Creditwest Bank Ekonomi Gündemi (13 Mart 2023)

USDTRY 18,966, EURTRY 20,335 ve GBPTRY 22,978 seviyelerinde fiyatlanıyor.

ads ads ads ads
13/03/2023

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi (13 Mart 2023)

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, normal tarihi 18 Haziran olan seçimlerin, 14 Mayıs’ta yenilenmesini içeren kararı imzaladı.

Türkiye İstatistik Kurumu Ocak ayı verilerine göre Türkiye’de işsizlik bir önceki aya göre %0,5 geriledi ve 5 ay aradan sonra %9,7 ile tek haneye düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ocak ayında sanayi üretimi beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Aylık bazda %0,7 seviyelerindeki artış beklentisi, %1,9 ile ve yıllık bazda %2,5 olan artış beklentisi, %4,5 ile aşıldı. Yıllık bazda imalat sanayi sektörü endeksi %5,8 artış gösterirken, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %7,6, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %5,7 azaldı. Deprem felaketinin yaşandığı bölgelerde, eksik gözlemler nedeniyle alternatif veri kaynakları ve istatistiksel yöntemler kullanıldığı TÜİK tarafından vurgulandı.

ABD’de Silikon Vadisi Bankası’nın ardından, New York merkezli Signature Bank’a da kayyum atandığı duyuruldu. Signature Bank'ın, 31 Aralık 2022 itibarıyla yaklaşık 110,4 milyar dolarlık varlığı ve yaklaşık 88,6 milyar dolarlık mevduatı bulunduğu belirtildi. Ayrıca bankanın FDIC (Federal Mevduat Sigorta Kurumu) sigortalı olduğu açıklandı. 10 Mart Cuma günü Silikon Vadisi Bankası’nın 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonunu yaklaşık 1,8 milyar dolar zararla kapattığını duyurması ile bankanın hisse fiyatlarında sert kayıplar görülmüştü. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, batan bankaları kurtarmayacaklarını, ancak mevduat sahiplerini korumak ve bir bankada yaşanan sıkıntıların diğer bankalara yayılmadığından emin olmak için çalıştıklarını söyledi.

Yaşanan banka krizlerinin ardından, ABD Yatırım Bankası Goldman Sachs, 22 Mart tarihinde yapılacak Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında faiz arıtırımı olacağı yönündeki beklentisinden vazgeçti. Goldman Sachs ekonomistleri, FED’ten Mart toplantısında son yaşananlar ışığında faiz artışı beklemediklerini belirtti ve bankacılık sisteminde yaşanan stres nedeniyle gelecek aylara dair belirsizlikler bulunduğuna işaret etti. JP Morgan ise 25 baz puanlık bir artış beklemeye devam ettiklerini açıkladı.

ABD’de uzun süredir beklentilerin üzerinde açıklanarak, istihdam piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğine işaret eden tarım dışı istihdam verisi, yine beklentilerin üzerinde gelerek geleneği bozmadı. Tarım dışı istihdam, Şubat ayı verilerine göre 205 bin beklentisine karşın 311 bin olarak açıklandı. Diğer yandan %3,4 beklenen işsizlik oranı %3,6 ile beklentilerin üzerine çıktı.

Bugün Türkiye’de cari işlemler dengesi açıklanacak. Rusya ile Birleşmiş Milletler arasında tahıl anlaşmasına ilişkin toplantı yapılması bekleniyor. ABD Başkanı Biden, bankacılık sisteminde dayanıklılık ve güvenin devam ettirilmesi konusunda açıklamalar yapacak.

USDTRY 18,966, EURTRY 20,335 ve GBPTRY 22,978 seviyelerinde fiyatlanıyor.

13/03/2023 10:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest, Bank, Ekonomi, Gündemi,
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.