Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 12 Temmuz 2021

Piyasalarda bugün...

ads ads ads ads
12/07/2021

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 12 Temmuz 2021

Yeni haftaya başlarken büyük ülkelerin gevşek para politiklalarına devam edeceklerini teyit eden gelişmelerle yükselen hisse senedi piyasalarına rağmen, dünya genelinde artış gösteren Covid-19 vaka sayıları ile yeni bir dalgaya girildiği endişeleri özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerine ters etki yaratmakta. Bu ortamda Dolar endeksinde hafif yükseliş gözlemlenirken USDTRY’nin ise 17 Haziran’dan bu yana 8.62-8.80 bandı arasında sıkıştığını görüyoruz. Türk Lirası için faiz kararının açıklanacağı hafta olması sebebiyle oldukça kritik bir hafta olmasına rağmen geçen hafta beklenti üzerinde gelen enflasyon rakamı sebebi ile faizde olası bir indirimin son çeyrekten önce olmayacağı yönünde beklenti Türk Lirasının sakin bir seyir izlemesine olanak sağlamakta. Bugün yurt içinde izlenecek gelişmeler arasında Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı, Mayıs ayı işsizlik oranı verisi ve Hazine 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracı yer almakta.

Haftanın son gününde uluslararası piyasalara etki eden haber akışı arasında Çin Merkez Bankası’nın bankaların rezervde tutması gereken nakit miktarını 50 baz puan azaltarak piyasaya yaklaşık 1 trilyon yuan tutarında likidite sağlama adımı öne çıktı. Perşembe günü AMB’den gelen enflasyon rakamının %2 hedef seviyesinin üzerine çıkmasına müsamaha göstereceklerine dair açıklamaya ilave gelen Çin adımı büyük ülkelerin covid sonrası gevşek para politikasını sürdürme eğiliminde olduklarına dair somut kanıt olarak kabul edilerek hem Asya hem ABD hisse senedi piyasalarında pozitif yönde kapanmalarına olanak sağladı. Pozitif haberlerin yanı sıra ABD ile Çin arasındaki gerilim Washington’ın Sincan’da insan hakları ihlalleri ve ileri teknoloji gözetimi iddiaları üzerine 34 Çinli kuruluşu ekonomik kara listeye almasıyla artarak şimdilik piyasalardaki olumlu havaya direk etki etmese de önümüzdeki günlerde Çin’den gelebilecek olası karşı cevaba ve bu cevabın şiddetine göre piyasalara etkisi tedirginlikle beklenmekte. Pazar günü beklenen açıklamalarını yapan AMB Başkanı Lagarde ise 22 Temmuz’daki toplantıya işaret ederek politika değişikliğine gidileceğini ve 2022’ye dair tedbirlerin sinyallerinin verileceğini belirtti. Cuma günü açıklanan verilerden İngiltere Mayıs ayı sanayi üretimi beklenti olan %1.4 altında %0.8 ve ABD Mayıs ayı toptan satış envanteri %1.1 beklenti sinin üzerinde %1.3 olarak gerçekleşti. 

Bu hafta genelinde takip edilecek veriler arasında Salı günü ABD’den gelecek çekirdek enflasyon, Çarşamba günü İngiltere TÜFE ve yurt içinde faiz kararı, Perşembe günü ABD işsizlik başvuruları ve son olarak Cuma günü AB bölgesi enflasyonu ile ABD perakende satış rakamları yer almakta.

Kur tarafına baktığımızda ise Cuma gününe 8,69 seviyelerinden başlayan Dolar/TL kuru günü 8,6630 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 10,2870 GBPTL kuru ise 12,0380 seviyesinden günü tamamladı.

Bugüne baktığımızda ise Dolar /TL kuru güne 8,6630 EUR/TL  10,28 GBP/TL kuru ise 12,0270 seviyesinden işlem görmeye başladı.

12/07/2021 09:49
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.