Çankırı'da fillerin atalarına ait 9 milyon yıllık uyluk kemiği ve diş bulundu

Türkiye'de Çankırı'daki Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında, 9 milyon yıllık fillerin atasına ait uyluk kemiği ve defans dişi (fillerin en uzun dişleri) bulundu.

ads ads ads ads
11/09/2021

ads
Çankırı'da fillerin atalarına ait 9 milyon yıllık uyluk kemiği ve diş bulundu

Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'ndeki kazı çalışmaları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında devam ediyor.

PEK ÇOK TÜRE AİT FOSİL BULUNDU

Çorak Yerler'deki kazı çalışmalarından bugüne kadar 8,5-9 milyon yıllık geçmişe giden pek çok türe ait fosil bulundu. Bu yıl bulunan en önemli fosilleri ise fillerin atasına ait uyluk kemiği ile defans dişi oluşturuyor.

Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, geçen sezon salgın nedeniyle kazı çalışmaları yapamadıklarını, sadece laboratuvar çalışması yaptıklarını söyledi.



Bu yılki kazı sezonunda alanı açtıkları andan itibaren fosillere ulaştıklarını belirten Erol, "Bu sene yapılan kazıda 104 numaralı fosil elde edildi. Bunların içinde geçen yıllarda çıkan atların atalarına ait fosillerin çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Bu sene ayrıca önceki yıllarda çok fazla bulunmayan geyiklere ait boynuz ve kafatası ile fillerin atalarına, özellikle iri formlara ait bir defans üst çene dişi ile bir de bütün bir uyluk kemiği bulduk" dedi.

KORUNMALARI OLDUKÇA ZOR

Bulunan fosillerin çıkarılması için çok dikkatli ve hassas çalışmalar yapıldığını anlatan Erol, "Fosillerin hemen hepsi günümüzden 8-9 milyon yıl öncesinde yaşamış hayvanlara ait fosil örnekleridir. Fosiller, organik materyaller olmalarından dolayı korunmaları oldukça zordur" diye konuştu.

"UZMAN ANTROPOLOGLAR GEREKMEKTEDİR"

Fosilleri açığa çıkarırken zarar vermeden ve kırmadan çıkarmanın oldukça zahmetli oduğuna da değinen Erol, "Çıkarmadan önce bir kere üstleri tamamen açılır. Gün ışığına çıkarılan fosillere bazı işlemler uygulanmaz ise parçalanıp dağılacaktır. Bu nedenle uzman antropologların bu fosilleri çıkarmaları gerekmektedir.

Bu işlemlerin, fosilleşmenin ne yöne doğru olduğu ve nasıl fosilleştiği açısından önemli bilgilerin elde edilmesi için uygulandığını söyleyen Erol, iri fosilleri genellikle alçı ceket uygulayarak çıkarmakta olduklarını söyledi. 

"BÖLGE FARKLI TÜRLERE AİT FOSİL BULUNTUSU BARINDIRIYOR"

Bu yıl yapılan kazı çalışmalarında ekip arkadaşlarının özverili bir şekilde çalışarak fosilleri elde ettiklerine vurgu yapan Erol, "Bu seneye kadar yapılan çalışmalarda özellikle filgillere yani hortumlulara ait fosil kalıntıları arasında bu kadar bütün ve sağlam olarak çıkan uyluk kemiği ve defans dişi bulunmamıştı" dedi.

Bu yıl ilk kez bu iri parçaları ele geçirmiş olduklarını söyleyen Erol, "Bu da lokalitede tepenin altına girdikçe daha iri formlarla karşılaşacağımızın bir göstergesi olmalıdır. Yani bu bölge daha çok farklı türlere ait fosil buluntusu barındırıyor diyebiliriz" sözlerini dile getirdi.

11/09/2021 09:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Yaşam, Sanat, Arkeoloji, Tarih
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.