Çağıner: Sistem çökerse, yeniden inşaası yıllarımızı alacak

ads ads ads ads
04/03/2019

ads
Çağıner: Sistem çökerse, yeniden inşaası yıllarımızı alacak

Kıbrıs Türk Otelcileri Birliği ve Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği, turizmde gelinen son aşamayı değerlendiren bir basın toplantısı düzenledi.

Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner, yaşanan sıkıntıları aşmak için çare olduğunu, sadece turizme daha fazla ilgi gösterilmesi gerektiğini söyledi. Yerel üretime, yerel istihdama otellerin olanak sağlamadığı, arazilerin bedava alındığı gibi yanlış bilgilerle, sektörün sürekli eleştiri konusu olduğunu belirten Çağıner, aksine turizmin ciddi bir ülke gelirine denk geldiğini vurguladı.

Turizmin 1 milyar dolarlık bir sektör olduğuna vurgu yapan Çağıner, “ihracat ve ithalat arasındaki dengeyi kuran sektör aslında turizm. İthalat, ihracatın üzerinde ama artımız ise turizm” dedi.

Otellerin ve acentelerin yanında, ülke içerisinde ciddi bir yerli ürün tüketimi yaptığını belirten Çağıner, “Ortalama turizm geliri ülkemizde 800 dolar civarı. Turizm 50 sektörü direk etkiliyor. Yapmamız gereken bu 1 milyar dolar geliri arttırmak. Biz bunu arttıracak yerde, seyirci olmayı seçtik” dedi.

Turizm Teşvik Protokolüne vurgu yapan Çağıner, “Bu teşvik protokolü turist sayılarının artmasına neden oldu. Oysa bu protokol turizm sektörüne bir önyargı ile bakılmasını sağladı. Turizme yönelik bu bakış açısını da ortadan kaldırmalıyız” dedi.

Teşvik protokolü ile ambargonun etkisini azaltma amacı taşındığını belirten Çağıner şöyle devam etti: Devletin taahhüt ettiği bir teşvik var. Bu teşviğin amacı uygulanan ambargoyu aşmak. Amaç ulaşım maliyetlerini aşağıya çekmek. Teşvik anlamındaki hak edişlerimizi alamadık. Son bir yıldır, hiç alamadık. 7 gece konaklamanın karşılığı 70 Euro. Bunun yüzde 30’unu KKTC, yüzde 70’ini Türkiye ödemekteydi. 25 dolar katkı ile, 800 dolar bir katkı elde ediyorsunuz. Teşviğin amacı da bu. Bugün bekletilen alacaklarımız, ki 90 milyon TL bazındadır.”

04/03/2019 12:20
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: dimağ çağıner, haber, kıbrıs turizm
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.