Ceberitarık’ta tansiyon yüksek: Bunlar ahmakça oyunlar

Ceberitarık'ta İspanya ile İngiltere arasında kriz yaşanıyor... Brexit sonrasında durumunun belli olmadığı Ceberitarık açıklarında dün bir kriz yaşandığı açıklandı. İngiltere tarafından yapılan açıklamada, "İspanyol savaş gemileri, denizdeki ticari gemileri uzaklaştırmaya çalıştı. Devreye İngiliz donanmasının girmesiyle silahlı ve askerli İspanyol gemisi kaçtı. Bu hareketler ahmakça bir oyun" dedi.

ads ads ads ads
18/02/2019

ads
Ceberitarık’ta tansiyon yüksek: Bunlar ahmakça oyunlar

Pazar günü bölgedeki ticari gemilere “İspanyol suları” dediği Cebelitarık’ı terk etme emri veren bir İspanyol savaş gemisi, İngiliz donanmasının müdahalesiyle tartışmalı suları terk etti. İspanyol gemisinin geri çekilirken silahlarının açık olduğu ve başlarında askerlerin bulunduğu görüldü.

Cebelitarık Özerk Yönetimi, İspanyol savaş gemisinin ticari gemilere yaptığı çağrıyı “aptalca” diye niteledi. Cebelitarık Hükümet Sözcüsü, “İngiltere’nin Cebelitarık üzerindeki BM anlaşmalarında tüm dünya tarafından kabul edilen egemenliğine karşı çıkanların oynadığı bu aptalca oyun, kuru gürültüden başka bir şey değil. Anlaşılan İspanyol ordusunda hâlâ uluslararası hukuku çiğneyebileceklerini düşünenler var” dedi.

Cebelitarık Hükümeti tarafından dağıtılan bu fotoğrafta İspanyol gemisindeki askerlerin ellerinde silah olduğu iddia ediliyor

İNGİLTERE’YE BAĞLI AMA İSPANYA DA HAK İDDİA EDİYOR
Kuzey Afrika sahillerinden yalnızca 18 kilometre uzaklıkta olan, stratejik öneme sahip Cebelitarık İngiltere’ye bağlı. Ancak İspanya’nın da özel statülü bölgede egemenlik iddiası var. 2002’de bölgenin kendi kaderini tayin hakkı için yapılan referanduma katılanların yüzde 99’u egemenliğin İngiltere ve İspanya arasında paylaşılması önerisine karşı çıktı ve İngiliz yönetimini tercih eti. İngiltere’nin AB’den ayrılma referandumunda (Brexit) ise Cebelitarıklıların yüzde 96’sı birlikte kalma yönünde oy kullandı. Bu sonuç üzerine İspanya Cebelitarık’ın egemenliğine İspanya’nın da ortak olmasını, bu yolla bölge halkının AB üyeliğinin bazı yönlerinden yararlanmasını önermişti.

18/02/2019 14:44
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Ceberitarık
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.