Christodoulou, merkezi cezaevine gönderildi

ads ads ads ads
12/03/2020

ads
Christodoulou, merkezi cezaevine gönderildi

Kıbrıs Cumhuriyeti polisinin 25 Mart 2019’da Larnaka’da  1,5 kilo kokain meselesiyle ilgili  aramakta olduğu Giorgos Christodoulou (E-43) adlı şahıs 3.3.20 tarihinde  Gazimağusa’da kalmakta olduğu otel odasında tasarrufunda kokain türü uyuşturucu olduğuna inanılan yaklaşık 2 gr madde ile tespit edilerek tutuklanmıştı.

3.3.20 tarihinden beri poliste tutuklu bulunan zanlı 10.3.20 tarihinde teminat maksatları bakımından yeniden Gazimağusa Kaza Mahkemesinde Yargıç huzuruna çıkarıldı.

İddia makamını temsilen mahkemede hazır bulunan savcı yardımcısı Hüseyin Eser,  ilk tanık olarak polis memuru Gökhan Yıldırım’ı şahadet vermek üzere çağırdı. Yıldırım yemin tahtında olgularla ilgili bilgi vermek suretiyle anımsatmada bulundu. Alınan bilgi ışığında zanlının kalmakta olduğu Gazimağusa’ da bir otel odasında tespit edilerek huzurunda arama gerçekleştirildiğini söyledi. Arama sonucu tuvalet aynası masası üzerinde Kokain türü uyuşturucu olduğuna inanılan 1 gramı dökülmüş olmak üzere toplam 2 gr madde, kullanım maksadıyla boru şekline getirilmiş 20 Euro banknot ve oda giriş kartı bulunarak emare alındığını söyleyen Yıldırım zanlının suçüstü hali gereği tutuklandığını belirtti.

Zanlının mesele ile ilgili gönüllü bir ifade verdiğine ve suçunu itiraf ettiğine değinen Yıldırım, zanlının emare uyuşturucu olduğuna inanılan maddeyi 2019 yılı Aralık ayı içerisinde soy ismini bilmediği bir Rum’ dan 100 Euro karşılığı 3 gr olarak aldığını, Beyarmudu sınır kapısından KKTC’ye ithal ettiğini, bir gramını geçen süre içerisinde kullandığı yönünde beyanı olduğunu aktardı.

Zanlının İskele boğaz’ da Aralık 2019 ayı içerisinde bir ev kiralayıp kira sözleşmesi olduğunun belirlendiğine değinen Yıldırım tutukluluk süresi içerisinde Devlet Kimya Laboratuvarından gelen rapora göre emarenin kokain türü uyuşturucu olduğu ve 1559 gr olduğunun belirlendiğini söyledi. 10.3.20 tarihinde zanlıya 3 gr üzerinden yazılı dava tebliğ edildiğini ve zanlının davasına cevap olarak “ bir şey imzalamak istemiyorum. Avukatımı görmek isterim”  cevabını verdiğini söyleyen Yıldırım zanlının 8.1.20 tarihinde 15 günlük vize ile KKTC ye geldiği ve 20.1.20 tarihinde Lefkoşa’ da geçirmiş olduğu bir ameliyat sonucu temin edilen doktor raporu ile KKTC de 18.3.20 tarihine kadar kalabilmesi için yetkili makam tarafından kendisine vize verildiğini aktardı.

Tutuklandığı andan itibaren GKRY bölgesine gitmek istemediğini ve gönderilmemesi için her şeyi yapabileceği beyanında bulunan zanlı hakkında polis genel müdürlüğü tarafından iç içleri bakanlığa bir yazı yazıldığı ve zanlının güneyde aranması ve kaçma ihtimali olması nedeniyle zanlıya KKTC de ikamet izni verilmemesi yönünde tavsiyede bulunulduğunu söyleyen Yıldırım zanlının ileride görüşülecek davasında hazır bulunmasını sağlamak maksadıyla 3 ay süreyle hükümsüz tutuklu olarak merkezi ceza evine gönderilmesini talep etti.

