Creditwest Bank Ekonomi Gündemi

Piyasalarda son durum

ads ads ads ads
22/05/2020
HK

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi

Dün yurtiçinde şüphesiz büyük merakla beklenen günün verisi politika faizi kararıydı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mayıs ayı toplantısında politika faizini beklentiler dahilinde 50 baz puan düşürerek yüzde 8.25'e çekti. Yapılan yazılı açıklamada yaşanan pandemi dolayısı ile küresel büyüme konusunda endişe yaşandığı ve bu sebeple hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin ekonomik genişleme yönünde adımlar attığı belirtildi. Buna ilaveten cari işlemler dengesinde ılımlı bir seyir beklendiği belirtilirken, TL’deki değer kaybına rağmen emtia fiyatlarındaki gerileme dolayısı ile enflasyon görünümünün olumsuza gitmediği vurgulandı. Ancak pandemi nedeniyle gıda sektöründeki fiyatlamaların yüksek kalmasından dolayı enflasyonun bir süre daha yüksek seyretmesinin olası olduğu da yapılan açıklamalar arasındaydı. Açıklamaların hemen öncesinde belirsizlik sebebiyle 6.81 seviyelerine tırmanan USDTRY, açıklamaların ardından sabahki seviyesine gerileyerek günü 6.7950 seviyesinden kapadı. Yurtiçinde takip edilen bir başka konu ise Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un Libya darbeci lideri Hafter’e yönelttiği açıklama oldu. Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı milislerin Türk kuvvetlerini ve çıkarlarını hedef alacaklarına ilişkin ifadeleri üzerine Hami Aksoy’dan "Libya’daki Türk çıkarlarının hedef alınması halinde bunun çok ağır sonuçları olacağını ve darbeci Hafter unsurlarını meşru hedef telakki edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz." şeklinde bir yanıt geldi. Jeopolitik risklerin yeniden tırmanması Türk Lirasının seyri bakımından olumsuz bir gelişme olacağından bu konudaki gelişmeler önümüzdeki günlerde yakından takip gerektirecektir. Son olarak yine Türk Lirasını korumak adına BDDK tarafından bugün yayınlanan karara istinaden 22.05.2020 tarihinden itibaren gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gr ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirileceği duyuruldu. Gelişmeler bakımından oldukça yoğun bir günü geride bırakmamıza rağmen, bu gelişmelerin Türk lirası ya da hisse senedi piyasası üzerinde çok ciddi bir harekete sebep olmadığını gözlemledik.

ABD cephesinde Çin ile aralarında artan ticaret geriliminin yanı sıra 2.44 milyon olarak gelen işsizlik maaşı başvuruları piyasaların dalgalanmasına sebep olan iki haber akışı olarak güne damgasını vurdu. ABD Senatosu'nun Çin ile gerginliği artıracak bir adım atarak, bazı Çinli şirketlerin ABD Borsalarına kote olmalarını engelleyen bir yasayı onaylaması ile zaten olumsuz bir havayla güne başlayan piyasalar ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter yoluyla Xi Jinping'in liderliğini sert bir dille eleştirmesiyle gerilimin artmasına sebep oldu. ABD’de açıklanan bir diğer veri ise 2. El konut satışlarıydı. National Association of Realtors (NAR) verilerine göre koronavirüsün istihdam piyasası ve genel anlamda ekonomiyi vurması ve talebin azalmasıyla satışlar yüzde 17.8 düşerek 4.33 milyon oldu. Yüzde 17.8'lik gerileme Temmuz 2010'dan beri görülen en sert düşüş olarak kayıtlara geçti.

Avrupa Bölgesinde takip edilen PMI verilerine baktığımızda ise olumlu sonuçların EUR için pozitif etki yaratmaya devam ettiğini gördük. Bugün açıklanan veriler, Avrupa Bölgesi ekonomisindeki binlerce işletmenin yeniden açılması ile iş aktivitesine geri dönüşün sağlanmasının ardından yaşadığı derin krizden çıkmaya başladığı şeklinde yorumlandı. Euro Bölgesi'nde Mayıs ayında hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 25 seviyesindeki beklentinin üzerine çıkarak 28.7 oldu, imalat PMI ise 39.5 oldu beklenti 38 olması yönündeydi.

Kur tarafına baktığımızda dün güne 6,7840 seviyesinden başlayan USDTL kuru günü 6,7950 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 7.4490, GBPTL kuru ise 8.3130 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru.6,7920, EUR/TL kuru 7,4190, GBP/TL kuru ise 8.29 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda ise piyasaya etki edebilecek tek veri akışının İngiltere’de açıklanacak Perakende satışlar verisi olduğunu görüyoruz.

 

22/05/2020 09:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Ekonomi Gündemi, kktc, kıbrıs haberleri,
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.