Çavuşoğlu: Bizim öğretmene eziyet çektirme ya da yıpratma hevesimiz yok
29/05/2023
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Meclis Genel Kurulu’nda eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, hizmet içi kursları zorunlu hale getirmelerinin nedenin öğretmenlerin kurslara ilgi göstermemesi olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Toplantılarda hizmet içi eğitimler konusundaki hassasiyetler ifade edilmiş olsaydı geren yapılırdı" dedi.
“Bizim öğretmene eziyet çektirme ya da yıpratma hevesimiz yok” diyen Çavuşoğlu, yasa geçtikten sonra hazırlanacak tüzükte istenen düzenlemelerin yapılacağını ifade etti.
Her yıl ülkeye 50 civarı öğretmen geldiğini, bunların 5 yıllığına geldiğini, yani ortalama 250 öğretmenin her yıl görev yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, bu seneki sayının biraz fazla olmasının, şubat ayında tam güne geçilen özel eğitimdeki ihtiyacın artmasından kaynakladığını belirtti.
TC Eğitim Bakanlığının münhal listesiyle KKTC’deki listenin uyumlaşmadığını söyleyen Çavuşoğlu, kendi talep ettiklerinin dışındaki münhalleri okullara göndermeyeceklerini vurguladı.
Kendisine sorulan “Talep edilen niteliklere haiz öğretmenimiz yok mu?” sorusuna yanıt olarak “Talep etmediğimiz öğretmenler üzerinde yapılan politika yersizdir” dedi.
Yasanın geçtikten sonra tadil edilebileceğini, gerekirse yazın da bunu yapabileceklerini kaydeden Çavuşoğlu, gereken her türlü değişikliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
Daha sonra tasarının madde madde görüşülmesine geçildi.
Bu sırada söz alan CTP Milletvekili Devrim Barçın, “Göç Yasası”yla işe giren öğretmenlerin “B” öğretmen olmasının önünün açılması için gerekli değişikliğin yapılmasını istedi.
Çavuşoğlu ise yanıtında, değişiklikleri, gerekli hazırlıkları yapmadan kabul etmelerinin mümkün olmadığını, yaz döneminde Maliye Bakanlığıyla çalışıp, hükümetin görüşünün alınmasıyla bunun yapılmasına karşı olmadığını ifade etti.
UBP Milletvekili Sunat Atun da aynı madde için özel ders öğretmeni konusunda bir değişiklik önerdi. Çavuşoğlu, görüşme yapmadan değişiklikleri kabul etmesinin mümkün olmadığı görüşünü yineledi.
Yerinden söz alan Barçın, Atun’un önerisinin ilkokullarda din dersini imamların vermesi yönünde olduğunu belirterek, buna karşı olduklarını vurguladı.
Atun da yerinden verdiği yanıtta, bu önerinin bakanlık açısından hazırlık gerektirmediğini ve imamların sınıf öğretmeni olmasını öngörmediğini söyledi.Sunat Atun'un önerisi daha sonra oylandı ve oyçokluğuyla reddedildi. Tasarı madde madde görüşülürken yeniden söz alan Sunat Atun, bir öneri daha yaptı ancak bu öneri de oy çokluğuyla reddedildi.
Yürürlükten kaldırma maddesinde söz alan bu maddede daha önce 2030 olarak belirlenmiş tarihi 1 Temmuz 2028 olarak değiştirmeyi önerdi. Bu düzenlemenin 36 ay geçici öğretmenlik yapıp kadro sınavına girme hakkı elde edenler için olduğunu kaydeden Çavuşoğlu KTÖS’ün bu konuyu yıllardır gündeme getirdiğini belirtti. Çavuşoğlu konuyu, bugünkü Meclis konuşmaları sonucu hükümet olarak yeniden değerlendirdiklerini ve samimiyetlerini göstermek için bunu 1 Temmuz 2028 olarak Genel Kurul’a sunduklarını belirtti. Öneri oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.
Daha sonra Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın bütünü oylandı ve oyçokluğuyla kabul edildi.
Ardından Yurt Dışında Görev Yapan Personelin Kadroları ve Dış Görev Ödenekleri Değişiklik Yasa Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesi oylandı ve oyçokluğuyla kabul edildi.