Canaltay: Yeni havaalanı terminal binası, niyet varsa ocaktan önce de bitebilir

  Resmiye Canaltay, Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

ads ads ads ads
23/06/2021

ads
Canaltay: Yeni havaalanı terminal binası, niyet varsa ocaktan önce de bitebilir

  Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Resmiye Canaltay, Türkiyeli müteahhitlerin yapımını üstlendiği 322 kilometrelik yol çalışması dışında, muhtarların talep ettiği 150 kilometrelik ek yol çalışmasının ortaya çıktığını ifade ederek, söz konusu 150 kilometrelik yol projesinin bu kez yerli müteahhitlere verilmesi için yoğun çaba harcadıklarını ve Türkiyeli yetkililerden olumlu sinyal aldıklarını vurguladı.

   Birçok kişinin Ercan Havaalanı yeni terminal binasının Ocak 2022’de biteceğine inanmadığını ancak ilgili şirketin bitirmeye niyetli olması halinde projenin ocak ayından önce bile bitirilebileceğini belirten Canaltay, “Yeni havaalanı terminali çalışmalarının tamamlanması için hükümetten ilgili şirkete büyük bir baskı var. Müşavir bir arkadaşımız o konuda mekik diplomasisi yürütüyor. Bir çalışma grubu oluşturduk. Masada tüm paydaşların olduğu bir çalışma yapıyoruz” dedi.

    Resmiye Canaltay, Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan “Markaj” programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

“Köy yollarında 100-120 kilometrelik bölüm bu yıl bitecek”

   Türkiye’de açılan köy yolları ihalesiyle ilgili konuşan Canaltay, “322 kilometrelik yolun 100-120 kilometrelik bölümünün bu yıl bitmesi bekleniyor. Köy yollarında belediyelerin imkansızlıkları nedeniyle bakımı yapılamadı. Köy yollarını önemsiyoruz, çünkü köy yolları üreticiyi şehirle buluşturmaktır” diye konuştu.

“Müteahhitlerimize iş verilmesini istedik”

   Türkiye Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı’nın KKTC’deki karayollarının en üst seviyeye gelmesi için hassas olduğuna ve işleri takip ettiğine vurgu yapan Canaltay, “Türkiye’de yaptığımız temaslarda, yerli müteahhidin 2 senedir iş yapamadığını söyledik. Müteahhitlerimizde yeterli sayıda insan ve iş makinesi olduğunu söyledik. İş verilmesini istedik. Olumlu bir sinyal aldık. Muhtarlarımızın gündemimize getirdiği, söz konusu proje dışında kalan 150 kilometrelik bir yol çalışması daha var. O yolların yapımını yerli müteahhitlerin üstlenmesi için girişimler yapıyoruz. Bu konuda Türkiyeli yetkililerden olumlu sinyaller aldık” dedi. Bakan Canaltay, belediye başkanlarına ve muhtarlara yol projeleriyle ilgili tespit ve yardımlarından dolayı teşekkür etti.

“Türkiye Dijital ofisiyle protokol imzalandı”

  Yıllardır konuşulan ama bir sonuca varılamayan ülkeye fiber optik kablo döşenme projesi hakkında konuşan Canaltay, “Dijital dönüşüme hazırız. Türkiye Dijital Ofisiyle protokol imzalandı. Telekomünikasyon Dairesi’nde bir ekip kuruldu. Bilgi verilecek ve rapor hazırlanacak. Fiber altyapısı çalışmaları durmuş değil devam ediyor. Göreve geldiğimde ‘pilot bölge seçelim sonuçlarını görelim’ demiştim. Bu konu üzerinde çalışıyoruz. İleride 4.5 G ve 5 G için de çalışmalar yapılacak” şeklinde konuştu.

“e- devlet binası tamamlanacak ve icra kurulu hareketlendirilecek”

  Yine yıllardır sonuçlandırılması beklenen “e- Devlet Projesi” konusuna da değinen Canaltay, “Bu projeyi önemsiyoruz ve ülkemiz için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. e- devletle bilgiye ulaşmak için uzun süre beklemeye, devlet dairelerine gidip- gelmeye, beklemeye gerek kalmayacak. Kağıtlara ve dosyalara gerek kalmadan projeler hızlı bir şekilde yapılacak. e- devlet binası tamamlanacak. e- Devlet İcra Kurulu hareketlendirilecek” ifadelerini kullandı.