İddia makamının bu talebine savunma avukatları tarafından itiraz yapıldı ve her türlü teminat şartlarını yerine getirebilecekleri konusundaki talepleri kabul görmeyince öğleden sonra duruşma yapıldı. Akşam saatlerine kadar süren duruşmada savunma avukatları ilk tanık olarak zanlıyı yeminli şahadet vermek suretiyle tanık kürsüsüne çıkardı. Zanlı verdiği yeminli şahadetinde, kız kardeşinin 1.8.2018 tarihinden beri Akdoğan köyünde ikamet izniyle kalmakta olduğunu, kendisinin de Şubat ayı içerisinde kız kardeşine yakın olmak maksadıyla Sinde köyünde ev kiraladığı ve köy muhtarından 5.3.20 tarihli ikametgâh belgesi temin ettiğini belirterek İskele boğazdaki evin kira sözleşmesinin ay sonu biteceği nedeniyle Sinde köyüne yerleşeceğini belirtti.

Evli ve 2 çocuk babası olduğunu, eşi ile yaşanan tartışma sonucu güneyden ayrıldığını ve ailesinin güneyde olduğunu söyleyen zanlı, Larnaka’ da hissesi olduğu bir benzin istasyonunu sattığını bir miktar parayı aldığını ve Gazimağusa’ da Vakıflar bankasına 140000 TL yatırdığını söyleyerek belge ibraz etti. Amacının KKTC de iş kurmak ve kız kardeşi ile birlikte fishand çips dükkanı olduğunu belirten zanlı alacağı olan paranın güneyden gelmesini beklediğini söyledi. Kız kardeşinin 15 yıl İngiltere’de bu işle uğraştığı için bu yönde bir iş yapmak istediklerini söyledi.

Kapılar açıldıktan sonra birçok kez KKTC ye gidip geldiğine değinen zanlı güneyde aranmış olsaydı çoktan tutuklanmış olacağını belirterek arandığı iddiasını ret etti.

Zanlı daha sonra savcı yardımcısı Hüseyin Eser tarafından istintaka tabi tutuldu. Tercüman vasıtasıyla yapılan istintak safhasında tercüman sıkıntısı yaşandı ve ikinci bir tercüman daha bulunarak duruşma bir süre daha devam etti. Teminat duruşmasının uzaması nedeniyle kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler duruşmayı 11.3.20 tarihinde saat 11.30’ a tehir etti.

Bugün 11.3.20 tarihinde duruşmaya yeniden kaldığı yerden devam edildi. Savunma avukatı zanlı dışında ikisi devlet görevlisi,  5’ i de zanlıya kefil olabileceklerini belirten 5 sivil şahsı tanık olarak dinletti. Kıdemli savcı tarafından istintaka tabi tutulan bu kişiler sonrası hitaplara geçildi. Hitaplar sonrası verilen aranın ardından saat 16.35’ de kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler teminat duruşmasının kararını açıkladı.

Her meselenin kendisine özgü durumu nedeniyle birçok faktör göz önüne alınabilir. Huzurumdaki meseleyi bu prensipler çerçevesinde inceledim diyen Güzeler, zanlının tutuklanıncaya kadar geçen süre içerisinde oturma izni için yetkili makama müracaatı olmadığını söyledi. Şu anda zanlının KKTC de oturma ve çalışma izni olmadığına ve polisin de kendisine izin verilmemesi yönünde iç işleri bakanlığına tavsiye niteliğinde yazısı olduğunu belirten Güzeler İskele boğazda kirada evi olmasına rağmen bir otel odasında kalmakta olduğunun görüldüğüne dikkat çekti.

Yargıtay kararında bir tutuklunun KKTC den gayrı yasal yollardan kaçmasının çok kolay olduğunu ve GKRY tarafından KKTC’ ne iade edilmediği gibi Türkiye’ ye kaçan bir TC vatandaşının da KKTC’ ye iade edilmediği söylenmektedir diyen Güzeler, Bidayet mahkemelerine getirilen tutuklular ile ilgili karar verilirken çok dikkat edilmelidir dedi.

Netice olarak KKTC ile hiçbir bağı olmayan zanlının ispat-ı vücut etmeme ihtimalinin yüksel olduğu inancında olduğunu belirten kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler zanlıyı ileride görüşülecek davasında hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla ve her hâlükârda 45 günü aşmamak şartıyla hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gönderilmesi yönünde emir verdi. (MHA)

12/03/2020 00:05
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Gazimağusa, uyuşturucu, tutuklama, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.