Creditwest Bank Ekonomi Gündemi

ads ads ads ads
15/03/2023

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi

KKTC İstatistik Kurumu’nun 2022 yılında yaptığı Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre, işsizlik oranı %6,3 olarak açıklandı. Toplam istihdam 138.609 kişi olurken, 9.340 işsiz sayısı belirlendi. İşsizlik oranının erkeklerde %5,1, kadınlarda ise %8,6 olarak hesaplandığı belirtildi. İşgücüne katılım oranı KKTC genelinde %49,1 olarak hesaplandı.

ABD’de tüketici enflasyonu Şubat ayı verilerine göre beklentilere paralel olarak aylık bazda %0,4 ve yıllık bazda %6 olarak açıklandı. Yıllık bazda bakıldığında tüketici enflasyonu 2021’den bu yana en güçlü yavaşlamayı kaydetti. Gıda ve enerjinin hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise aylık bazda %0,4 beklentisine karşın %0,5 artış gösterdi.

FED Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz hafta ABD kongresinde gerçekleştirdiği konuşmada, gerektiği takdirde faiz artışlarının hızını artırmaya hazır olduklarını belirtmiş, açıklamaların ardından FED’in agresif faiz artışlarına devam edeceği algısı oluşmuş ve dolar endeksinde yükseliş görülmüştü. Ancak geçtiğimiz hafta ABD’de yaşanan banka krizlerinin FED’i bu konuda zorlayacağı ile beklentiler bir anda değişti. Bu noktada birçok banka ve finans şirketi tahminlerinde güncellemeye gidiyor. Daha önce 22 Mart toplantısından artık bir faiz artırımı beklemediklerini açıklayan ABD Yatırım Bankası Goldman Sachs’ın yanında, Japonya merkezli Nomura sürpriz bir çıkış yaparak, FED’ten 25 baz puan faiz indirimi gelebileceğini ön görmüştü. İngiltere merkezli Barclays Bank da bu toplantıdan faiz artışı beklemediklerini açıklarken, Citigroup ise, FED’in parasal sıkılaştırma programını erken sona erdirmesi gerekebilir açıklamasını yaptı. Genel piyasa beklentilerine bakıldığında, FED’in 25 baz puan faiz artışına gideceği tahmin ediliyor.

ABD, Karadeniz’de 2 Rus savaş uçağının, ABD’ye ait insansız hava aracını düşürdüğünü bildirdi. Rusya ise, insansız hava aracının özel askeri operasyon yürütmek amacıyla oluşturulan hava sahasını ihlal ettiğini, ancak hava aracının kendi müdahaleleri olmadan düştüğü açıklamasını yaptı. ABD tarafından NATO müttefiklerine olayla ilgili bilgi verilirken, uluslararası sularda ve hava sahasında gerçekleştirilecek herhangi bir eylem için, Rusya’yı bilgilendirme zorunluluğunda olmadıklarını söyledi.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz gün tahıl koridoru anlaşmasının süresinin 60 gün uzatılmasının takdirle karşılandığı, dünyada insanlığa olumlu etkisi olan bu girişimin sürmesi için ilgili görüşmelere ve koordinasyona devam edildiği bildirildi.

Bugün Türkiye bütçe dengesi, Euro Bölgesi sanayi üretim endeksi, ABD tarafında ise New York FED imalat endeksi, ÜFE ve perakende satış verileri takip edilecek.

USDTRY 18,980, EURTRY 20,375 ve GBPTRY 23,077 seviyelerinde fiyatlanıyor.

15/03/2023 09:44
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.