Çin'den Filistin'de gerginliğin azaltılması ve iki devletli çözüm çağrısı

ads ads ads ads
29/01/2023

ads
Çin'den Filistin'de gerginliğin azaltılması ve iki devletli çözüm çağrısı

Çin, Filistin'de bu hafta Batı Şeria'daki baskın ve Doğu Kudüs'teki şiddet eylemleri ile tırmanan gerginliğin azaltılmasının acil öncelik olduğunu belirterek iki devletli çözüm çağrısını yineledi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pekin yönetiminin İsrail ve Filistinliler arasında son dönemde artan gerginliği yakından izlediği ve sivil can kayıplarından derin üzüntü duyduğu belirtildi.

Çin'in, sivilleri hedef alan tüm terör ve şiddet eylemlerini kınadığı ve aşırı güç kullanımına karşı çıktığı vurgulanan açıklamada, "Gerilimin azaltılması için mümkün olan tüm çabanın gösterilmesi ve durumun kontrolden çıkmasını önlemek için tüm taraflardan, özellikle İsrail'den, sükunet ve itidal göstermesini istemek acil önceliktir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Çin'in Filistin sorununa kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüm için çalışmayı sürdüreceği belirtilerek şunlar kaydedildi:

"İsrail-Filistin çatışması, soruna iki devletli bir çözüm bulunamadığı ve Filistin halkının bağımsız devlet kurmaya yönelik meşru isteği reddedildiği için sürekli yinelenmektedir. Uluslararası toplum, Filistin ile İsrail arasında müzakerelerin sürdürülmesine yönelik koşulların yaratılması için acilen güçlü adımlar atmalıdır."

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na 26 Ocak'ta düzenlediği baskında 9 Filistinlinin öldürülmesi bölgede gerginliği yeniden artırmıştı.

Cenin baskınının ardından Doğu Kudüs’te gerilim tırmanmış, 27 Ocak'ta yasa dışı bir Yahudi yerleşim biriminde düzenlenen silahlı saldırıda 7 kişi yaşamını yitirmiş, 3 kişi yaralanmıştı. Dün de Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesi yakınlarındaki Silvan Mahallesi'nde düzenlenen silahlı saldırıda biri ağır, 2 İsrailli yaralanmıştı.

29/01/2023 15:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.