Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 1 Ekim 2020

Piyasalarda bugün

ads ads ads ads
01/10/2020
HK

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi  1 Ekim 2020

Dün yaşanan gelişmelere baktığımızda öncelikli olarak KKTC tarafında KKTC Merkez Bankası faiz artırımına gitti. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre Banka Yönetim Kurulu dün gerçekleştirdiği toplantıda, Merkez Bankası nezdindeki Türk Lirası ile yabancı para mevduat ve yasal karşılık hesaplarına uygulanan faiz oranlarını yeniden belirledi. Buna göre vadelerinden bağımsız olmak kaydıyla, Merkez Bankası nezdindeki faize tabi Türk Lirası mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranı yıllık yüzde 6,75’den yüzde 8,25’e çıkarıldı.

Yabancı parada ise ABD Doları mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranı yıllık yüzde 0,40’dan yüzde 0,60’a, Euro mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranı yıllık yüzde 0,15’den yüzde 0,25’e ve İngiliz Sterlini mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranı yıllık yüzde 0,25’den yüzde 0,30’a yükseltildi.

Öte yandan Döviz kurlarında yaşanan rekor yükselişler nedeniyle sıkılaşma adımları da devam ediyor. Dün Türkiye tarafında  Cumhurbaşkanı kararı ile 31 Aralık’ta artırılan vergi kesintilerinde indirime gidildi. Döviz ve altın talebindeki artış ile TL mevduatlardaki azalmayı engellemek için artırılan vergi oranları dün itibariyle yeniden düşürülürken BSMV kesintisi de eski oran olan binde 2’ye çekildi.

ABD tarafında ise Pandemi nedeniyle 2. Çeyrekte rekor daralma yaşayan ABD ekonomisinde son okunmada GSYİH %31,4 olarak revize edildi. Reel tüketici harcamaları ise %-33,2’ye revize edildi. ADP tarım dışı istihdam ise Eylül’de 749 bin kişi ile beklentilerden iyi gelirken Ağustos rakamı da 481 bine yukarı yönlü revize edildi. Bu durum, iş gücü piyasasındaki kademeli toparlanmanın devam ettiğini göstermekte.

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, gelişmekte olan ülkelerin yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşısına kolay erişimi için 100 milyon dolar yardım taahhüdünde bulundu. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) küresel aşı ve tedavi programının desteklenmesi için düzenlenen zirvede konuşan Merkel, küresel aşı çabalarının desteklenmesi çağrısı yaptıve gelişmekte olan ülkelerin Kovid-19 aşısına kolay erişimi için 100 milyon dolar yardım taahhüdünde bulundu.

Kur tarafına baktığımızda ise  dünkü işlem gününe 7,7775 seviyelerinden başlayan Dolar/TL kuru günü 7,7157  seviyesinden kapattı. EURTL kuru 9,0413 GBPTL kuru ise 9,9671 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL  7,7031  kuru EUR/TL kuru 9,0465  GBP/TL kuru ise 9,9662 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda ise bugün Türkiye tarafında İmalat PMI verisi ve Para Politikası Toplantı özeti açıklanacakken yurt dışı tarafta ise Euro bölgesi’nden İşsizlik Oranı, Üretici Fiyat Endeksi ve İmalat PMI verisi takibimizde kalacak.

01/10/2020 10:16
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.