Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 19 Ekim 2020

Piyasalarda bugün

ads ads ads ads
19/10/2020
HK

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 19 Ekim 2020

Geçtiğimiz hafta içinde 7,96 seviyesini aşarak rekor tazeleyen Dolar/TL kuru haftanın son işlem gününde 7,95 seviyeleri yakınında fiyatlanmaya ve Cuma günü tek negatif ayrışan gelişen ülke parası olarak değer kaybetmeye devam etti. Bu hafta ise kritik veri olarak Perşembe günü açıklanacak olan Merkez Bankası Faiz oranı kararı bekleniyor. Buradan çıkacak sonuç TL’nin seyri açısından oldukça önemli olacaktır.

Öte yandan Cuma günü TCMB yılsonu beklenti anketini yayınladı. Ankete göre Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde %11,46 iken, Ekim ayı anket döneminde %11,76’ya yükseldi. Cari yıl sonu döviz kuru USD/TRY beklentisi bir önceki anket döneminde 7,60 TL iken, Ekim ayı anket döneminde 7,90 TL oldu. GSYH 2020 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde %-1,5 iken bu anket döneminde% -0,8 olarak açıklandı.

Haftayı bu gelişmelerle kapatmamıza rağmen, hafta sonunda da Türkiye cephesinden piyasalara etki edebilecek haber akışı gelmeye devam etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumartesi günü yaptığı açıklamalarda Karadeniz’de bulunan toplam rezerve 85 milyar metreküp dah ailave edildiğini belirtti. Hatırlanacağı üzere 1 ay önce 320 milyar metrekip kaynak bulunduğu müjdesi halk ile paylaşılmıştı. Ancak bu açıklama esanasında AB’nin Doğu Akdeniz’deki tutumuna ilişkin ağır eleştirilerde bulunarak önümüzdeki günlerde bu cephedeki gerginliğin tırmanması ihtimalini artırdı. Türk Lirasını olumsuz yönde etkilemeye devam edecek bir başka gelişme ise ABD Dışişleri Bakanlığından S-400 füzelerinin testine ilişkin ağır kınama mesajı oldu.

Yurt dışı tarafta ise Cuma günü Amerika’dan Perakende satışlar verisi takip edildi. ABD'de perakende satışlar Eylül ayında 3 ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi ve yüzde 1.9 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu hareketle birlikte, artan sorunlarla karşılaşan tüketici harcamalarının üst üste üçüncü çeyrekte de artış göstermesi için zemin oluştu.

Euro bölgesi’nde ise Covid-19 krizinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkisi sürüyor. Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon eylül ayında da negatif oldu. Açıklanan verilere göre ortak para birimini kullanan 19 ülkede yıllık enflasyon yüzde -0,3 oldu. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 0,8, bir önceki ay yüzde -0,2 olarak açıklanmıştı.

İngiltere tarafına baktığımızda ise İngiliz sterlininin bir süre daha baskı altında kalmasının kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. Hafta sonu Moody’s in İngiltere’nin kredi notunu düşürmesine ilaveten İngiltere Başbakan’ı Boris Johnson’un Cuma günü görüşmelere devam etmenin bir anlamı olmadığı ve artık ticari anlaşma olmadan bir çıkış için hazırlanmanın zamanının geldiği yönündeki açıklamaları moralleri bozdu. Durumu kurtarmak adına Bakan Michael Gove Pazar günü müzakerelerin devam etmesi için kapının hala açık olduğunu söylemiş olsa da, Hükümet yetkililerinden gelen bilgiye göre Johnson ve Gove işletmelerin anlaşmasız çıkış için planlarını hızlandırmalarını talep ettiği öğrenildi.

Kur tarafına baktığımızda ise  geçtiğimiz haftanın son işlem gününe 7,9374 seviyelerinden başlayan Dolar/TL kuru günü .7,9330.seviyesinden kapattı. EURTL kuru ..9,30.. GBPTL kuru ise ..10,2560. seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru ..7,9160.. EUR/TL kuru ....9,27 , GBP/TL kuru ise ...10,2350.. seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda ise bugün Türkiye tarafında önemli bir veri akışı bulunmazken yurt dışı tarafta ise Amerika’dan Federal Bütçe Dengesi takibimizde olacak.

19/10/2020 09:52
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.