Çocukların yaşlarına göre fiziksel aktivite yöntemleri seçilmeli

UKÜ’lü Akademisyen Prof. Dr. Ali Emre Erol spora başlama çağındaki çocuklara yönelik tavsiyelerde bulundu.

ads ads ads ads
06/05/2022

ads
Çocukların yaşlarına göre  fiziksel aktivite yöntemleri seçilmeli

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Ali Emre Erol spora başlama çağındaki çocukların spora nasıl başlayacakları ve bu sürecin özellikleri hakkında bilgi vererek, sportif faaliyetlerin çocuklar için olan önemine dikkat çekti. 

Çocukların spora hazır olmalarının çocuğun sporun taleplerini karşılayacak fiziksel, zihinsel ve sosyal becerilere sahip olması anlamına geldiğini söyleyen Erol, genel kuralların yaşa göre bir spor seçimine yardımcı olduğunu ancak çocukların farklı zamanlarda geliştiğini hatırlamanın da önemli olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Erol, 2 ile 5 yaş arasındaki çocukların özellikle takım sporları için gerekli temel motor becerilerine sahip olmadıklarını belirterek, “Denge ve dikkat süreleri sınırlıdır. Hareketli nesneleri izleme vizyonu ve yeteneği tam olarak olgunlaşmamıştır” şeklinde konuştu.  

Bu yaş aralığındaki çocuklar için koşma, yüzme, yuvarlanma, atma ve yakalama gibi temel becerilere odaklanan spor aktivitelerinin daha uygun olduğunu kaydeden Erol, bu yöndeki becerilerin aktif oyun yoluyla geliştirilebileceğini de aktardı.

Erol, 2-5 yaş arasındaki çocukların başkalarını kopyaladıklarını belirterek, “Bu çocuklar için aktivitelerde talimatlar sınırlı olmalıdır ve rekabetten kaçınılmalıdır” dedi.  

6 ila 9 yaş arası çocuklarda basit organize sporlar için temel motor becerilerinin oluştuğunu açıklayan Erol, “Karmaşık motor becerileri gerçekleştirmek için gereken el-göz koordinasyonundan hala yoksun olabilirler ve takım çalışması ile oyun stratejileri gibi kavramları anlamaya henüz hazır olmayabilirler” ifadesini kullandı.  

Prof. Dr. Erol, bu yaş grubu için koşu, yüzme, futbol, beyzbol, tenis, jimnastik, dövüş sanatları ve kayak gibi sporların yararlı olduğunu aktararak, “Karmaşık görsel ve motor becerileri, hızlı karar verme veya ayrıntılı stratejiler veya takım çalışması (futbol, basketbol, hokey, voleybol) gerektiren sporlar pek uygun değiller” bilgisini paylaştı. 

10 ila 12 yaş grubundaki çocukların genel olarak karmaşık sporlara hazır olduklarını belirten Erol, bu seviyedeki sporların da rekabete değil, beceri gelişimine, eğlenceye ve katılıma odaklanması gerektiğini yineledi.  Erol, bu yaş grubundaki bazı çocukların ergenliğe başlıyor olabileceğine dikkat çekerek, “Bu süre zarfında çocukların, özellikle de aynı yaştaki erkekler arasındaki fiziksel farklılıkları olabilir. Ergenliğe daha erken başlayan çocuklar geçici olarak daha uzun, daha ağır ve daha güçlü olacaktır” ifadesini kullandı.

06/05/2022 16:30
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.