Çağıner: 2019 turizm için zor geçecek

ads ads ads ads
12/03/2019

ads
Çağıner: 2019 turizm için zor geçecek

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner, Diyalog TV’de katıldığı programda yaptığı açıklamada turizmin lokomotif sektör olarak adlandırılmakta olduğunu ifade ederek bir çok sektöre kaynak sağlayan turizm sektörünün ülkeden kopuk kaldığını söyledi.

Çağıner turizmin sektörel bazda hak ettiği değeri bulmadığını söyleyerek gerekli desteğin turizme verilmediğini belirtti.

Birilerini cezalandırma gibi bir durumlarının olmadığını kaydeden Çağıner, ekonomi ile var olunacağını bilinmesi gerektiğini söyledi.

Çağıner, turizmi sektör olarak gelir noktasında görmek gerektiğini söyledi. Devlete düşen görevlerin yapılan toplantılarda iletildiğini ifade ederek 2019’un zor geçeceği gerçeğinin de devlet yetkililerine ilettiklerini söyledi.

“Turizm sektörünün 2019’da zor geçireceği bir yıl tüm sektörleri de etkileyecek” diye konuşan Çağıner, teşvikler konusunda bazı tespitler yaptıklarını söyledi. Teşvikler konusunda yapılanların doğru anlatılması gerektiğini belirten Çağıner, insanlara neyin ne olduğunu anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Hiçbir acente milyon Euro almıyor

Dimağ Çağıner, ödenen teşviklerin, acente sahiplerinin cebine girmediğini belirterek, "Tur operatörleri, yerel acentelerden bu parayı önceden alıyor. Buradaki acente de bunu devletinden alacağı için devletini beklemeye geçiyor" dedi.

Teşvik sisteminin yüzde 30'unun KKTC, yüzde 70'inin ise Türkiye Cumhuriyeti devleti bütçesinden çıktığını söyledi.

1 milyar dolarlık bir turizm sisteminin de bu teşvik sistemi ile oluştuğunu söyleyen Çağıner, "25 dolar verip, 800 dolar bir katma değer yaratılıyor. Sistem budur. Kimse, acente sahiplerinin teşvikler üzerinden para kazandığı algısına düşmesin. Bu yöndeki propagandalar da bir işe yaramaz" ifadesini kullandı.

Adaya gelen turistlerin, otel ve kumarhane dışında kimseye faydası olmadığı algısının son derece yanlış olduğunu anlatan Çağıner şöyle devam etti:

"Her şey dahil otel konseptinde piyasanın desteklenmediği algısı var. Akdeniz çanağında her şey dahi olmazsa olmaz.

Yunanistan, Mısır, Türkiye bunu kullanıyorsa, bizim adamızda da bu yatırımların oluşması doğaldır.

Her şey dahil olmasaydı, bu yolcu buraya gelmeyecekti. Bunu kabul edelim.

Her şey dahil turizminin dışında da yapılacak şeyler vardır. Unutmayalım, gelen insanlar bir kaynak tüketiyor. Sürekli otelde kalmıyorlar.

Kalanlar, tüketim yapıyor. İthalatçımız da, üreticimiz de kazanıyor. Tarımsal ürün tüketimi ülkemizden karşılanmıyor mu? Et bir ürün değil mi?

Ekonomiye toplam faydasından bahsetmeliyiz. Bunu her şey dahil mükemmel olduğu için söylemiyorum.

Kongre turizmini büyütmemiz gerekirken, küçülttük. Özel ilgi turizmini büyütmemiz gerekiyor. Dolayısı ile, bizi birileri kendi kafalarındaki soru işaretleri ile yanlışa sevk etmesin. Kitle turizmi de, özel ilgi turizmi de, casino turizmi de, aklınıza gelen diğer turizm çeşitleri de bizim ihtiyacımız olan bir alan..."

Çağıner: “Yerel iş gücü için kolları sıvadık”

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner, Başbakan himayesinde bir çalıştay yapıldığını ifade ederek “kimse ihtiyaçlarımızı sormuyor” diye konuştu. “Sıkıntılarımızı ve eksiklerimizi tespit etmemiz gerek. İstihdam noktasında hiçbir otelci yerli istihdam yapmayım diye düşünmez. Yurt dışından çalışan getirmek bir kere ekonomik değil” diyen Çağıner, yerli istihdamı otellerde çalıştırmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

Otellerde yerel iş gücünün hangi departmanlarda çalışıp çalışmadıklarını tespit etmeye başladıklarını ifade eden Çağıner, bunu tespit ettikten sonra bu noktalarda eğitim düzenleyeceklerini belirtti.

Çağıner, “kimse otelciye sen nereye adam istiyorsun” diye sormuyor. Biz Eğitim Bakanlığı ile birlikte adam yetiştirmek için çalışmalara başladık. Bizim toplumumuzdaki insanımız bugün bulaşıkhanede de çalışıyor serviste de çalışıyor. Mesele iş tercih etme meselesi değildir. Güvenilir bir otelcilik sektörü çalışanlar için de bu şekilde olacak. Sektörü iyi analiz etmemiz gerek. Biz birlik olarak turizm için bakanlıkla çalışmalara başladık” dedi.

12/03/2019 16:32
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Dimağ Çağıner, turizm, haber, kıbrıs, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.