Dünyanın sonundaki kasaba: Sabetta

Rusya'nın Kuzey Kutup Dairesi içerisinde bulunan Yamal Yarımadası'ndaki Sabetta kasabası, sert iklimi ve coğrafi koşullarıyla dikkat çekiyor.

ads ads ads ads
10/12/2018

ads
Dünyanın sonundaki kasaba: Sabetta

Dünyanın en kuzeyinde bulunan yerlerden biri...

Yamal Yarımadasındaki Sabetta kasabasında yaşayan yerli halk "Nenetler", bölgeyi "dünyanın sonu" olarak tanımlıyor.

Sabetta kasabası, Rusya'nın en önemli doğal gaz yatakları ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) işleme merkezinin bulunduğu Yamalo-Nenets Özerk Okrugu ismindeki bölgede yer alıyor. Kasaba, yaşam koşulları nedeniyle turistlerin de ilgisini çekiyor. 

2000'li yıllarda yerli halktan sadece 19 kişinin yaşadığı Sabetta, bölgede doğal gaz işleme tesislerinin kurulma çalışması ile bugün 30 binin üzerinde kişiye ev sahipliği yapıyor.

Kasabada ne ağaç ne de çalılık var

Kasabanın nüfusu, doğal gaz tesislerinde çalışan işçilerden ve bölgeye hizmet götürenlerden oluşuyor.

Yazları güneşin hiç batmaması, kışın ise güneşin hiç gözükmemesi nedeniyle gün boyu karanlık olan bölgede, ne ağaç ne de çalılık bulunuyor. 

Kış aylarında kasabadan görünen ise sadece kar ve LNG taşıyan gemilerin yanaştığı buzlu deniz üzerindeki liman.

Kutup ayıları ve beyaz tilkilerle iç içe yaşam

Zaman zaman kutup ayıları ve beyaz tilkilerin görüldüğü kasabada halk, kendilerine alışan ve zarar vermeyen bu hayvanları besliyor. 

Doğal gaz tesislerindeki işlerin zorluğu nedeniyle kasabanın nüfusunu ağırlıklı olarak erkekler oluşturuyor.

En fazla saatte 40 kilometre hızda araç kullanılan Sabetta'da yaşayanlar belirlenen özel kulübeler dışında evde, sokakta, ofiste sigara içemiyor.

Sabetta’nın dünya ile iletişimi ise bölgeye kurulan Uluslararası Sabetta Havalimanı üzerinden sağlanıyor. Havalimanı, Rus İl-76 model stratejik nakliye uçağı büyüklüğündeki uçaklara da hizmet verebiliyor.

Yamal Yarımadası'nın kuzey doğusunda bulunan Sabetta'daki sıvılaştırılmış doğal gaz tesisi, yıllık 16,5 milyon ton LNG üretim kapasitesi ile Rusya'da son dönemde ön plana çıkan projelerin başında geliyor.

Kaynak: AA

10/12/2018 12:31
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sabetta
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.