Çare, çaresizlik getirdi!

ads ads ads ads
07/07/2014

ads
Çare, çaresizlik getirdi!

Kuraklık nedeniyle su kaynakları tükendiği için Şirinevlerli üreticiler başka bölgeden su getirtti ancak, bu su aşırı tuzlu olduğu için hayvanlar telef olmaya başladı; köyde büyük bir panik yaşanıyor



Şirinevler’de kuraklık nedeniyle su kaynakları tükendiği için üreticiler başka bölgeden su getirtti ancak, bu su aşırı tuzlu olduğu için hayvanlar telef olmaya başladı. Köydeki hayvan üreticileri, yetkililere, başta da sorunlarıyla ilgilenmediğini iddia ettikleri Dikmen Belediyesi’ne büyük tepki gösterdi.

Şirinevler’de geçimini hayvancılıkla sağlayan Savcı Demir isimli vatandaşın tuz oranı normal seviyeden yüksek sudan içen biri gebe, iki büyükbaş hayvanı öldü, beş hayvanı ise ölmek üzere…

20 yıldır hayvancılıkla uğraşan Demir, 120 adet büyük baş hayvanını köyün meydanına bıraktı ve yaşadığı duruma isyan etti.

Kuraklık nedeniyle bölgenin su kaynaklarının boşaldığını anlatan Savcı Demir, tepkisini dile getirdi.

Bölgede son bir aydır büyük oranda su sıkıntısı yaşadığını ifade eden Demir, “Hayvancılar Birliği Başkanı’nı, eski muhtarımızı, başka arkadaşlarımı da aracı koyup Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi’den yardım istedik. Başkanı ben de aradım ve yardım istedim. Ancak kimse yardım eli uzatmadı. Bugün Akçiçek, Elmadağ, Kozanköy, Ağırdağ, Göçeri ve Kırnı’da su var ancak bir tek Şirinevler’de su yok” diye konuştu.

Belediye başkanının kendisine yardımcı olmadığını ve bir el uzatmadığını ileri süren Demir, tankerle su istediğini ve bedelini ise ödemeye razı olduğunu dile getirdi.

Demir, “Daha önceden kuyularda su vardı. 20 yıldır suyumu su deposunda taşıdım. Her gün götür getir yapardım. Dikmen Belediye Başkanı’yla konuştuk, su bağlanmasını istedik. Su bağlanacağını söyledi ancak 20 yıl geçti kimse yardım etmedi” dedi. Savcı Demir, şimdi ise kuraklık nedeniyle kuyularda su kalmadığını ve mağdur olduklarını kaydetti.

Alayköy Belediye Başkanı’nın kendisini aradığını, yardımcı olduğunu ve yol gösterdiğini belirten Demir, kendilerine Yılmazköy’den su verebileceklerini söyledikten sonra yaklaşık 10 gündür hayvanlarına o bölgeden su sağladığını fakat suda çok yüksek derece tuz olduğu için hayvanlarının ölmeye başladığını söyledi.

Beş çocuk babası olan Savcı Demir, sorun çözülene kadar hayvanlarının köyün meydanında kalacağını söyledi ve tüm köy halkından da verdiği rahatsızlık dolayı özür diledi.

Naimoğluları: Başkanı defalarca aradım ancak bir türlü su göndermedi

Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, seçimden önce Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi’yi aradığını ve durumu anlattığını kaydetti.

Şirinevler köyünün Dikmen Belediyesi’ne bağlı bir köy olduğunu, köyde su olmadığını, hayvanların susuz olduğunu ve bu konuda yardımcı olması için belediye başkanından ricada bulunduğunu ifade eden Naimoğluları,“Belediye başkanına bölgeye su göndermesini istedim. O da bana ‘tamam’ dedi ancak göndermedi. Kendisini defalarca aradım ancak bir türlü bölgeye su göndermedi. Belediye başkanının o şahısla kişisel bir problemi olabilir. Aralarında bir sorun varsa hayvanların suçu ne” diye konuştu.

Şirinevler dışındaki tüm köylerde su aktığını dile getiren Naimoğluları, başkanın konuyla ilgili hiç bir çare üretemediğini savundu.

Mustafa Naimoğluları, daha sonra konuyla ilgili Alayköy Belediye Başkanı’nı aradığını ve Yılmazköy’de bulunan bir su kaynağından hayvancının kullanması için yardımcı olmasını istediğini belirtti.

Hayvanların tuzluluk oranı 8500 olan sudan içmesinden dolayı karaciğerlerinin mahvolduğunu ve ölmeye başladığını söyleyen Naimoğluları, “Sudaki tuzluluk oranının çok yüksek olduğunu daha sonra öğrendik. Hayvan sahibine kesinlikle o sudan hayvanlara içirmemesi gerektiğini söyledim. Başka bir çare aramaya koyulduk” dedi.

Hayvanların içtiği suyun tuzluluk oranının en kötü ihtimal 300 olması gerektiğini kaydeden Naimoğluları, kuraklık nedeniyle bölgedeki tüm kuyuların kurumasından dolayı hayvancıların perişan olduğunu kaydetti. 

Mehmet KARA-Kıbrıs Gazetesi

07/07/2014 12:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kuraklık, şirinevler, havyan, üretciler, haber kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.