Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 18 Mayıs 2020

Piyasalarda son durum? Dolar, euro sterlin bugün kaç lira?

ads ads ads ads
18/05/2020
HK

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 18 Mayıs 2020

Olası swap hattı anlaşmalarına bağlı olarak diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif yönde ayrışan Türk Lirası’nın bu haftaki performansı büyük merak konusu. Söz konusu anlaşmalara ilişkin gelişmelerin yanı sıra Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısında verilecek faiz kararı da Türk Lirası’nın yönü bakımından büyük önem arz etmekte. Piyasada yapılan anketlere göre beklenti 50-100 baz puan arası bir indirimin gerçekleşmesi yönünde.

 

Haftanın son işlem gününde açıklanan ABD ekonomik verileri ise tarihi düşüşlere işaret etti. ABD sanayi üretimi rekor düşüş kaydederek Nisan'da yüzde 11.2, perakende satışlar verisi %16.4 ve kapasite kullanım oranı % 64.9'a geriledi. Haftasonu gelen haberlere göre ABD Temsilciler Meclisi 3 trilyon dolarlık yeni destek paketini onayladı. Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisinde 199'a karşı 208 oyla kabul edilen destek paketinin, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senatodan geçmesinin zor olduğu belirtiliyor. İçine girdiğimiz haftya baktığımızda ise ABD’den gelecek olan haber ve veri akışı haftanın odağında olacak. FED Başkanı Jerome Powell’ın Senato’ya bugüne kadar yapılan ekonomik paketlere ilişkin açıklamaları salı günü gerçekleşecekken, Çarşamba günü ise FED’in Nisan ayı faiz kararına ilişkin tutanaklar takip edilecek. Powell’ın konuşmasında ekonominin selameti için önümüzdeki dönemde hükümet yetkililerinden piyasa desteği için ek onay taleplerinin olabileceği yönünde bilgi akışı olması beklenmekte. ABD’de yakından takip edilecek bir başka konu ise haftalık işsizlik başvuru rakamları olacak. Ekonominin yavaş yavaş açılmaya başlaması ile analistler bu rakamın 2.5 milyonun altına gelmesini ümit ediyor. Bunun yanı sıra Çin ve ABD arasındaki gerginlik hafta sonu Pekin yönetiminin yabancı firmaların Çin teknoloji şirketi Huawei’ye teknoloji transfer etmesine getirdiği kısıtlama nedeniyle ABD’yi devlet gücünü suiistimal etmekle suçlamasıyla yeniden tırmandı. Başkan Trump’tan konuya ilişkin gelecek açıklamalar takip edilecek.

 

Avrupa cephesinde geçen haftanın sonunda Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten gelen açıklama moralleri bozdu. Fitch koronavirüs nedeniyle Fransa'nın not görünümünü negatife indirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Fransa'nın 'AA' seviyesindeki ülke notunun görünümünü revize ederek 'negatif'e indirdi.Bu gelişmenin yanı sıra geçen haftanın ciddi şekilde kayba uğrayan para birimi İngiliz sterliniydi. 31 Ocak’ta AB’den resmi olarak çıkış yapan, ancak son tarihi sene sonu olarak belirlenen bir geçiş süreci dahilinde AB ile müzakere ederek bir ticaret anlaşmasına varması gereken İngiliz hükümeti geçen hafta yapılan görüşmeler sonrası yaptığı açıklamada görüşmelerde yeterli ilerleme kaydedilmediğini açıkladı. Görüşmeci Michael Gove Pazar günü yaptığı açıklamada AB’nin önceden ödün vermeyi kabul ettiği adil rekabet koşullarının oluşturulması için oluşturulacak eşit şartlar konusunda taviz vermediğini ve görüşmelerin bu noktada tıkandığını belirtti. İngiltere basınında çıkan haberlere göre 15 gün sonra yeniden başlayacak görüşmelerde yeterli ilerleme gözlemlenmezse İngiltere’nin masadan geri dönmemek üzere kalkmasının olası olduğu belirtilirken, Sunday Times haberine göre anlaşmasız çıkış komitesinin yeniden göreve çağrıldığı belirtildi. Bu gelişmeler sonrası Amerikan Doları karşısında %1 değer kaybeden İngiliz sterlini haftaya 1.21 seviyesinden başlıyor. Bu durumun netleşene kadar GBP üzerinde baskı oluşturması beklenmekte.

Kur tarafına baktığımızda cuma gününe 6,9220 seviyesinden başlayan USDTL kuru günü 6,90 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 7.4670, GBPTL kuru ise 8.3555 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru.6,89, EUR/TL kuru 7,4540, GBP/TL kuru ise 8.3370 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvimde haftanın ilk işlem gününde yurtiçi ve yurtdışında piyasayı kaydadeğer oranda etkileyecek bir veri akışı bulunmamakta.

 

18/05/2020 08:59
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Ekonomi Gündemi, kktc, kıbrıs haberleri,
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.