Çözüm çok zor olacak!

ads ads ads ads
20/03/2017

ads

Eşref Çetinel Eşref Çetinel


Mesela ben nasıl çözüm istediğimi biliyorum. Ya “çözüm isteyenler? Adını koyup tarifini yapmadan Sn. Akıncı ile Anastasiadis’in sorunu çözmesini istiyorlar. Ve tabi iki liderin masada görüş ve isteklerini tokuşturmak zorunda kalırlarken pek çok konuda nasıl tartıştıklarına, zorluk ve açmazlarına empatiyle yaklaşmadan, “çözüm de çözüm” demeye devam ediyorlar..

Buna karşın beklenen çözüm olmuyor! Çünkü:

Her iki halk da çözüme hazır değil!

Türkiye ile Yunanistan da hazır değil!

Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’deki türlü çeşitli olaylardan dolayı BM’ler ve AB de hazır değil!

Bu nedenle Kıbrıs tüm bu sorunların, savaşların, arbedelerin arasından sıyrılarak “bağımsız ve bağlantısız” kendi çözümünü yaratamaz! Önce bölgede siyasi dengeler oluşacak ki çözüme giden yolda Kıbrıs’ın önünün nasıl açılacağı belli olsun. Bu nedenle:

KTTO ve KEBE: Geçtiğimiz hafta Türk ve Rum Ticaret Odaları Müzakerelerin yeniden başlaması için Sn. Akıncı ve Disi’nin Başkanı Neofitu’yla bir yemekte buluştulardı. Sonrasında da Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros toplantıyla ilgili bazı açıklamalar yaptıydı: Buna göre:

“Enosis Blebisitiyle ilgili kararda bazı değişiklikler yapılırsa müzakere yolu yeniden açılabilir… Ancak siyasi eşitlik, dönüşümlü başkanlık, kararlara etkin katılım gibi sorunlar hâlâ devam ediyor… Artı TC Yurtaşlarına AB’nin 4 özgürlüğünün tanınması sorunu da Eide’nin çabalarına karşın aşılmış değil…”

Yine de Fikri Toros tüm sorunların aşılması temennisinde “bütünlüklü çözüm” önerdi.

BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜM? Sivil Toplum Örgütlerin başından beridir “nedenlerini” de ortaya koyarak çözüm çağrıları yaptıklarını biliyoruz.

“Fakat” dedik yukarıda, iki halk ve ilgili ülkelerle Kıbrıs’ın da içinde olduğu bölgedeki savaşlar, buna paralel Suriye ve Irak’ta büyük yıkımdan sonra kurulması planlanan yeni devletler, Rusya-Amerika rekabetinin nereye varacağı bilinmeyen gerçeklerde; Türk ve Rum taraflarının kendilerini de ilgilendiren bu siyasi gelişmeler içinde Kıbrıs’a bir çözüm elbisesi giydirmeleri çok zordur hatta imkânsızdır. Dolayısıyla bütünlüklü çözümden hiç söz edilemez!

Buna karşın: İki Ticaret Odası bir yemekli toplantıda buluşabiliyor, sorunları tartışabiliyorlarsa bir adım daha atabilir, çözümü beklemeden Kuzey-Güney arasında ticari ilişkiler kuracak çalışmalar yapabilirler.

“Nasıl” sorusuna cevap veremem. Ancak bu tip ilişkiler hele Kuzey’in üzerinden kaldırılacak ambargolarla perçinlenirse, çözüm çok daha kolaylıkla sağlanır. Deneyin görün diyorum! Başarılırsa Kıbrıs Türk Rum halkları kazanır. Başarılmazsa bir kez daha anlarsınız bu Rum’la bu adada çözüm olamayacağını!

GEÇEN HAFTANIN İKİ OLAYI

ŞU BAFRA: Yanılmıyorsam “Bafra Tatil Beldesi” bugün Başbakan yardımcısı olan Serdar Denktaş’ın o yıllardaki rüyasıydı. Hedef O güzelim sahilde bir Ayanapa yaratmaktı. Geçtiğimiz hafta sonunda refikim Mehmet Moreket şimdilerde kaderine gömülürken ıssızlığın içinde kalakalan Bafra “fiyaskosuyla” ilgili bakın ne diyordu ama:

“…Bugünün Maliye Bakanı Serdar Denktaş 2015’de şöyle demişti. “2013 de Bafra’da 13 parsel dağıtıldı. Zaman içinde 19 çıktı. Sadece 2 otel bitirildi. 2 Otel inşaatı da yarım kaldı. Gerisi boş. Arazi alıp içine yatırım yapmayan ve hava parasına satmak isateyenler var. 13 parselde iptal gündemde. Bakanlık arazisini satmak isteyenlerin üzerine yürüyecek.”

