Creditwest Bank ekonomi gündemi 1 Haziran 2023

ads ads ads ads
01/06/2023

ads
Creditwest Bank ekonomi gündemi 1 Haziran 2023

Türkiye ekonomisi 2023 birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %4 büyüme kaydetti. Çeyreklik bazda ise büyüme %0,3 oldu. GSYH’yi oluşturan faaliyetler içerisinde 2023 birinci çeyreğinde bir önceki yıla göre en fazla artış %12,4 ile hizmetlerde gerçekleşti. İkinci sırada %12 ile idari ve destek hizmet faaliyetleri yer aldı. Tarım sektörü ise %3,8 azalırken, sanayi %0,7 düştü. Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları ise 2023 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %16,2 arttı ve özel tüketim büyümede önemli unsurlardan biri oldu. Devletin nihai tüketim harcamaları da %5,3 artış gösterdi.

Almanya’da tüketici enflasyonu Mayıs ayı öncü verilerine göre %0,6 artış beklentisine karşın %0,1 gerileme gösterdi. Yıllık bazda ise TÜFE %6,1 oldu. Enflasyonun gerilemesine en fazla katkı gıda ve enerjiden geldi. Mal ve hizmet fiyatlarında da gerileme görüldü. Enflasyon sonuçlarını değerlendiren Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, “Enflasyon verileri hala çok yüksek ancak düşürmeye yönelik önlemler etkili oluyor.” Açıklamasını yaptı.

ABD Merkez Bankası, Amerikan ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Bej Kitap raporunun Mayıs sayısını yayımladı. ABD Merkez Bankası’nın 12 bölgesinden gelen analizlerle hazırlanan rapora göre, Nisan ve Mayıs başında ekonomik aktivite genel olarak çok az değişti. Dört bölge aktivitede küçük artışlar bildirdi, altı bölge değişiklik göstermedi ve iki bölge hafif ila orta dereceli düşüşler bildirdi. Gelecekteki büyüme beklentilerinin de biraz kötüleştiği belirtildi. İstihdamın önceki raporlara göre daha yavaş olsa da çoğu bölgede arttığı bildirildi. Genel olarak, iş gücü piyasasının güçlü olmaya devam ettiği vurgulandı. Rapor döneminde, fiyatların ılımlı bir şekilde arttığı, ancak artış hızının birçok bölgede yavaşladığı belirtildi.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yayımlanan iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS) art arda 3 aylık gerilemenin ardından tekrardan yükseliş kaydetti ve 10,1 milyon olarak açıklandı. ABD’de iş gücü piyasasıyla ilgili gelen verilerde, FED’in faiz artışlarına rağmen uzun süredir ciddi bir bozulma görülmedi.

ABD’de uzun süredir devam eden ve tüm dünyanın yakından takip ettiği borç limitinin artırılması tartışmaları sona ermiş gibi görünüyor. ABD Temsilciler Meclisi, borç limitinin artırılarak ülkenin temerrüde düşmesini önleyecek yasa tasarısını onayladı. Borç limitinin 1 Ocak 2025’e kadar askıya alınmasını öngören tasarının sıradaki durağı ABD Senatosu olacak. Senato’dan onay alınması halinde ise ABD Başkanı Biden tarafından imzalanacak.

Bugün Türkiye’de TCMB PPK toplantı özeti ve PMI verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde tüketici enflasyonu ve PMI verileri açıklanacak. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanakları yayımlanacak. ABD tarafında ise PMI verileri, ADP özel sektör istihdam değişimi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek.
USDTRY 20,772, EURTRY 22,180 ve GBPTRY 25,820 seviyelerinde fiyatlanıyor.

01/06/2023 12:12
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.