Doğrudan ticaret tüzüğü ertelendi

Atun, KKTC’ye yönelik Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün görüşülmesinin yeniden ertelendiğine işaret ederek, buna tepki gösterdi

ads ads ads ads
02/09/2010

ads
Doğrudan ticaret tüzüğü ertelendi

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC’ye yönelik Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün görüşülmesinin yeniden ertelendiğine işaret ederek, buna tepki gösterdi. Atun, bu durumun Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türklerinin ekonomisinin yükseltilmesine ilişkin politikalarıyla ters bir durum yarattığını vurguladı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen’i kabulü sırasında yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin özellikle Annan Planı döneminden sonra hem Kıbrıslı Türklerin ekonomisinin iyileştirilmesi, hem de Güney Kıbrıs’la yapılacak olası bir anlaşmanın koşullarının uygulanabilir olmasına yönelik bir takım çalışmalar başlattığını anımsattı.

Buna karşın gündemi sıkça meşgul eden Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün görüşülmesine ilişkin toplantının ertelenmiş olduğunu esefle öğrendiğini söyleyen Atun, bu kararın alınmasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin etkili olduğu çevrelerin rol oynadığını belirtti.

Atun, “Bir taraftan Kıbrıslı Türklerin sosyal ve ekonomik hayatlarını iyileştirmeye çalışan Avrupa Birliği’nin, diğer taraftan Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün görüşülmesini ertelemesini bir biriyle çelişen iki uygulama olarak görüyorum” dedi.

Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün esas amacının Güney’de bulunan Rumlarla, Kuzey’de bulunan Türkler arasındaki ekonomik farklılığın ortadan kaldırılmasını sağlamak ve KKTC ekonomisinin gelişmesine imkan sağlamak olduğunu anımsatan Atun, şöyle konuştu:

“Buna karşın Avrupa Birliği’nin Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün geçirilmesine yönelik cesaret gösterememesini, bu ana politikayla da çelişen bir unsur olarak görmekteyim. Limanların açık olduğunu ifade eden bir Avrupa Birliği müessesinin bu limanlardan çıkan mallara kapılarını kapalı tutması ve bunda ısrar etmesinin de kabul edilebilir olmadığını düşünüyorum . Avrupa Birliği’ni bu konuda cesaret göstermeye, politikalarıyla uyuşan uygulamalar içerisinde olmaya davet ediyorum.”

02/09/2010 23:35
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Doğrudan ticaret tüzüğü ertelendi, Atun, KKTC’ye yönelik Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün görüşülmesinin yeniden ertelendiğine işaret ederek, buna tepki gösterdi, Sunat Atun
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.