Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 16 Temmuz 2020

Piyasalarda bugün

ads ads ads ads
16/07/2020
HK

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 16 Temmuz 2020

Türkiye piyasalarının resmi tatil sebebiyle kapalı olduğu Çarşamba günü döviz piyasalarında yurt dışındaki gelişmeler kaynaklı kayda değer hareketler gözlemledik. Çin ekonomisinin ikinci dalgaya rağmen beklenti üzerinde bir toparlanma yaşadığına işaret eden verilerin yanı sıra ABD’de vakaların ve kısıtlamaların artmasına ilaveten ekonomik gidişatı ölçümleyen verilerin beklentiler dahilinde gelmemesiyle Dolar endeksi gerilerken USDTRY kuru da bu hareketten faydalanarak 6.8550 seviyesine gerileyerek kapadı. Türkiye ve Türk varlıklarını önümüzdeki günlerde etkileme potansiyeline sahip bir gelişme ise ABD’den geldi. Bu habere göre ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Başkan Donald Trump'ın Türk çeliğine yönelik ulusal güvenlik tarifelerini ikiye katlama kararının yasadışı olduğunu, çünkü usul bakımından eksik olduğunu ve ithalatçıları eşit koruma anayasal garantisini ihlal ettiğini açıkladı. Türkiye’nin ABD’ye çelik ihracatını etkileyebilecek karar değişiklikleri önümüzdeki günlerde yakından takip edilecektir.

Öte yandan ABD’den gelen yoğun haber akışının ilk sırasında Başkan Trump’ın Çin ile gerginliği artırmaya sebep olacak, Hong Kong'a Ulusal Güvenlik Yasası'nı getiren Çinli yetkililerle iş yapan tüm bankalara yaptırım uygulanmasını öngören ve Hong Kong'a yönelik imtiyazları da kaldıran yasa tasarısını imzaladığı yer aldı. Buna ilaveten risk iştahını artırıp, ABD hisse senedi piyasalarının gün ortasına kadar yaşadığı Çin kaynaklı kayıplarını silerek günü artıda kapamasına sebep olan bir diğer haber ise New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre ABD'li ilaç şirketi Moderna ve Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü iş birliğinde geliştirilen aşının koronavirüse karşı bağışıklık sağlamada ümit verdiği idi. Açıklanan veriler arasında ise Aylık sanayi üretiminin %4.3 beklentiye karşın %5.4 olarak açıklanması ekonomik açıdan toparlanmakta zorlanan ABD için bir rahatlama olarak algılandı.

Amerikan Dolarının değer kaybettiği günde EURUSD 1.14 seviyesi üzerindeki yerini korumayı başarırken GBPUSD ise günü %0.33’lük yükselişle tamamladı. İngiletere’de açıklanan enflasyon verisinin beklentiyi aşarak %0.6’ya yükselmesi ve BoE politika yapıcısı Silvana Tenreyro’nun gerekli görülmesi durumunda ekonomiyi desteklemek için yeni adımlar atılabileceğini belirten açıklamaları son zamanlarda baskı altında kalan İngiliz sterlinini desteklemeye yardımcı oldu. Yarın açıklanacak işsizlik başvurusu verisi İngiliz sterlininin yönüne etki edebilecek bir veri olarak göze çarparken Avrupa’da ise Merkez Bankası toplantısı büyük önem arz etmekte. Analistlerin yaygın görüşü ise AMB'nin eylül ayında açıklayacağı büyüme ve enflasyon tahminleri öncesinde bu toplantıda bir sonuca varılmayacağı ve PEPP'de ise bir artışa gidilmeyeceği yönünde.

Kur tarafına baktığımızda ise dün güne 6,8640 seviyesinden başlayan Dolar/TL kuru günü 6,8570  seviyesinden kapattı. EURTL kuru 7,8240 GBPTL kuru ise 8,63 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru 6,8570  EUR/TL kuru 7,82 GBP/TL kuru ise 8,61 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda ise Türkiye’de piyasayı etkilemesi beklenen bir veri açıklaması bulunmazken, yurt dışı tarafta AMB faiz kararı, İngiltere’de Haziran işsizlik başvuru rakamları, Amerika’da haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve perakende satışlar rakamları takip edilecek.

16/07/2020 10:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.