Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 11 Ağustos 2020

Piyasalarda bugün

ads ads ads ads
11/08/2020
HK

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 11 Ağustos 2020

Özellikle Türk Lirası bakımından oldukça dalgalı ve olumsuz geçen bir haftanın ardından kısmen sakin yeni bir haftaya başladık. Türkiye varlıklarında yaşanan ciddi değer kaybı ardından TCMB’den salgın dönemi ardından uygulanan genişleyici maliye ve para politikasının sona erdirilmeye başlanması ve haftalık repo ihalesi açılmayarak 1.5 puan daha yüksek olan gecelik borç verme faizinden piyasalara para verilmesi ile Türk Lirasını yeniden daha değerli hale getirilmeye çalışılmakta. Buna ilaveten BDDK’dan gelen ilave bir adım ise mevduat bankaları için aktif rasyo oranını %100’den %95’e, katılım bankaları için ise %80’den %75’e indirmek oldu. Ancak maalesef son dönemde yaratılan hasarın boyutunun oldukça büyük olduğu göz önünde bulundurulacak olursa, piyasa beklentisi daha somut ve kalıcı adımlar. Bu bağlamda Ankara’dan piyasaya yayılan istihbarata göre yakında “aktif oranı parametrelerinin” kredi genişlemesi ve finansal baskılamayı normalleştirecek şekilde değiştirilmesi beklenmekte. Buna ilaveten piyasalardaki beklenti MB’nin 20/08/20 tarihindeki bir sonraki PPK’dan önce Geç Likidite penceresini kullanarak minimum 300 baz puan örtülü faiz artırımına gitmesi ve küresel risk iştahına bağlı olarak bir sonraki toplantıda 200-300 baz puan arasında bir faiz artışı kararı alması. Haftanın ilk iş günü açıklanan Mayıs ayı işsizlik verisi %12.8’den %12.9’a yükselişe işaret ederken, BIST haftanın ilk iş gününü %0.5 artıda kapatsa da Türk lirasının Amerikan Doları, Avro ve İngiliz Sterlini karşısında değer kaybetmeye devam ettiğini gördük.

Yurtdışı tarafa baktığımızda veri açıklamaları bakımından oldukça sakin bir günü geride bıraktık. Son günlerde global piyasaları da yakından ilgilendiren ABD – Çin gerginliğinde ABD’nin aralarında Hong Kong lideri Carrie Lam’ın da bulunduğu 11 kişiye yaptırım uygulama kararına misilleme olarak Çin’in de 11 Amerikalıya benzer yaptırımlar uygulayacağı yönünde açıklama ile yeni bir boyuta taşındı. Bu gelişme sonrasında zarar gören risk iştahına bağlı olarak Dolar önemli piyasa paraları karşısında yükseldi. Çin gerginliği yanı sıra yatırımcıların dikkati ABD Başkanı Donald Trump'ın haftasonu imzaladığı 4 adet acil ekonomik önlem kararnamesinin yasal olup olmadığı konusunda olacak.

Kur tarafına baktığımızda haftanın ilk işlem gününe 7,24 seviyelerinden başlayan Dolar/TL kuru günü 7,3350 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 8,6180 GBPTL kuru ise 9,5855 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru 7,322 EUR/TL kuru 8,608 GBP/TL kuru ise 9,5820 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda bugün Türkiye tarafında piyasaya etki edecek bir veri açıklaması bulunmazken yurt dışı tarafta ise İngiltere’de İşsizlik Başvuru rakamları ve Avrupa Bölgesinde ZEW Anketi beklentileri  takibimizde olacak.

11/08/2020 09:16
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.