Covid-19’un ekonomik etkisi: 225 milyon kişi işsiz kaldı, zenginler 500 milyar dolar kazandı

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Pazartesi günü yayınladığı rapor, geçen yıl dünya çapında Covid-19 salgını nedeniyle en az 225 milyon tam zamanlı işçinin işini kaybettiğini ortaya koydu.

ads ads ads ads
26/01/2021

ads
Covid-19’un ekonomik etkisi: 225 milyon kişi işsiz kaldı, zenginler 500 milyar dolar kazandı

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Pazartesi günü yayınladığı rapor, geçen yıl dünya çapında Covid-19 salgını nedeniyle en az 225 milyon tam zamanlı işçinin işini kaybettiğini ortaya koydu. Bu ise 1930 Büyük Buhran'ından bu yana en yüksek rakam olduğu ve 2009'daki küresel krizden dört kat daha fazla olduğu belirtildi. Aynı gün ise Oxfam tarafından dünyanın en zengin 10 kişisinin toplam servetinin Covid-19 başladığından bu yana 500 milyar dolardan fazla arttığı açıklandı. Bu rakam ise tüm dünyaya Covid-19 aşısı yapılabilecek miktarın çok üzerinde.

2009 KRİZİNDEN 4 KAT DAHA BÜYÜK

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), pandeminin küresel ekonomiye etkilerini ortaya koyduğu rapor yayınladı.

Raporda Covid-19 salgını sırasında 2009 küresel krizine göre dört kat daha fazla istihdam kaybı yaşandığı belirtilirken kamu ve sosyal hayata salgın nedeniyle getirilen kısıtlamalar 2020 yılında küresel toplam iş saati süresinde yüzde 8,8'lik bir azalmaya neden olduğun altı çizildi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ayrıca 2020’de küresel olarak çalışma saatlerinde yüzde 8,8 azalma olduğunu açıkladı.

‘KAYIP BİR NESİL RİSKİ’

İşsizliğin küresel olarak yüzde 1,1 yani 33 milyon kişi artarak 225 milyona çıktığı belirtilen raporda, 114 milyon kayıtlı işsiz dahil toplam 255 milyon tam zamanlı işin kaybı anlamına geldiğini açıkladı.

Raporda, 15-24 yaş arası istihdam kaybının yüzde 8,7 olarak gerçekleştiğinin altı çizilirken, “Bu veriler kayıp bir neslin riskini vurguluyor" ifadeleri kullanıldı.

‘BÜYÜK BUHRAN’DAN BU YANA EN DERİN KRİZ’

Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Direktörü Guy Ryder online basın toplantısında yaptığı açıklamada "1930 yılındaki Büyük Buhran'dan bu yana istihdam piyasasında en derin krizi yaşıyoruz. Etkisi 2009 küresel krizinden çok daha büyük” ifadelerini kullandı.

EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖRLER

ILO'ya göre işini kaybedenler iş aramaktan vazgeçti, çünkü en fazla işe alım yapan restoran, kafe, mağaza, otel gibi hizmet sektöründeki işletmeler getirilen kısıtlamalardan etkilendi.

Uluslararası Çalışma Örgütü iş saatlerinde yaşanan kaybın bu yıl ve gelecek yıl da sürmesini beklerken, 81 milyon kişinin kendini işsiz olarak kaydettirmediği belirtildi.

Örgüt istihdam kayıplarının küresel olarak toplam 3,7 trilyon gelire tekabül ettiğini, bu meblağın toplam küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 4,4’ü olduğunu belirtti. ILO raporunda bu durumdan en fazla gençlerin ve kadınların etkilendiği kaydedildi.

EN ZENGİNLER 500 MİLYAR DOLAR KAZANDI

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Koronavirüsün küresel ekonomiye etkisi raporunu yayınladığı gün, araştırma şirketi Oxfam da kendi raporunu yayınladı.

Oxfam, Covid-19 başladığı günden bu yana dünyanın en zengin 10 insanının servetinin 500 milyar dolar arttığını belirtti. Bu miktarın tüm dünyayı aşılayacak aşıların ücretini fazlasıyla karşılayabileceğinin altı çizildi.

YOKSULLAR 14 KAT DAHA UZUN SÜREDE ESKİ HALLERİNE DÖNECEK

Oxfam, raporunda küresel krizin etkilerinin yoksullarda çok daha uzun süre süreceğini belirtirken, yoksulların zenginlere göre 14 kat daha uzun sürede eski hallerine dönebileceğinin altı çizildi.

Dünyanın en zengin bin kişisinin ekonomik olarak salgından önceki hallerine döndüğü belirtilen raporda, en zengin 10 kişi ise servetlerine en az 500 milyar dolar kattı.

‘VİRÜS, VAR OLAN EŞİTSİZLİĞİ ARTIRDI’

Oxfam’ın raporunda sonuç olarak, "Virüs, var olan servet ve diğer eşitsizlikleri açığa çıkardı, besledi ve artırdı" İfadeleri kullanıldı

26/01/2021 12:07
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: işsizlik, Ekonomi, Dünyanın en zenginleri, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Çalışma Örgütü’KORONAVİRÜS, COVİD-19
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.