Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
24/03/2025













Hakkında iki ayrı suçlamayla tutuklama talep edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili karar hafta sonu açıklandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyeye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan görevden uzaklaştırıldı.
Açıklamada Şişli Belediyesi'ne kayyum atandığı da kaydedildi.
BİST-100 endeksi, geçtiğimiz haftanın son işlem gününe; 52 puan civarında negatif başlangıç yaptı. Açılışın akabinde satışlar hızlanırken, yüzde 5 ve yüzde 7’yi aşan düşüşler sonrasında ‘endekse bağlı devre kesici sistemi’ devreye girdi. Kapanışa doğru satışların daha da derinleşmesiyle, yüzde 7,81 oranındaki düşüşle, 9.044,64 puandan cumayı noktaladı.
Önceki gün takvim dışı toplantıyla; gecelik borç verme faizini 200 baz puan artıran ve 1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verileceğini deklare eden TCMB, Cuma günü de yeni bir karar alarak; 24 Mart 2025 Pazartesi gününden başlayarak yapılacak ihalelerle vadesi 91 güne kadar likidite senetleri ihraç edilmesine karar verildiğini duyurdu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, banka yöneticileriyle yaptığı toplantıda piyasa kuralları içinde gereken her şeyin yapılacağını söyledi. Karahan aldıkları önlemlerin piyasa dostu olmasına önem verdiklerini belirterek tüm araçları proaktif olarak kullandıklarının altını çizdi.
Avrupa tarafında açıklanan tüketici güven endeksi verileri bir önceki aya göre 0.9 puan azalarak -14.5 seviyesine geriledi. Almanya’da ise mali genişleme planı Cuma günü parlamento tarafından onaylandı,
Altın, iki günlük düşüşün ardından ekonomik ve jeopolitik risklerin güvenli liman talebini desteklemesiyle yatay seyretti.
Külçe altın ons başına 3.022 dolar seviyesinde işlem görürken, Perşembe günü ulaştığı rekor seviyeye yakın seyretti.
Petrol, ABD tarifelerinin ve OPEC+ arzındaki yaklaşan artışın sonuçlarının etkisiyle haftanın başında yatay seyretti.
Brent, geçen hafta yüzde 2,2 yükseldikten sonra varil başına 72 doların üzerinde işlem gördü, ABD Ham Petrolü ise 68 dolara yakın seyretti.
Kripto para piyasasında ise Bitcoin’in fiyatı 87,000 dolar seviyesinde işlem görüyor.
Paritelerde USD/TRY 38, EUR/TRY 41.20, GBP/TRY 49.17 seviyelerinde işlem görüyor.






