Cenevre'de son durum

ads ads ads ads
11/01/2017

ads
Cenevre'de son durum

Cenevre’de devam eden Kıbrıs Müzakereleri’nin üçüncü gün görüşmesi bugün saat 11:30’da başladı. Görüşmeleri yerinden takip eden gazeteciler Hüseyin Ekmekçi ve Mete Tümerkan bugünü yorumladı.

İşte Ekmekçi ve Tümerkan'ın açıklamaları:

EKMEKÇİ



Kıbrıs saati ile 16.30da Espen Eide basın açıklaması yapacak gelinen nokta ile ilgili bilgi verecek. Bizde canlı olarak size aktaracağız. Eide’nin açıklamaları bizim için çok önemli.  Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ekibinden bazı isimler gerekli hazırlamaları yapmak için TC dişileri bakanı adına Cenevre’ye gelmeye başladı. Liderler bugün güne AB ve ekonomi başlığı ile başladılar. Yönetim ve güç başlığı konularına devam edilecek. Kıbrıs’ta uzlaşılmayan konularda henüz ilerleme sağlanamadı. Harita sunumu akşama hatta yarına sabaha kalabilir.

Kıbrıslı Türkleri garanti altına alınmadan ve bizim tespitimiz odur ki diğer başlıklar kapatılmadan harita sunulmayacak. Harita sunuma mecburiyeti yok Türk tarafının diğer başlıkları kapatmadan. Bize verilen programda liderler günde 8 saat mesai harcayacak yazardı ama gördüktü bu kısa sürede 20 saat mesai harcanıyor. Yani burada sürekli bir mesai, sürekli bir biraya gelme var.  Bu gece uzun olacak onu söyleyelim. Süreç uzaya bilir.

Haritalar ancak şu şekilde görüşülebilir. İki lider eş zamanlı haritaları verecekler ve üzerinde bir müzakere olmayacak. Ve Eide bunu bir kasaya kapatacak. Ancak iki liderin haritayı konuşmaya hazırız demesi ile harita konuşulmaya başlayacak.

TÜMERKAN

Siz bir mutabakata varıyorsunuz formatı belirliyorsunuz. nasıl bir yol izleneceği belli ve bu anlaşamaya vardığınız günden sonra karşı taraf masaya geldiğinde bizimle birlikte var olan uzlaşmaları artırma gibi bir arayış ortaya koymak yerine bunları azaltma yeniden tartışma gibi bir pozisyonla yeniden masaya geliyorlar.

Bir yol haritası var bu yol haritasına göre yönetim ve güç paylaşımını ne zaman görüşeceğinizi biliyorsunuz. Bugün harita sunulacağı planlanmıştı. Bu kapsamda masaya oturuyorsunuz ama masada şunu görüyorsunuz. Sürekli bir şekilde muhatabınız sizin önünüze getirdikleri ile süreci ileriye taşımak yerine süreci geriye taşıyıp süreci engelleyecek şekilde davranıyor.

Burada siz bir ikilem yaşıyorsunuz. Sizin amacınız süreci ileriye taşımak. Sürece bir çözüm perspektifi kazandırmak ve sorunun çözümlenmesi noktasında bir sonuçla adaya dönmek. Bu durumda karşı taraf sürekli bir şekilde sizden bir şey almak ve size bir şey vermemek üzerine bir stratejiyle müzakere ederse o zaman sizin de bir şey yapmanız gerek.

Şu anda müzakere masasında yaşanan sıkıntı bu. Elinizde kartlar var ve karşı taraf sürekli kartlarınızı masaya açmanızı istiyor. Siz de iyi niyet göstererek kartlarınız açıyorsunuz. En son kart Mont Pelerin’de açıldı. Sizin elinizde açılmamış harita kartı kalmış o kartı da açarsanız eliniz de bir şey kalmaz. Çünkü karşı taraf elindeki kartların hiç birini açmamış.

Hüseyin Ekmekçi ile yaptığımız değerlendirmede biz olsak bu harita kartını masaya koyar mıydık diye düşündüğümüzde bu kartı açamayacağımızı düşündük.

Karşı taraf samimiyetini ortaya koyarsa o zaman bu süreç ileriye gider. Bütün sıkıntı karşı tarafın kartlarının açılmaması.

Haritanın sunulup sunulmayacağı gün içerisinde netleşecek. Dün çok zor bir gündü. Bugün daha da zor bir gün olacak. Sürecin ilerlemesi bugün gösterilecek siyasi liderlik ve cesarete bağlı.

Bütün hedef sürecin ileriye taşınabilmesi için adım atılabilmesi. bunun da olabilmesi için Rum tarafının elindeki kartları masaya taşıması gerekiyor.

bugünün güzel geçmesini umuyoruz. Ancak dilekle olmuyor niyetle iradeyle istençle oluyor. Bunların ortaya çıkması halinde olumlu haberler paylaşabileceğiz. Sonuç itibariyle süreçte olumlu nitelendirilebilecek adımlar atıldı.

Bu ilerlemelerin ortadan kaldırılmadan sonuca götürülmesi hedefi var. Bu hedefin gerçekleşebilmesi için de Türk tarafının beklentilerinin karşılanmasına bağlı.

Kıbrıs Türk tarafı sürekli veren bir durumda bırakılmak isteniyor bu mümkün değil. Bir şekilde al-ver e gidilmesi gerekiyor. Bu çözümün kolay olmayacağının altını çiziyoruz. Her iki tarafta fedakarlık yapmak zorunda. 

11/01/2017 12:40
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: cenevre, mete tümerkan, hüseyin ekmekçi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.