Çeler: Yanlış icraatlarla fondaki 350 milyon TL tüketildi

ads ads ads ads
01/12/2020

ads
Çeler: Yanlış icraatlarla fondaki 350 milyon TL tüketildi

   TDP Girne milletvekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Zeki Çeler, yıllar sonra eskiye dönüldüğünü, sigorta emeklilerinin gelecek ay ödenmesi için hükümetin borçlanmak zorunda kalacağını açıkladı.

    UBP- HP Hükümeti dönemi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yanlış icraatları nedeniyle gelen ay sigorta emeklilerini ödemekte zorluk çekileceğini ve borçlanmak zorunda kalacağını belirten Zeki Çeler, “Yerli İstihdamı Destekleme Fonu”ndaki 350 milyon TL civarındaki paranın tüketildiğini vurguladı.

    Zeki Çeler, şu an ülkede yaşanan ekonomik krizi ve hükümet krizini anlayabilmek için 4’lü hükümetin neden bozulduğunu, ardından UBP- HP Hükümeti’nin neden kurulduğunu ve cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde neler olduğunu hatırlamak gerektiğini söyledi.

    Zeki Çeler, hükümet kurma çalışmaları hakkında konuşarak, pandemi dönemi ve sonrasında hükümetin süreci iyi yönetememesinden dolayı ülkede ekonomik kriz olduğunu kaydetti.

   TDP Girne milletvekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Zeki Çeler, Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan “Markaj” programına konuk olarak Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

“Bakanlar karar alamıyor”

    Hükümet krizi yaşanmasının esas nedeninin o dönemin Başbakanı Ersin Tatar olduğunu, cumhurbaşkanlığı görevini alırken vekâlet vermemesinin ciddi bir krize neden olduğunu ifade eden Zeki Çeler, şahsi ve parti menfaatleri yüzünden devletin komada olduğuna işaret etti. Çeler, “Bakanlar görevde deniliyor ancak Bakanlar Kurulu önemli kararları alamıyor” dedi.

“Hükümet pandemi sürecini yönetemedi”

UBP-HP Hükümeti’nin pandemi döneminde ekonomik yönden süreci iyi yönetemediğini anlatan Çeler, “Gerekli hazırlıkları yapamadılar. 1 Temmuz’dan sonra açılmalarda karantina ve ekonomi sürecini yönetemediler. Eğitim ve turizm sektörünün açılıma nasıl hazır hale getirileceği konularında çalışma yapmadılar. Pandemi döneminde başarı yoktur” diye konuştu.

“TDP’nin bileklik önerisini dikkate almadılar”

Hükümetin TDP’nin karantina için önerdiği “Elektronik Bileklikleri” dikkate almadığını ifade eden Çeler, “Otellere 60 milyon TL karantina parası ödediler. Bilekliklere 20 milyon TL harcansa öğrenci evde, turist otelde kalırdı. Düzgün denetimi yapılsa, oteller para kazanıp vergi ödeyebilecekti. Öğrenci karantinayı tamamladıktan sonra dışarıya çıkıp para harcamaya, çarkları döndürmeye başlayacaktı. Kumarcılar 3 gün gelir ancak oteller boştur” dedi.

“Fondaki parayı tükettiler”

Zeki Çeler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan ayrıldığında Çalışma Bakanlığı’ndaki Yerli İstihdamı Destekleme Fonu’nda 350 milyon TL para olduğunu ancak pandemi sürecinin yanlış yönetilmesi sonucu paranın tüketildiğini söyledi.

  Pandemi nedeniyle gerekli yardımların yine yapılacağını ama bunun bilinçli, bir sistem dahilinde yapılması, fonun tamamen bitirilmemesi gerektiğini anlatan Çeler, örneğin 80 bin TL gelir elde eden kişinin bile 1500 TL yardıma başvurduğunu ve aldığını söyledi. Çeler, İhtiyat Sandığı’ndaki paraya dokunulmasına ise yasanın müsaade etmediğini, orada bir sıkıntı yaşanmadığını kaydetti.

“Saner düzgün bir sistem bırakmıştı”

Kendinden önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Hamza Ersan Saner’in kendisine düzgün bir sistem bıraktığını vurgulayan Çeler, kendisinden sonra pandemi bahanesiyle sürecin iyi yönetilememesinden dolayı durumun kötüye gittiğini ileri sürdü.

