Çağıner Net Konuştu!

ads ads ads ads
15/01/2013
StarKıbrıs

ads
Çağıner Net Konuştu!

Vedat Yorucu bugün StarKıbrıs gazetesinde Dimağ Çağıner ile konuştuklarını yazdı İşte Yorucunun yazısı:

Dimağ Çağıner’in işaret ettikleri:

Turizm, ekonominin büyüme motoru olmalı

Uzun zaman oldu KKTC Turizm sektörü ile ilgili konulara pek değinemedim. KKTC gündemi hep siyasi yalpalanmalara sahne olduğu için, ekonominin temel sorunlarını irdelemeye pek fırsatımız kalmadı. Lefkoşa Türk Belediyesi ile Ulusal Birlik Partisi kurultayı maalesef gündemin birinci sırasını meşgul etmeye devam ediyor. Oysa bugün tartışmamız gereken öncelikli sorun ekonomi olmalıydı. Global ekonomik kriz tüm ülkeleri sarmalamış, büyüme, işsizlik ve borç yükü gibi makroekonomik sorunlar, birçok ülke insanını ekonomik darboğaza itmiştir. Türkiye’nin desteği sayesinde, KKTC’de ekonomik kriz nispeten daha az hissediliyorsa da, acilen alınması gereken tedbirler maalesef ötelenmektedir.

*****

KKTC ekonomisinin lokomotifi kabul edilen Turizm’in sorunlarını tartışmak için, sektörü en iyi bilen, sorunlarını bizzat yaşayan, kendi çözüm şekillerini bizzat kendi üreten, başarılı bir yatırımcı Sayın Dimağ Çağıner’den randevu talep ettim. Ricamı kırmayıp bana zaman ayırdı, turizmin sorunlarını paylaştı ve en önemlisi de, bundan sonrası için neler yapılması gerektiğine dikkat çekti. Dimağ Çağıner, DMG Group of Companies Yönetim Kurulu Başkanı’dır. KKTC’de, özellikle ulaşım ve pazarlama alanında en bilgili kişilerin başındadır. Sadece KKTC’de değil, yurt dışında kurduğu şirketleri de yöneten başarılı bir müteşebbistir. Onun söyleyecekleri benim için çok önemli olduğundan, sizinle bu köşede turizmin sorunlarını paylaşmayı ve ilerisi için neler yapılması gerekenleri, onun ağızından paylaşmayı uygun gördüm.

*****

Ülkede yaşanan ekonomik krize rağmen, 2012 yılında turizm sektöründe gözle görülür bir büyüme yaşanmıştır. Hotelciler ve seyahat acenteleri, ülkeye gelen turistten oldukça memnun kalmışlardır. Konaklama yapan turist sayısındaki artış bir yana, ulaştırma sektöründe faaliyet gösteren hava yolları ve tur operatörleri ile seyahat acenteleri de, geçtiğimiz yılı başarılı bir performansla kapatarak, KKTC’de net 600 milyon dolarlık bir turizm geliri yaratmışlardır. Bu rakam, artan cari açığın kapatılması için çok çok önemlidir. Bu sektörde yapılan istihdam ve yaratılan gelir bir yana, turizm sektörünün ekonomimizin diğer yan sektörlere yaptığı katma değer, sanırım toplam Gayrisafi Milli Hasılamıza etkisinin dört kattan fazla olduğunu düşünmekteyim.

*****

Dünyadaki ekonomik krize rağmen, böylesi başarılı faaliyetlere imza atan sektör temsilcilerinin sorunları nelerdir diye yönelttiğim soruya, Sayın Dimağ Çağıner kısaca şöyle cevap vermiştir:

