Creditwest Bank Ekonomi Gündemi

ads ads ads ads
09/03/2023

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi

Avrupa İstatistik Ofisi Euro Bölgesi için büyüme rakamlarını aşağı yönlü revize etti. Daha önce 2022’nin son çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre %0,1 büyüme gösterdiği açıklanan 19 üyeli Euro Bölgesi’nin, güncel verilere göre büyüme göstermediği açıklandı. Euro Bölgesi'nde GSYH, 2022'nin son çeyreğinde, 2021’in aynı dönemine göre ise %1,8 büyüme gösterdi. Önceki çeyreğe göre en fazla büyümeyi %1,4 ile Yunanistan, %1,1 ile Malta ve 3. sırada %1,1 ile Güney Kıbrıs gösterdi. Çeyreklik bazda en sert daralma %2,4 ile Polonya’da görüldü.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz gün ABD kongresinde sunumunun 2. gününü tamamladı. Mart toplantısıyla ilgili henüz bir karar almadıklarını söyleyen Powell, ek verileri görene kadar bu konu hakkında bir karar almayacaklarını söyledi. Powell, Salı günü gerçekleştirdiği sunumda, yüksek enflasyonun muhtemelen faiz oranlarını beklediklerinden daha fazla artırmalarına yol açacağını söylemişti. Önümüzdeki faiz kararı 22 Mart’ta açıklanacak.

FED, ABD ekonomisinin mevcut ekonomik koşullarına ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Bej Kitap raporunu yayımladı. Genel aktivitenin 2023’ün başlarında arttığı belirtilen raporda, tedarik zinciri kesintilerinin hafiflemeye devam ettiği ve tüketici harcamalarının sabit kaldığı ifade edildi. Bazı bölgelerde yüksek enflasyon ve yüksek faizlerin satın alma gücünü düşürmeye devam ettiği de raporda yer aldı. İşgücü piyasası koşullarının sağlamlığını koruduğu belirtilirken, enflasyonist baskıların yaygınlığını koruduğu, ancak bazı bögelerde fiyat artışlarının yavaşladığı bildirildi.

Şubat ayı ADP Özel Sektör İstihdam rakamları da, Bej Kitap raporundaki işgücü piyasasının sağlamlığını teyit etti. ADP Özel Sektör İstihdam verisi, 200 bin kişi artış beklentisini aşarak, 242 bin olarak açıklandı. ADP Baş Ekonomisti Nela Richardson, ABD'de işgücü piyasasının güçlü olduğunu ve işe alımların devam ettiğini belirtti. Yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi de, ABD’deki işgücü piyasasının durumu hakkında önemli işaretler verecek.

Bugün ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak. Türkiye, İsveç ve Finlandiya üçlü görüşmelerinin bugün Brüksel’de yeniden başlaması bekleniyor.

USDTRY 18,950, EURTRY 19,988 ve GBPTRY 22,489 seviyelerinde fiyatlanıyor.

09/03/2023 09:11
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.