Moreket’in lafını ben de tekrarlıyorum. “Nedense yürümediler!” Sorun 2008’lerden beridir devam ediyor ve Bafra memlekette 11 bin 500 yatak ihtiyacı varken anlaşılmaz bir vurdumduymazlıkla yalnızlığına devam ediyor!

HALA SULTAN İ.F. Geçen hafta bir tartışma da Hala Sultan İlahiyat Fakültesi için açıldıydı. Bu fakülte de 2013’lerden geldi günümüze ve ilk mezunlarını da vermeye başladı. Ne var ki bu kez bir başka tartışma başladı! Ki geçmişte bu fakülte “Meslek Teknik Öğretim Dairesi Yasası” kapsamındayken “İlahiyat okulu nasıl teknik okul olabilir diyen mahkeme kararı ile Genel Orta Öğretim Dairesine bağlandıydı.

Geçen hafta bir sohbette “ilk mezunlarıyla birlikte yeniden dikkatleri üzerine çeken bu okulu geçmişte ziyaret edip bilgi alan Asım Akansoy (özetle) şöyle anlattıydı:

“Hala Sultan İlahiyat fakültesinin müfredatı diğer okullarla aynidir. Ancak Kuran ve Arapça dersler ek bilgiler olarak okutulmaktadır. Fakat okulda dikkatimi çeken kızların da olmasıydı. Bu kızlar mezun olduklarında ne olacak diye sorduğumda (imam yahut din görevlisi olamayacaklarına göre) Evkafta falan görev alabilirler” dedilerdi…”

Alın size bir sorun daha! Fakat artık ayan beyan görülüp anlaşılıyor ki devlet ne zaman bir işe girişse kararlarını “plansız programsız” alıyor, sonra da Bafra’da olduğu gibi toplumsal zararları karşısında dövünüyor!

Nitekim Hala Sultan İlahiyat Fakültesi kadın mezunlarıyla birlikte yeni “istihdam sorunları” yaşamaya aday! Bir süre sonra tartışmalarını hep birlikte göreceğiz. Çünkü memlekette işsizliğin yüzde 11’leri orsa ettiği gerçeklerde bu kadınlardan bir tekini istihdam etseniz önüne türlü çeşitli yakıştırmalar da konarak, kıyamet kopartılacak.. Sonuç hep ayni ama: Yeter ki memleketin gündemi fasaryalardan hiç kurtulmasın!

KISACA TAKILDIĞIM: (SEYRÜSEFER RUHSATLARINI DA HALLETTİK!)

Seyrüsefer ruhsatlarına çare buldular da soralım. Onca yıldır seyrüsefer ruhsatlarını ödemeyenlerin durumu ödeyenler karşısında nasıl bir muameleye tabi tutulacak?

Öte yandan “Yol Kullanımı ve Emisyonun Vergilendirilmesi Yasa Tasarısı” seyrüsefer ruhsatlarının yerini alacak deniyor ve ekleniyor: Araç sahiplerinin ödeyeceği rakamlar seyrüseferle ödedikleri miktarı geçmeyecek.” Buna karşın aracı çok kullanırsanız bu rakamın üstüne çıkılabilecek!”

Öte yandan da deniyor ki Yol kullanımı ve emisyon Vergisi oranı yüzde 8 olacak. Ancak Bakanlar Kurulu yüzde 1 ile 16 arasında karar alabilecek! Yani ne zaman hazinede para bitse vergi yükselecek! Bu filmi çok gördük de bir sorun daha var!

Seyrüsefer için toplanacak vergiler yeniden trafik düzenleme ve yollar için mi harcanacak? Yoksa “Eski Eserler fonunda” olduğu gibi yine devletin kasasında toplanıp bankalardaki borçlara mı gidecek? 

20/03/2017 13:16
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: eşref çetinel
MANŞETLER

HK Eşref Çetinel

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.