bir araştırmaya geldi. Tüm İslam aleminde olduğu gibi bizde de camilerin en yoğun kullanıldığı zamanlar, cuma namazlarıdır. Bu nedenle 4 Şubat Cuma günü öğle namazı sırasında Lefkoşa’nın dört bir yanına dağılan muhabirlerimiz camilerde ibadet eden insan sayısını tespit etmeye çalıştı.
Yaptığımız çalışma sonucunda ortaya “külliye gerekli mi?” tartışmasına “külliyen son verecek” rakamlar çıktı…
Toplam 4 bin 469 kişi kapasiteli 10 cami, en yoğun ibadet vakti olan cuma namazında sadece 812 kişi ağırladı…
Kapasitenin %81.8’i kullanılmıyor…
Başkent Lefkoşa’da küçüklü büyüklü, kimi tarihi kimi modern toplam 9 cami ve bir mescit var.
Uzmanlardan aldığımız bilgilere göre, camilerde ibadet edip namaz kılmak için öngörülen kişi başına alan 70 cm kare olarak hesaplanıyor.
Bu veriler ışığında toplam 3 bin 130 metre karelik alana sahip olan 10 caminin toplam kapasitesi 4 bin 469 kişi olarak ortaya çıkıyor.
Muhabirlerimizin 4 Şubat 2011 tarihinde yaptıkları çalışma, camilerin en yoğun oldukları namaz vaktinde yani cuma namazında bile sadece %18,16 kapasite ile hizmet verdiğini gözler önüne serdi. Bir başka deyişle 4 bin 469 kişi kapasiteli camilerimizde, ciddi bir “mümin açığı” gözlemlendi.
Çağnan: “Külliye projesi uygun değil”
Mimar Mühendis Odaları Birliği Başkanı Ahmet Çağnan da külliye projesine ilişkin açıklamasında, bazı kurumların 2005’te hayata geçirilen Mimar Mühendisler Odalar Birliği Yasası’na uymadığını belirterek, yasa gereğince KKTC’de her türlü imarın kendilerinin onayından geçirilmesi gerektiğini anımsatmış, özellikle Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Cemal Bulutoğluları’nı, odanın yasasını tanımamakla suçlamıştı.
Açıklamasında, başka ülkelerde hazırlanmış projelerin Kuzey Kıbrıs’ta uygulanmasının sakıncalı olduğunu da kaydeden Çağnan, her ülkenin coğrafi ve kültürel yapısının farklı olduğunu ve ekolojik yapıya uygun binalar yapılmasını gerektirdiğini ifade etmişti.
Lefkoşa Belediyesi tarafından Lefkoşa Terminal binası yerine yapılması planlanan cami veya külliyenin kesinlikle uygun olamayacağını vurgulayan Çağnan, Terminal’in şu anda tüm fonksiyonlarını yerine getiren bir bina olduğunu belirtti.
Çağnan, Lefkoşa Terminali’nin binasının her yere, okula, şehir merkezine yakın olması gereken bir yapı olduğunu, zaman aşımında o civarda ticari kurumların ve çok sayıdaki dükkanın taşınmasının birçok insanı zor durumda bırakacağını da vurguladı. Yasalara aykırı olan bu projenin hayata geçirilmesiyle birçok insanın mağdur olacağını ve kendilerinin buna izin vermemek için çaba harcayacaklarını dile getiren Çağnan, yasal yollara başvurmadan sorunu çözmenin yollarını aradıklarını söyleyerek destek istemişti.
Denktaş: “Son derece gereksiz”
Lefkoşa’nın göbeğine yeni bir “cami” ve “külliye” yapımı konusunda görüşlerini açıkça ifade edip karşı çıkan isimlerin arasında DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da vardı. Denktaş, özellikle yeni bir cami konusunda yine din hassasiyetinin arkasına saklanıldığını ve “aman bunu yapalım da belki bir şeyler koparırız” düşüncesi ile ortaya atılmış bir proje olduğunu savundu. Serdar Denktaş; “Bir kere bahsedilen bölgede cami ve külliye yapılması son derece gereksiz. Ülkede altyapı, sınıf, okul eksiklikleri gibi büyük eksiklikler dururken, bütün çevresinde cami olan bir yere hiç ihtiyaç yokken, cami yapılması, devletin kaynaklarının gereksiz yere bu şekilde harcanması bana göre günah. Türkiye’de din hassasiyeti diğer siyasi partilere göre daha yüksek bir parti iktidarda diye, bu şekilde davranışların da topluma bir şey kazandırmayacağı aşikar.”