“DMG Group of Companies olarak, 2012 yılında KKTC’ye yaklaşık 110 bin turist taşıdık. KKTC’ye gelip ortalama 7 gece konaklayan turistlerin yaptığı kişi başı harcama, yaklaşık 600 ABD dolardır. KKTC’de 180 tane küçük ve orta ölçekli acente, 3 tane de büyük tur operatörü faaliyet göstermektedir. Yönetim Kurulu Başkanı olduğum DMG Group of Comapanies olarak, en büyük tur operatörü sıfatıyle, KKTC’ye en çok turisti biz taşıdık. Bu faaliyetimizden sadece bizler değil, ülkedeki tüm paydaşlar memnun kalmışlardır. En çok memnun kalan da hotelcilerimiz olmuştur. KKTC hükümetinin, Türkiye Hükümeti ile imzaladığı 2010-2012 ekonomik ve mali işbirliği protokolüne atfen, Reel Sektör’ün desteklenmesi için öngörülen destek programından,Turizmin gelişmesi için, turizm teşviği TC finansmanıyla sağlanmıştır. Teşvikten yararlanabilmek için, en az 7 gece KKTC’deki hotellerde konaklama şartını yerine getirmek ve charter uçaklarla turist taşımak gerekmektedir. Bu şartlara uyan ve KKTC’ye en az 20 bin ve üzeri turist taşıyanlara, turist başına 120 Euro teşvik verilmesi öngörülmektedir. Sayı 30 bin turisti aştığında, teşvik miktarı da 130 Euro’ya kadar yükselebilmektedir. Bu teşviğin 91 Euro’sunu TC, 39 Euro’sunu da, KKTC hükümeti finanse etmektedir. Kısaca, verilen teşviğin yüzde 70’ini TC, yüzde 30’unu da, KKTC hükümeti desteklemektedir. Ülkeye gelen toplam turist sayısına bakıldığında ve yaratılan katma değerin büyüklüğü incelendiğinde, verilen teşvik sadece sembolik bir rakamdır. Ülkeye gelecek turiste en fazla 40 Euro karcayan KKTC hükümeti, turist başına 600 Euro kazanmaktadır. Bu da harcanan rakamın yaklaşık olarak 15 katıdır. Yarattığı istihdam, sektörler arası ekonomik etkileşim ve paranın piyasadaki dolaşım hızı sayesinde oluşan talep artışı, KKTC hükümetinin hem dolaylı, hem de dolaysız vergi gelirlerini artırması bakımından daha anlamlıdır.

*****

Biz her türlü riski alarak yatırım yapmamıza rağmen, devletten aldığımız teşviğin çok büyük olduğu gerekçeleri öne sürülerek, çok haksız suçlamalara maruz kalmaktayız. Kurduğumuz network, gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında üstlendiğimiz maliyetler, yaptığımız yatırım finansman maliyeti, bankalardan alınan yatırım kredisi faizleri ve anlaştığımız uçak şirketleri ile tuttuğumuz koltukların doldurulamaması maliyetleri, ne yazık ki, hiç kimse tarafından dikkate alınmamakta, hesaba katılmamaktadır. O bir yana, diğer yanda, geç ödenen teşviklerden kaynaklanan ekstara finansman maliyetleri de, öngörülen teşviği yarı yarıya azaltmaktadır. Bu sayede, öngörülen teşvik programının memlekete ne kadar fayda sağladığının bir kez daha düşünülmesi gerektiğini, teşvik şartlarının belki revize edilmesi gerektiğini düşünenlerdenim. 15 değişik ülkeden, KKTC’ye taşıdığımız 110 bin’in üzerindeki turisti, diğer operatörlerle beraber ikiye, üçe katlamının yollarını aramamız yerine, uzaktan gazel okuyarak aldığımız teşviğe söz edenlerin, bilgi yoksunu olduğunu düşünüyorum. Krizin etkilenen Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, İtalya gibi komşu ülkelerin büyük sıkıntı yaşadıkları turizm sektöründe, eğer biz bir başarı yakalayabildiysek, birilerinin bu başarılarımızdan mutluluk duymasını bekleriz. Başarılarımızı gölgelemek isteyenler, ulu orta laf edenler bilmelidirler ki, kendi kendilerine kurşun sıkmaktadırlar. Ekonomimizi büyütmek için, turizmdeki ulaşım desteğini artırmak, teşvik sistemini kolaylaştırmak, daha geniş tabana yaymak gerekmektedir. Ülkedeki yatırımların devam etmesi ve ekonomik refahın artabilmesi için, lokomotif durumundaki turizm sektörü, daha fazla desteklenmelidir. Sözlerime son verirken, ekonominin temelinde “insan” olduğunun unutulmaması gerektiğinin de altını çizerim”.

*****

Sayın Dimağ Çağıner’in işlaret ettikleri bizler için çok önemliydi. Bu söylediklerini bir tarafa not edip, sektörün konaklama ayağındaki sorunlarını ve diğer gelişmeleri de detaylı incelemek gerekmektedir. Bu konunun KKTC’deki uzmanı ve Acapulco Hotel’in sahibi, Çağıner Ltd’in Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ünal Çağıner’e sorularımızı yönelttik. Sayın Ünal Çağıner’le yaptığım röpörtajın yorumlarını, Cuma günkü köşemde okuyabilirsiniz.

15/01/2013 11:08
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Dimağ Çağıner, vedat yorucu
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.