Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 10 Nisan 2020

Piyasalarda son durum? Dolar, euro sterlin bugün kaç lira?

ads ads ads ads
10/04/2020
HK

Creditwest Ekonomi Gündemi ile döviz piyasalarındaki tüm bilgiler karşınızda.

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 10 Nisan 2020

Paskalya sebebiyle ABD ve Avrupa’da bugün başlayan tatil öncesinde dün deyim yerindeyse süper Perşembe yaşandı. Oldukça yoğun veri akışı ve haber akışını barındıran gün ardından içerde hem hisse senedi piyasası hem de Türk Lirası varlıklar değer kazanarak günü kapadılar. Türk Varlıklarındaki değerlenme gün sonuna doğru IMF’den gelen açıklamalara bağlamak mümkün.

Günün ilk kısmında takip ettiğimiz yurtiçinde açıklanan tek veri olan yurtdışı yerleşik yatırımcı menkul kıymet istatistikleri yine moralleri bozarak 3 Nisan haftasında hisse senedinden net 184,9 milyon dolarlık, Devlet İç Borçlanma Senedinden 338,1 milyon dolarlık ve Şirket Borçlanma Senetlerinden 19,8 milyon dolarlık çıkış yaşandığı ortaya koydu.

Günün sonlarına doğru ise haber sitelerine yansıyan IMF İcra Direktörü Georgieva mülakatında "Ekonomilere bu zorlu dönemde yardımcı olabilecek politika adımları konusunda üyelerimizin tümü ile görüş alışverişinde bulunuyoruz. Gelecek hafta düzenlenecek bu sanal ilkbahar toplantısında, aralarında Türkiye'nin de olduğu üyeler ile bu yapıcı temasa devam edeceğiz. Tüm üyeler için buradayız" şeklinde görüş bildirdi. Bu açıklamalar ardından BIST100 13 Mart’tan bu yana ilk kez 95,000 seviyesi üzerine gelirken, USDTRY ise sabah saatlerinde 6.80 seviyesini test etmişse de günü %1.7 değer kazancıyla 6.65 seviyesinden tamamladı. EURTRY ve GBPTRY de TL’nin değer kazanmasıyla beraber günü sırasıyla %1.37 ve %1 değer kazancıyla kapadılar.

Günün diğer önemli olayı ise FED Başkanı Powell’ın yaptığı sunum oldu. Sunumda Fed’in Main Street Borçlanma Programı’na dair detayları açıklamasının ardından genel piyasa %1 üzerinde artışa geçti. ABD’nin orta ve küçük ölçekli işletmelerle, yerel hükümetlerini desteklemek için tasarlanmış diğer tedbirlerle birlikte Fed’in bu aksiyonu ekonomiye 2,3 trilyon dolarlık ek bir güvenlik ağı daha sermeye hazırlandığını ortaya koydu. 9 yılın en düşük seviyesine gelen Michigan Güven Endeksi ve 6.6 milyon olarak açıklanan haftalık işsizlik başvuru rakamlarının olumsuz etkileri, Powell’ın konuşması ile gölgelenerek ABD borsalarının yukarıya yönlü hareket etmesini sağladı. Bu yeni tasarının ise bir süre Senato’da Demokrat ve Cumhuriyetçiler arasında uzlaşıya varılarak onaylanması bekleneceği düşünülüyor.

Avrupa Maliye bakanlarından üzerinde görüşüyor oldukları mali destek paketine dair gün boyu bir açıklama yapılmazken devreye AMB başkanı Christina Lagarde’ın girdiğini gördük. Christine Lagarde, Perşembe günü ikinci kez görüşmeye hazırlanan hükümetlere aralarındaki görüş farklarını giderme çağrısında bulunarak, koronavirüsün ekonomik etkisine karşı tepki olarak güçlü bir mali destek isteğini yineledi. Nitekim bakanların uzun saatler süren görüşmesi ardından sabah saatlerinde 540 milyar EUR’luk ekonomik pakette uzlaşı sağladıkları açıklaması yapıldı. İngiltere cephesinde ise Boris Johnson’ın yoğun bakımdan çıktığı haberine ek olarak oldukça şaşırtan bir gelişme yaşandı. Buna göre İngiltere Hazinesi İngiltere Merkez Bankası'ndan doğrudan borçlanmaya yönelik planları olduğunu belirterek koronavirüs pandemisinden dolayı ekonomiye destek için ihtiyaç duyulacak milyarlarca sterlin için acil tahvil satışı baskısını azaltacağını ortaya koydu. İki gelişme EUR ve GBP için olumlu etki yaparken, USD karşısında sırasıyla %0.75 ve %0.54 oranında değer kazanmalarına debep oldu.

Son olarak son dönemde ciddi düşüş gösteren petrol fiyatlarını dengeleyebilmek için gerçekleştirilen OPEC toplantısı ardından uzlaşmaya varılarak arzı ilk iki ay için 10 milyon varil azaltma kararı alındığı belirtildi. Ancak piyasa bunun yeterli olmayacağını düşünerek brent petrol fiyatlarının %4’lük düşüş yaşayarak yine 31$ seviyesine gerilediğini görüyoruz.

Kur tarafına baktığımızda Perşembe gününe 6,7780 seviyesinden başlayan USDTL kuru günü 6,6440 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 7.2650, GBPTL kuru ise 8.2750 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru.6,6950, EUR/TL kuru 7,33, GBP/TL kuru ise 8.36 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvimde yurtiçinde İşsizlik oranı verisi odağımızda olacakken, yurtdışında ise sadece ABD’den gelecek TÜFE ve haftalık kazançlar verisi takip edilecek..

 

10/04/2020 10:04
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Ekonomi Gündemi, kktc, kıbrıs haberleri,
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.