Denktaş, bu açıklamalardan sonra bazı kesimlerin kendilerini dinsizlikle suçlayacaklarını bildiklerini ancak hiç kimselere din ile ilgili duruş ve hissiyatlarını ispat etmek zorunda olmadıklarını belirtti. Denktaş, Terminal’in yerinden kaldırılarak surlar altına getirilmesinin de kabul edilemez olduğunun altını çizerek; “ümit ederim aklıselim galip gelir” şeklinde konuştu.
Bulutoğluları: “Yasaya aykırı değil”
Külliye projesinin en ateşli savunucularından biri olarak karşımıza çıkan LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları ise tartışmaların “İmar Yasası” ve “maliyet” bölümlerinde yoğunlaşan bir savunmayla çıktı kamuoyunun karşısına.
Terminal Alanı’na külliye yapılmasının İmar Yasası’na aykırı olmadığını savunan Bulutoğluları, 32 milyon TL’lik kaynağın da dünyanın çeşitli bölgelerindeki camilerde toplanan yardım paraları olduğunu belirtti.
Lefkoşa’daki Selimiye Camisi’nin üzerinde büyük bir çatlak olduğuna işaret eden Bulutoğluları, bu caminin yerine bir başka merkezi caminin yapılacağını, etrafına da 44 adet dükkan inşa edileceğini ifade etti.
Şeyh Nazım: “Külliye yapacaklarına fabrika kurup iş alanı açsınlar”
İslam inancında geniş bir taraftar kitlesi olan Nakşibendi Tarikatı’nın ruhani lideri Şeyh Nazım Kıbrısi de “külliye projesi”nin “külliyen gereksiz” olduğuna inanlardan… Şeyh Nazım, yerel basınımızda yayımlanan bir söyleşisinde külliye projesine ilişkin bir soruyu “Külliye yapmakla uğraşacaklarına fabrika kurup iş sahası açsınlar, muhtaçlara süt dağıtsınlar daha hayırlı” yorumunu yaptı. Ocak ayı sonunda Lefke’deki dergahında ziyaret ettiğimiz Şeyh Nazım’a aynı soruyu biz de sorduk. Esprili ve sempatik kişiliğiyle tanınan Şeyh’in yanıtı söyleşisindekinden pek farklı olmadı; “Gelsin o külliye yapmak isteyenler ben onlara söylerim ne yapacaklarını” dedi gülümseyerek.
 
CAMİ İSMİ                                                   

                                                    ALAN                    KAPASİTE                     KATILIM
                                           (m2)                      (kişi)                          (kişi)
ARABAHMET CAMİİ                  165                        235                            44
TURUNÇLU CAMİİ                    148                        210                            32
SELİMİYE CAMİİ                    1750                      2500                            58
EBUBEKİR CAMİİ                      350                        500                         318
GÖÇMENKÖY CAMİİ                  250                        357                         115
ORTAKÖY CAMİİ                      70                        100                            31
YENİŞEHİR ŞEHİTLER CAMİİ      130                        186                            64
DEREBOYU ÇELİK CAMİİ            40                           57                            45
KÜÇÜKKAYMAKLI CAMİİ            95                          136                            67
AKKAVUK MESCİDİ                  132                        188                            38
TOPLAM                              3130                       4469                          812

20/02/2011 13:11
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Lefkoşa’ya kuliye yapılması konusu, Lefkoşa’ya 3657 mümin aranıyor, Serdar Denktaş
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.