Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 1 Temmuz 2020

ads ads ads ads
01/07/2020
HK

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 1 Temmuz 2020

Dünya’nın çeşitli yerlerinden yeni kısıtlamalara dair açıklamalar gelmesine rağmen farklı ilaç firmalarından aşı geliştirme sürecine dair yapılan ilerleme haberleri, ABD ve Avrupa’dan ekonomik toparlanmayı işaret eden veri açıklamaları ve TCMB’nin geçen hafta sürpriz bir şekilde faizleri sabit tutma kararı Türk Lirasındaki kötüye gidişin önüne geçmeyi başarmış gibi gözüküyor. Buna göre USDTRY kuru uzun bir süredir 6.85 seviyesine tutunmuş durumda iken Borsa İstanbul ise Avrupa ve ABD hisse senedi piyasalarının olumlu veri ve ek teşvik paketi beklentileriyle pozitif bir seyir izlemesine paralel dün günü yine artıda kapamayı başardı. Yurtiçinde takip edilen en önemli veri olan Mayıs ayı dış ticaret açığı Nisan ayındaki 1.68 Milyar USD’den  3.42 Milyar USD’ye %102.7 yükseliş kaydederek moralleri bir miktar bozdu.

Yurtdışında günün ilk önemli verisi İngiltere’den geldi. Açıklanan veriye göre İngiltere 2020’nin ilk çeyreğinde %-2.2 ile beklentilerden daha fazla daralma yaşadı. Son günlerde Avrupa Birliği ile devam eden ticaret anlaşması müzakerelerinden olumlu yönde sonuç alınmamasıyla ciddi değer kayıpları yaşayan İngiliz Sterlini, bu veri sonrası kayıplarına ekleyerek geçtiğimiz bir hafta süresince Amerikan Doları karşısında %1.6 civarı değer kaybı yaşamış oldu. Oldukça zorlu geçen bu dönem üzerine açıklamalarda bulunan Boris Johnson dün yaptığı konuşmada ekonomiyi yeniden canlandırmak için 5 milyar sterlinlik altyapı yatırımı vaadlerinin sonbahar döneminde gerçekleştirileceğini belirtti. Piyasa kapanışı ardından İngiltere Merkez Bankasından gelen destekleyici ve ileriye dönük güven veren yorumlar ardından GBP’nin Amerikan Doları Karşısında kayıplarının bir kısmını vererek %0.74 yükselerek günü tamamladığını gördük.

Avrupa Bölgesine baktığımızda ise açıklanan yıllık enflasyon %0.1 beklentiye karşılık %0.3 seviyesinde gelerek pozitif veri akışına bir yenisinin eklenmesini sağladı. Avrupa tarafından gelen haber akışının oldukça sakin olduğu günde Dolar Endeksinin %0.3 değer kazanmasıyla EURUSD paritesinde de sınırlı gerilemeler gözlemledik.

ABD tarafında Çin ile ticaret anlaşmazlığı sürüyor olmasına rağmen, dün açıklanan tüketici güven endeksindeki hızlı toparlanma endekslere olumlu yansıdı. Buna göre conference Board tüketici güven endeksi 98,1 ile 91,5 puan tahmininin üzerinde açıklandı.

Kur tarafına baktığımızda dün güne 6,8550 seviyesinden başlayan Dolar/TL kuru günü 6,8550 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 7,70 GBPTL kuru ise 8,4960 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru 6,852 EUR/TL kuru  7,6910 GBP/TL kuru ise 8,4720 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda bugün yurtiçinde sadece İmalat sektörü PMI verisi takip edilecek olup, yurt dışı tarafta ise Avrupa ve İngiltere’de açıklanacak PMI rakamlarına ilaveten ABD’de açıklanacak İmalat Sanayi endeksi ve akşam saatlarinde açıklanacak FED toplantı tutanakları öne çıkan veriler arasında yer almakta.

01/07/2020 10:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Ekonomi Gündemi, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.