Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
24/05/2023












Geçtiğimiz gün ağrılıklı olarak ABD ve Avrupa’da PMI (Satın alma müdürleri endeksi) verileri takip edildi. Euro Bölgesi’nde imalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bileşik PMI Mayıs ayı öncü verilere göre 53,3 değerini aldı. Bir önceki aya göre 54,1 seviyesinden gerileyen bileşik PMI, yine de 5 ay üst üste büyümeye işaret etti. İmalat PMI ise Mayıs ayı öncü verilerine göre 44,6 değerini aldı. Haziran 2022’den bu yana 50 değerinin altında kalarak daralmaya işaret eden imalat PMI, 2020’deki pandemi kaynaklı sert kayıplardan sonra en düşük değerine geriledi. İmalat sektöründe yeni siparişlerin giderek artan bir hızla düştüğü belirtildi. Hizmet PMI Mayıs ayı öncü verisi ise 55,9 olarak açıklandı. Raporda, özellikle hizmet ve imalat pmi verileri arasında açılan makasa dikkat çekildi. Euro Bölgesi’den hizmet sektörü daha olumlu bir seyir izlerken, imalat tarafında bozulma sinyalleri daha net kendini gösteriyor. Diğer yandan, mal ve hizmetlere uygulanan ortalama fiyatların Mayıs ayında 25 ayın en yavaş artışını gerçekleştirdiği belirtilirken, artış oranının yine de tarihsel standartlara göre yüksek kaldığı ve pandemiden önceki on yılda görülen ortalamanın üzerinde olduğu vurgulandı.
ABD tarafında PMI verilerine bakıldığında ise Mayıs ayı öncü verilere göre bileşik PMI 53,4 seviyesinden 54,5 seviyesine yükseldi. Üretim PMI Nisan ayında 50,2 değerini alarak büyüme eşiğine gelmesine karşın, Mayıs ayında 48,5’e gerileyerek yine daralmaya işaret etti. İmalat sekötüründeki gerilemede zayıf talebin etkili olduğu bildirildi. Hizmet PMI ise 53,6’dan 55,1 seviyesine yükseldi ve Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviye görüldü.
İngiltere’de bileşik PMI 54,9’dan 53,9’a geriledi. İmalat PMI 47,8’den 46,9 seviyesine gerilerken, diğer bölgelerin aksine İngiltere’de hizmet PMI’da da 55,9’dan 55,1’e gerileme görüldü, ancak büyüme eşiğinde kalmaya devam etti. Bu dönemde hizmet PMI’ın 55,5 seviyelerinde olması bekleniyordu.
Uluslararası Para Fonu (IMF) İngiltere ile ilgili 2023 tahmininde değişiklige gitti. Daha önce İngiltere’nin 2023 yılında %0,3 daralacağını tahmin eden IMF, bu beklentisini %0,4 büyüme olarak revize etti. IMF’nin 2024 İngiltere büyüme tahmini %1 olurken, 2025 ve 2026 için %2 büyüme olarak ön görüldü.
ABD’de borç limiti çıkmazı devam ederken, son gerçekleşen ABD Başkanı Joe Biden ve Meclis Başkanı Kevin McCarthy zirvesinden yine sonuç alınamadığı açıklandı. McCarthy, diğer görüşmelere göre son görüşmenin daha olumlu geçtiğini ve gelecek haftaya kadar bir yasanın kongreden geçirilmesinin hala mümkün olduğunu söyledi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise, mevcut durumda bakanlığının Haziran başı itibarıyla yeterli nakdinin kalmaması ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi ve 1 Haziran’dan önce borç tavanı konusunda anlaşma sağlanması yönündeki çağrısını yineledi.
Moody's Analytics baş ekonomisti Mark Zandi, ABD’nin temerrüde düşmesi durumunda küresel ekonominin zarar görmeyen hiçbir noktasının kalmayacağını söyledi. Mark Zandi’nin değerlendirmesine göre, borç limiti bir haftadan az bir süre ihlal edilse dahi, ABD ekonomisindeki en az 1,5 milyon işi yok edebilecek bir zayıflamaya yol açabileceğini söyledi. Zandi, krizin daha uzun sürmesi halinde ise, 8 milyona yakın ABD’linin işsiz kalabileceğini, borçlanma oranlarının yükseleceğini ve borsadaki sert düşüş ile 10 trilyon dolarlık bir servet kaybı yaşanabileceğini savundu. ABD’de federal hükümet, temerrüde yol açabilecek 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmış bulunuyor.
Bugün Türkiye’de reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. İngiltere’de TÜFE ve ÜFE verisi, Almanya’da IFO iş ortamı güven endeksi ve ABD FED toplantı tutanakları yayımlanacak.
USDTRY 19,869, EURTRY 21,431 ve GBPTRY 24,757 seviyelerinde fiyatlanıyor.