“Yardımlar bu ay ödenemeyecek”

Adil olarak yapılmayan yardımlar nedeniyle ülkeyi zor günlerin beklediğini iddia eden Çeler, “2 bin TL ve 1500 TL yardımlar alınamayacak. Maliyede para yoktu fonlardan yararlandılar. Giderayak parayı temizlediler. Bu ay bile ödeme yapılamayacak” dedi.

“Sigortalar borçlanamazsa ödeme yapılamayacak”

Zeki Çeler, hükümetin günü kurtarmak için hareket ettiğini ve süreci iyi yönetemediğini belirterek, “Sosyal Sigortalar Dairesi gelen ay borçlanmazsa emeklilere ödemeleri yapamayacak. Prim gelirleri azaldı. Dairenin emeklilere 360 milyon TL para ödemesi lazım. Sigortalar kendi kendini ödeyebiliyordu. Yıllar sonra geçmişe dönüldü, borçlanarak ödeme yapmak zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.

“300 milyon TL para bıraktım”

Görevi bıraktığında bakanlığın 300 milyon TL parası olduğunu anlatan Çeler, “Her ay paranın yatırıldığı bankalardan 5 milyon TL faiz geliri vardı, diğer gelirlerle 10 milyon TL’ye ulaşırdı. Anapara yerinde dururdu ve 10 milyon TL gelirle işler yürütülebilirdi” dedi.

“İhtiyacı olanla olmayanı ayıramadılar”

Pandemi döneminde veriler üzerinden hareket edilmediğini anlatan Çeler, “Nüfus sayımı yapılması zordu ancak sektörler üzerinden çalışanların sayıları belirlenebilirdi. Gelirlere ve ihtiyaçlara göre yardımlar adil bir şekilde yapılabilirdi. 10 ay çalışacak kişiler 80 bin TL kazanacaktı ancak 1500 TL’ye başvurdular. Yardıma ihtiyacı olanlar ile olmayanları ayıramadılar” diye konuştu.

“Parayı bitirenler mi yoksa gelip kasayı boş bulan mı suçlu”

Zeki Çeler, “Parayı bitirenler mi yoksa gelip kasayı boş bulan mı suçlu olacak? UBP hükümeti tekrar kursun, bozduklarını düzeltsinler. Hükümete geldiğimizde sorunlara çözüm bulamadığımızda bizi eleştirecekler. Hükümete gelmekten kaçmayız ancak toplum kimin ne yaptığını ve yapamadığını görsün tavrını ona göre versin” dedi.

“HP koalisyona girmek istemiyorsa söylesin”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’in Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’a yaptığı eleştirilerin sorulması üzerine, Cemal Özyiğit’in yaptığı eleştiriyi HP’nin mazeret olarak sunmaması gerektiğini, zaten 4’lü hükümetin bozulmasını sadece Kudret Özersay’a bağlamanın yanlış olduğunu anlatan Çeler, “Hükümet bozulduğunda daha önce HP’ye daha ağır eleştiriler yaptık. HP tarafı 4’lü koalisyonu kurmak istemiyorsa eleştirileri bahane etmesinler bize açıkça belirtsinler” dedi.

“HP, UBP ile sıcak bakmıyor”

Çeler, Halkın Partisi’nin, UBP’nin hükümetten habersiz istihdam konuları ve genel başkanını belirleyememesi nedeniyle UBP ile yeniden hükümete girmesine sıcak bakmadığının görüldüğünü söyledi.

“Bakanlık pazarlığı yapılmadı”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın getirdiği teklifle ilgili hükümet çalışmalarında ilkeler pazarlığı yapıldığını ve henüz bakanlık pazarlığına geçilmediğini dile getiren Çeler, CTP’nin ilkelerine kendi ayakları üzerinde durabilen, Türkiye ile ilişkiler, şeffaflık ve irade konularında ekleme yapmak istediklerini kaydetti.

“Dedikodu yapıyorlar”

Mustafa Akıncı’nın ve ona yakın kişilerin yeni parti kuracağı veya Cemal Özyiğit’in TDP’den tasfiye edileceği iddialarının gerçek dışı olduğunu belirten Zeki çeler, bunları “dedikodu” olarak nitelendirdi.

01/12/2020 17:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Zeki çeler, markaj, haberkibris, kıbrıs,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.