“Havaalanı Ocak’tan önce bitebilir”

   Birçok kişinin Ercan’da yapımı devam eden yeni havaalanı terminalinin Ocak 2022’de biteceğine inanmadığının belirtilmesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Canaltay, “Yeni havaalanı terminali çalışmalarının tamamlanması için hükümetten ilgili şirkete büyük bir baskı var. Müşavir bir arkadaşımız o konuda mekik diplomasisi yürütüyor. Bir çalışma grubu oluşturduk. Masada tüm paydaşların olduğu bir çalışma yapıyoruz. Hükümet üzerine düşeni yaptı, eğer şirketin niyeti varsa ocaktan önce çalışmalar bitebilir” dedi.

“Pandemide turizmciler büyük sıkıntılar çekti”

   Pandemi nedeniyle uçuşların durduğunu ardından da kısıtlı bir şekilde başladığı için turizmcilerin büyük kayıplar yaşadığına değinen Canaltay, “Turizmciler büyük sıkıntılar çekti bu yıl toparlanamazlarsa ülkenin turizmi kimin eline geçer bilemiyorum” diye konuştu. Canaltay, uçuşlardan dolayı turizmcilerin mağdur olmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

“Kamu-özel ortaklığında limanlar geliştirilebilir”

   Türkiye ile imzalanan protokollerde limanların özelleştirilmesi ya da kamu- özel ortaklığına gidilmesi maddesinin yer aldığının hatırlatılması üzerine Canaltay, “Limanların özelleştirilmesiyle ilgili önümde bir dosya bulmadım. Limanları iyi bir hale getirmek büyük paralar istiyor. Dünyada kamu-özel ortaklığında limanlar geliştiriliyor. Ya devlet olarak sahip çıkacağız ya da kamu-özel ortaklığına gidilecek” dedi.

“Liman Dairesi Başkanlığı yeni yerine geçiyor”

   Limanda geçmiş yıllarda şirkete verilen ve atıl durumda olan binanın Liman Dairesi Başkanlığı yapıldığına vurgu yapan Canaltay, “Eski Liman Başkanlığı binasının da yıkılıp limanın genişletilmesi düşünülüyor. Yolcu salonunun da geliştirilmesi hedefleniyor” şeklinde konuştu.

“Girne Dağ yolunda istimlak sorunu var”

   Girne Dağ yolunda istimlak sorunlarının devam ettiğinden bahseden Canaltay, “2 bölgede sorun var ama çözülecek. Bu bölgedeki trafikte büyük bir rahatlama olacak. Kuzey Çevre Yolu bitince, bu yola ağırlık verilecek” ifadelerini kullandı.

“Lefkoşa ve Mağusa trafiği rahatlatılacak”

   Lefkoşa ve Mağusa’da trafiğini rahatlatmak için projelerin hazırlandığını anlatan Canaltay, “Ledkoşa’da Dereboyu bölgesini rahatlatmak için askeri yetkililerle görüştük, eğer askerden onay alırsak bu bölgede çalışma yapılacak ve büyük rahatlama olacak. Mağusa’da Doğa Koleji’ne giden yolun projesi de hazırlandı” şeklinde konuştu.

“Araç muayene istasyonlarıyla ilgili çalışma başbakanlıkta”

   Araç muayene istasyonlarının özele devredilmesi projesi hakkında konuşan Canaltay, “Benden önceki bakanın bıraktığı yerden devam ediyorum. Araç muayene istasyonlarıyla ilgili çalışma başbakanlıkta. Egzoz emisyon sistemi ve kamyonların tartılmalarıyla ilgili ilgili sistemin yenilenmesi, çağdaşlaşması konusu da gündemimizdedir. Trafik Dairesi bu konularda çalışmalar yapıyor” dedi.

“Ot temizliğinde hizmet satın alınabilir”

   Yol güvenliğinin sağlanmasına büyük önem verdiklerine ancak personel ve kaynak sıkıntısı yaşandığına vurgu yapan Canaltay, “Yol güvenliği konusunda 7 maddeyi hayata geçirmek için elimizden geleni yapıyoruz ancak personel sayısı konusunda eksiklik var. Örneğin beş personelimiz 55 yaş üstü. Beş kişiyle ülke genelinde yol kenarlarındaki otları nasıl temizleyeceğiz? Hizmet satın alıp yol kenarlarındaki ot sorununu çözmemiz lazım. Bu konuda çalışma yapıldı. İhaleye çıkılması lazım” dedi.

23/06/2021 18:04
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Canaltay: Yeni havaalanı terminal binası, niyet varsa ocaktan önce de bitebilir, haberkibris,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.