Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 11 Mayıs 2023

ads ads ads ads
11/05/2023

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 11 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu Mart ayı verilerine göre Türkiye’de sanayi üretimi aylık bazda %5,5 artış gösterirken, yıllık bazda %0,1 daraldı. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %10,4 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi %1,4 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %7,8 azalış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Mart ayı verilerine göre, işsizlik oranı bir önceki aya göre değişmeyerek %10 olarak açıklandı. 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 4 bin kişi artarak 3 milyon 508 bin kişi oldu.  İşsizlik oranı erkeklerde %8,1 iken kadınlarda %13,8 olarak tahmin edildi.

ABD’de tüketici enflasyonu yıllık bazda 10 aydır yavaşlayışını sürdürdü ve %4,9 seviyesine geriledi. Böylece yıllık enflasyon son 2 yılın en düşük seviyesini gördü. Aylık bazda ise TÜFE %0,4 olarak açıklandı. Aylık bazda yükselişe en fazla katkı barınmadan geldi. Gıda ve enerjinin hariç tutulduğu çekirdek tüketici fiyatları ise aylık %0,4 ve yıllık %5,5 artış gösterdi. Tüketici enflasyonunda görülen yavaşlamanın ardından, FED’in faiz artışlarına ara verebileceği yorumları yapıldı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan Nisan ayı TÜFE, öncü verileri teyit etti ve aylık bazda %0,4 ve yıllık bazda %7,2 olarak açıklandı. Enerji ürünleri fiyatlarında yıllık %6,8 ve gıda fiyatlarında yıllık %17,2 artış görüldü. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) Başkanı Ruth Brand, "Enflasyon oranı üst üste iki ay yavaşladı, ancak yüksek seviyede kalmaya devam ediyor. Gıda fiyatları Nisan ayında enflasyonun en büyük itici gücü olmaya devam etti.” Açıklamasını yaptı.

ABD’de borç tavanı tartışmaları sürerken ABD Başkanı Joe Biden, temerrüde düşmeleri halinde, tüm dünyanın başının derde gireceğini söyledi. Biden, böyle bir durumun ekonomide resesyona yol açacağını ve uluslararası itibarlarının aşırı derecede zarar göreceğini de belirtti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’de, borç tavanı yükseltilmezse, Haziran’dan itibaren Nakit sıkıntısı yaşayabilecekleri uyarısı yapmıştı. ABD ulusal borcu 31,4 trilyon dolar ile borç tavanını aştı ve en geç Haziran ayında çözülmesi gerekiyor. ABD Başkanı Joe Biden, salı günü konuyla ilgili Kongre’deki Cumhuriyetçi temsilcilerle bir araya gelmişti. Ancak bu görüşmeden sonuç çıkmadı. Görüşmelerin Cuma günü sürmesi bekleniyor.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakan yardımcıları ile Birleşmiş Milletler yetkililerinin katılımıyla, İstanbul’da tahıl girişimi ve diğer konuların ele alındığı bir toplantı yapıldığını açıkladı. Süresi 18 Mayıs tarihinde dolacak anlaşma için görüşmeler sürerken, geçtiğimiz günlerde Ukrayna Yeniden Yapılanma Bakanlığı, Rusya’nın eylemleriyle Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın işlemesini fiili olarak durdurduğunu açıklamıştı.

 

Bugün Türkiye cari İşlemler dengesi, İngiltere Merkez Bankası faiz kararı, ABD ÜFE ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek.

USDTRY 19,546, EURTRY 21,454 ve GBPTRY 24,673 seviyelerinde fiyatlanıyor.
 

11/05/2023 10:05
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.