Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 13 Ağustos 2020

Piyasalarda bugün

ads ads ads ads
13/08/2020
HK

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 13 Ağustos 2020

Geride bıraktığımız Çarşamba günü yurtiçinde veri ve haber akışı bakımından sakin bir gün olmasına rağmen Türk Lirası hareket bakımından oldukça oynaktı. TCMB’nin 1 haftalık repo ihalesini ard arda 3 gün açmamasıyla birlikte ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yükselişini sürdürürken, bu durumun olumlu etkisi kısa soluklu oldu ve Türk Lirası Salı günü elde ettiği değer kazancının tamamını dün geri verdi. Fonlama maliyetinin artmasıyla Türkiye bankalarının kredi ve mevduat fiyatlamalarında ortalama 2 puanlık yükseliş olduğu gözlemlendi. Piyasadaki gelişmelerin yanı sıra Cuma günü Yunanistan ile ABD’nin Doğu Akdeniz’deki gerginliği değerlendirmek adına bir araya gelecek olmaları Türkiye için jeopolitik risklerin önümüzdeki günlerde artabileceğine işaret etmekte.

Dün ABD cephesine baktığımızda oldukça karışık bir görünüm ile karşı karşıya kalındı. Son günlerde en önemli gündem maddelerinden olan teşvik görüşmelerinin Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell tarafından yapılan açıklamada durma noktasında olduğunu belirtmesi moralleri bozarken, ABD Başkanı Donald Trump’ın dün düzenlediği basın toplantısında, 100 milyon dozluk Kovid-19 aşısının üretimi ve teslimi için ABD merkezli biyoteknoloji firması Moderna ile anlaşma yapıldığını duyurması negatif havayı dağıttı. Buna ilaveten dün açıklanan enflasyon verisinin de aylıkta %0.6 ve yıllıkta %1 artış göstererek beklentileri aşarken bu yılın başlarında pandeminin yayılmasını önlemek için alınan kısıtlama tedbirlerinin kaldırılmaya başlaması ile birlikte mal ve hizmetlere yönelik talebin güçlendiğini ve enflasyonun kriz öncesi hızına geri dönmeye düşünüldüğünden daha yakın olduğunu işaret etti. Bu gelişmeler ışığında ABD hisse senedi piyasaları günü kazançlarla açarken Dolar endeksi ve 10 yıllık USD tahvil değer kayıplarıyla günü tamamladı.

Dün İngiltere için de veri bakımından oldukça önemli bir gün oldu. İngiltere ikinci çeyrekte yüzde 20.4 daralarak koronavirüs kaynaklı karantina önlemlerinden en sert etkilenen Avrupa ekonomisi oldu. Buna rağmen açıklanan sanayi üretiminin %8.7 artış göstermesi kısıtlamaların kaldırılmasıyla toparlanmanın yakın olduğuna işaret etti. Bu gelişmeler ışığından İngiliz sterlininin hem USD ama özellikle de EUR karşısında değer kayıpları yaşadığını gördük. Son önemli haber akışı ise Avrupa’dan geldi. Önemli bir veri açıklamasının olmadığı Avrupa bölgesinde EUR’yu destekleyebilecek nitelikte bir haber Avrupa Birliğinin içinde Arnavutluk, Gürcistan ve Ukrayna’nın da bulunduğu 8 ülkeye toplamda 2.7 milyar EUR finansal destek sağlayacağı idi.

Kur tarafına baktığımızda dün güne 7,2240 seviyelerinden başlayan Dolar/TL kuru günü 7,3320 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 8,6450 GBPTL kuru ise 9,56 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru 7,3290 EUR/TL kuru 8,6530 GBP/TL kuru ise 9,5670 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda bugün Türkiye tarafında yabancı yatırımcıların hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki yatırım hacim rakamları takip edilirken yurt dışı tarafta ise ABD’de açıklanacak ilk işsizlik başvuru rakamları izlenecek.

13/08/2020 09:03
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.