Çiftçiler Birliği 'nden Tarım Bakanına istifa çağrısı

ads ads ads ads
12/05/2015

ads
Çiftçiler Birliği 'nden Tarım Bakanına istifa çağrısı

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Tarım Bakanı’nı ve ekibini istifaya çağırdı.

Kelle, “haziran ayının ilk haftasına kadar sorunlarına çözüm bulunmaması halinde Başbakanlık veya Meclis önünde eylem yapmaya değil Tarım Bakanlığı’nı yıkmaya gideceklerini” söyledi.

Birlik, üreticilerin, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) fiyat açıklamadan arpalarını tüccarlara teslim etmemesi çağrısı da yaptı.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, bugün düzenlediği basın toplantısında, Çiftçiler Birliği’nin her zaman üreticilerin yanında olduğunu ve olmaya da devam edeceklerini dile getirerek, üreticilerin haklarını arayacaklarını ve bunu da hükümetin göreceğini kaydetti.

“TARIM BAKANI TÜCCARA PEŞKEŞ ÇEKİYOR”

“Tarım Bakanı’nın üreticileri birkaç tüccara peşkeş çekmek istediğini” ileri süren Kelle, ürünlerinin 50 kuruşa ellerinden alınmaya çalışıldığını, üç ay sonra da kendilerine yeniden fahiş fiyata satılacağını iddia etti.

Tarım Bakanlığı’nın, tüm uyarılara rağmen göreve geldiği ilk günden beri yanlış yapmaya devam ettiğini savunan Kelle, Toprak Ürünleri Kurumu’nun birçok görev zararı olduğunu ileri sürdü.

“TÜK’ÜN PARASI YOKSA YÖNETİM KURULU İSTİFA ETSİN”

Geçen yıl toplamda 200 bin ton arpa ithal eden TÜK yetkilileri ve Tarım Bakanlığı’nın, bu yıl çıkması beklenen yerli ürünün 100 bin ton civarında olmasına rağmen bu alımın TÜK’e yansıyacak rakamının 70 bin ton civarında olacağını fakat kendilerinin bunu ödeyemeyeceğini söylediklerini iddia eden Kelle, şöyle konuştu:

“’Ben bu parayı ödeyemem TÜK’ün parası yoktur’ demektedirler. Peki soruyoruz, TÜK’ü bu raddeye getiren kimlerdir? Eğer TÜK bu raddeye gelmişse bir önceki hükümet döneminde ve TÜK yönetimi döneminde alıp ödeyebilen TÜK varken şu an 70-80 bin tonu ödeyemeyen bir yönetim kurulu vardır. Bu yönetim kurulu derhal istifa etmelidir. TÜK yönetim kurulu ve bu yönetim kurulunu yöneten Tarım Bakanlığı derhal istifa etmelidir.”

“TÜK’ÜN FİYAT AÇIKLAMAMASI TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ BİR OLAY”

Ülke tarihinde TÜK’ün fiyat açıklamamasının görülmediğini de savunan Kelle, Çiftçiler Birliği olarak serbest piyasaya, ekonomik şartlar ve ülke ekonomisi hazır olduğu takdirde kendilerinin de hazır olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs’ta doğrudan gelir desteği 34 Euro, yani 105-110 TL’ye çıkarıldığı arpa fiyatlarının dünya borsasına bırakılabileceğini, bunun da 68 kuruş civarlarında olması halinde kendilerinin de buna razı olabileceklerini dile getiren Kelle, doğrudan gelir desteği ve renkli mazot sözünü yerine getirmemekle suçladığı bakanlığın, ürün alırken işine gelince serbest piyasa ekonomisinden söz ettiğini belirterek bunu eleştirdi.

“ARPA-BUĞDAY FONUNDAKİ 30 MİLYON TL YERİNDE YOK”

Arpa- buğday fonunda 30 milyon TL olduğunu ileri süren Kelle, “ Bu 30 milyon TL’yi aldılar, yerine koymadılar. Yani bu 30 milyon TL’yi yerine koymuş olsalardı, bugün üretici 40 bin ton arpasını peşin ödenebilecek durumda olacaktı. Fakat bu 30 bin TL yerinde yoktur” şeklinde konuştu.

“TARIM BAKANLIĞI 2 YILDA NE YAPTI?”

Tarım Bakanlığı’nın birçok soruna karşın ürünü serbest bırakmaya çalışmasını eleştiren Kelle, 2014 ikici etap doğrudan gelir desteğinin 18 milyon TL olduğunu ve ödenmediğini, 2014 mazot desteği olan 4.5 milyon TL’nin de ödenmediğini, 2015 doğrudan gelir desteği ilk etabının Nisan ayının ödenmesi gerektiğini bunun da 16 milyon TL olduğunu ve ödenmediğini savunarak, Tarım Bakanlığı’ndan 2 yılda ne yapıldığını açıklamasını istedi.

“HÜKÜMETİ KINADI...”

Tarımda hangi sorunun çözüldüğünü, hangi stratejinin belirlendiğini, hangi tarım master planının yapıldığını ve bütünlüklü tarım politikasını ne zaman hayata geçirmeyi düşündüklerinin açıklanmasını da talep eden Kelle, “Bu yıl ürünün olgun olmasına rağmen Tarım Bakanı’nın bu arpayı almayı bile beceremediğini, tüccarlarla çalışmaya alıştığı içindir. Bugün hükümette olan partilerin ve Bakanlar Kurulu’nun üreticiyi göz ardı edip parti misyonlarını göz ardı edip işçinin emekçinin partisi olan hükümet görüyoruz ki artık emekçinin partisi değil tüccarın partisi olmuştur. Bu bizim için en üzücü olanıdır ve bunu şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜK FİYAT AÇIKLAMADAN ÜRETİCİLER TÜCCARA ARPA TESLİM ETMESİN”

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği olarak tüm üreticilere seslendiklerini belirten Kelle, “Bu arpayı sakın ola, Toprak Ürünleri Kurumu’nun, arpa, buğday, yemlik arpa gibi bütün fiyatları açıklamadan tüccara arpa teslim etmeyiniz” dedi.

Arpa fiyatlarının açıklandıktan sonra üreticilerin ürünlerini gerek gördüğü takdirde taban fiyatı alınarak tüccara verebileceğini dile getiren Kelle, TÜK devreden çıkacaksa 3 ay sonra küçükbaş hayvancıya krediyi hangi kurumun vereceğinin de açıklanmasını istedi.

“EYLEM YAPMAYA DEĞİL TARIM BAKANLIĞI’NI YIKMAYA GİDECEĞİZ”

“Tarım Bakanlığı’nın üreticinin sorunlarını çözmemesi, seslerini duymazdan gelmeleri ve bu yapılan açıklamaların dikkate alınmaması halinde haziran ayının ilk haftasında eylem yapmaya değil Tarım Bakanlığı’nı yıkmaya gideceklerini” söyleyen Kelle, kendilerinin hiçbir eylemde haklarını almadan geri dönemediklerini, üreticiyi boş yere sokaklara dökmediklerini, alternatif eylemlerle bugünden itibaren tepkilerini göstermeye başlayacaklarını kaydetti.  

12/05/2015 15:04
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Çiftçiler Birliği, Hüseyin Çavuş Kelle, , haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.